Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Το φάντασμα στο τσίρκο του χειμώνα)

Το φάντασμα στο τσίρκο του χειμώνα

 

Συγγραφέας: Φρεντ Μπερνάρ

Εικονογράφος: Φρανσουά Ροκά

Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2019

 

Πώς θα μπορούσε να είναι ένα τσίρκο που κλέινει σχεδόν 170 χρόνια λειτουργίας; Πώς θα μπορούσε να είναι μια ιστορία για αυτό; και πότε να διαδραματίζεται;

Κι όμως. Η ιστορία αυτή αφορά σε ένα τσίρκο που όντως βρίσκεται στη Γαλλία και που η πορεία του είναι σπουδαία, στο πέρασμα των χρόνων. Τεράστιος και μεγαλοπρεπής χώρος που αγκαλιάζει μια πληθώρα εκδηλώσεων.

Όπως περιγράφεται το τσίρκο, αναλογικά, έτσι μεγάλο και χορταστικό είναι και το βιβλίο αυτό. Είναι φροντισμένο και έχει μεγάλες σελίδες που στην μία γίνεται η αφήγηση και στην άλλη είναι η εικόνα.

Την αφήγηση κάνουν δύο ήρωες εναλλάξ. Ο Ντίνο, ο παπαγάλος και ο Σπίριτ, ο πίθηκος. Ο παπαγάλος έχει μια ακλόνητη πίστη ότι στο τσίρκο ακούγονται τριξίματα που προέρχονται από ένα φάντασμα που κυκλοφορεί και κρύβεται μέσα στο τσίρκο. Από την άλλη ο πίθηκος ήταν διαβαστερός. Πού τον έχανες πού τον έβρισκες ήταν χωμένος σε ένα βιβλίο και μάζευε γνώσεις και εμπειρίες.

Ο παπαγάλος προσπαθούσε να πείσει τον πίθηκο για την ύπαρξη του φαντάσματος, η φωνή της λογικής, όμως, και της γνώσης δεν επέτρεπε στον πίθηκο να πιστέψει.

Όλη η ιστορία εξελίσσεται με την εναλλαγή στην οπτική γωνία. Καθετί που συμβαίνει το βλέπουμε πότε από τη ματιά του παπαγάλου και πότε από του πίθηκου. Η συναισθηματική φόρτιση αλλάζει από αφηγητή σε αφηγητή. Το τι ισχύει και είναι αληθινό αποκτά άλλη διάσταση ανάλογα με το ποιος την αφηγείται.

Στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλα ζώα που καθένα λέει την άποψή του για την ύπαρξη του φαντάσματος. Η ροή είναι αργή. Οι φωνές όμως σε βάζουν στο κλίμα και σε τραβούν να τις ακολουθήσεις με το μυστήριο που δημιουργούν.

Την ημέρα της παράστασης ξεκινάει ένα καινούργιο νούμερο με πρωταγωνίστρια την πανέμορφη Μαρίνα Αντς και τα εκπαιδευμένα, μαγικά μυρμήγκια της. Εκεί η δράση εκτοξεύεται. Οι χρόνοι αλλάζουν. Η αργή ταχύτητα, σαν να περπατάει κάποιος στις μύτες των ποδιών του, γίνεται δράση και αποκτά τέτοιες εντάσεις που φτάνουν να λύσουν και να απαντήσουν στο μυστήριο της ύπαρξης φαντάσματος στο τσίρκο.

Ο Μπερνάρ έχει πετύχει μια αφήγηση που θυμίζει τραμπάλα ή, καλύτερα, το τρενάκι του λούνα παρκ που συνέχεια αλλάζει ύψος και ταχύτητα. Κάπως έτσι συμβαίνουν όλα και εδώ, που ως θεατές απολαμβάνουμε την πορεία και τη λύση ενός μυστηρίου. Οι εικόνες του Ροκά, με τα σκούρα χρώματα συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν την αίσθηση που δημιουργεί η αφήγηση.

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.