Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Φρέντερικ – Το όνειρο του Μαθιού)

Φρέντερικ

Το όνειρο του Μαθιού

 

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Leo Lionni

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονολογία Έκδοσης: 2016

 

Πόση απλότητα και ομορφιά μπορεί να βρει κάποιος σε ένα παιδικό βιβλίο αλλά και τι θαύματα μπορούν να συμβούν από την ανάγνωση ενός τέτοιου βιβλίου.

Ο Φρέντερικ ήταν ένας ποντικός που είχε άλλες συνήθειες από τους συνηθισμένους ποντικούς. Αντί να μαζεύει καλαμπόκι από τον αγρό, μάζευε τις ζεστές ακτίνες του ήλιου και χρώματα για τις κρύες και γκρίζες νύχτες του χειμώνα. Το ίδιο έκανε σε κάθε δραστηριότητα που είχαν. Άλλο έκαναν όλοι οι ποντικοί και άλλο ο Φρέντερικ. Μέχρι που ήρθε ο χειμώνας. Ήρθε το κρύο και οι προμήθειες του χειμώνα τέλειωσαν. Τότε όλοι θυμήθηκαν τα λόγια του Φρέντερικ, του ζήτησαν βοήθεια κι εκείνος απλά την έδωσε ζεσταίνοντάς τους με τα λόγια του και ομορφαίνοντας τις μέρες τους. Ο Φρέντερικ δεν ήταν άλλο από ποιητής!

Αντίστοιχα και με τον Μαθιό. Ήταν ένα ποντίκι όλο όνειρα! Ζούσε σε μια τρύπα που στη γωνιά του είχε πολλά βιβλία και μια κούκλα. Μια μέρα, επισκέφθηκε με το σχολείο ένα μουσείο με πίνακες ζωγραφικής. Μέσα είδε πορτραίτα, τοπία, πίνακες που έμοιαζε να έχουν ψίχουλα ή πιτσιλιές… Εκεί γνώρισε και μια ποντικίνα. Την είδε στον ύπνο του εκείνο το βράδυ και από αυτό, ένιωσε ευτυχισμένος!

Ξυπνώντας κατάλαβε ότι αυτό δεν ήταν παρά ένα όνειρο και δάκρυσε. Αποφάσισε ότι θέλει να γίνει ζωγράφος και να ζωγραφίζει σχήματα και χρώματα χαράς…

Οι δυο ιστορίες είναι μικρές. Η εικονογράφησή τους είναι αφαιρετική και θυμίζει κολλάζ από χαρτιά κομμένα με το χέρι. Δεν υπάρχει τίποτα που να τραβάει την προσοχή, πέρα από τους σχηματισμούς που δημιουργεί το κολλάζ.

Πρόκειται για ιστορίες με απλότητα, χωρίς εντάσεις στην πλοκή ή μεγάλες προβληματικές καταστάσεις των ηρώων. Πιο πολύ οι ήρωες αντιπροσωπεύουν το διαφορετικό, που όμως αυτό το διαφορετικό είναι το πηγαίο και γνήσιο που ο καθένας έχει βαθιά κρυμμένο μέσα του.

Διαβάζοντας τις ιστορίες αυτές ένιωσα συγκίνηση. Κάτι άγγιξαν μέσα μου. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι αντίστοιχη ανταπόκριση έχει υπάρξει και από μικρούς αναγνώστες, όπου παιδιά – αναγνώστες στην αρχή της πορείας τους (μιας πορείας με δυσκολίες, που χρειάζεται πολλή επιμονή και υπομονή) αγάπησαν τους ήρωες, ταυτίστηκαν μαζί τους και ενθουσιάστηκαν με τα κατορθώματά τους! Και από την άλλη οι ήρωες έγιναν αφορμή τα παιδιά να αναζητήσουν και άλλα ταξίδια μέσα από σελίδες βιβλίων!

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.