Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (το παραμύθι της μοναξιάς)

το παραμύθι της μοναξιάς

Συγγραφέας: Πάνος Κυπαρίσσης

Εικονογράφος: Μαρίνα Δημοπούλου

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2017

 

Πώς χωράει η μοναξιά σε ένα παραμύθι;

Πιάνοντας το βιβλίο, στο εξώφυλλο φαίνεται ένα γυμνό δέντρο με τέσσερα σχεδόν κόκκινα πέταλα να πέφτουν. Το ταξίδι των φύλλων ή η στατικότητα του δέντρου που δεν μπορεί να πάει πουθενά; Άνθρωπος; Άλλου είδους ζωή;

Αυτές είναι μερικές σκέψεις που περνάνε…

Μέσα η εικονογράφηση είναι ζωντανή και φωτεινή. Η νερομπογιά φαίνεται να απλώνει όπως απλώνει και ξεπηδά ζωή μέσα από άψυχα. Απλώνεται άλλοτε ακανόνιστα και άλλοτε με μορφή μοτίβων και γεωμετρικών σχημάτων. Τίποτα δεν παραπέμπει σε μοναξιά ή δυστυχία. Αντιθέτως υπάρχει ζωή και αίσθηση ελευθερίας.

Και το παραμύθι; Η μοναξιά;

Είναι δύο δέντρα. Δύο δέντρα διαφορετικά: ένα φυλλοβόλο και ένα αειθαλές. Είναι κάπως κοντά το ένα με το άλλο και συνήθως μαλώνουν. Κάποια στιγμή αποφασίζουν να μιλήσουν. Το φυλλοβόλο μιλάει για την ανησυχία που έχει για το αειθαλές, μη τυχόν του ρίξει ο άνεμος τα φύλλα και το γυμνώσει. Το αειθαλές ριγά από τον φόβο για το φυλλοβόλο «πώς αντέχεις δίχως ρούχα».

Το ένα δέντρο μιλάει στο άλλο. Το ένα δέντρο μιλάει για το άλλο. Μιλάνε τους φόβους τους. Μοιράζονται τις σκέψεις τους. Και αμέσως κάτι γεφυρώνεται ανάμεσά τους. Σαν η απόσταση να μηδενίζεται μεταξύ τους.

«Η ομορφιά, απ’ όπου να τη βρεις, απ’ όπου να τη δεις, κάνει τροφή το τίποτα» λέει σε κάποιο σημείο και μετά το καθένα περιγράφει τη «διαδρομή» που κάνει για να ζήσει. Το φυλλοβόλο γεννάει κάθε χρόνο νέα φύλλα κι άνθη και αυτό του δίνει ελπίδα, ενώ το αειθαλές από τη στιγμή που έβγαλε φύλλα, τα προσέχει. Έχει θάρρος και δύναμη να αντιστέκεται σε κάθε δύσκολο καιρό, ενώ ταυτόχρονα μετράει τα χρόνια και τους χειμώνες από τις αλλαγές του φυλλοβόλου.

Δυο μαζί και ζούσαν μόνα. Μέχρι να αρχίσουν να μιλούν και να ενωθούν. Δυο μαζί και μαζί ένα, μέρα-νύχτα, ν’ ανεβαίνουν χέρι-χέρι…

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.