Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Ο Άσπρος Γάτος και ο Καλόγερος)

Ο Άσπρος Γάτος και ο Καλόγερος

Συγγραφέας: Jo Ellen Bogart

Εικονογράφος: Sydney Smith

Εκδόσεις: Εκδοτική Αθηνών

 

Ο άσπρος γάτος ζει μαζί με τον καλόγερο. Περνούν τις ώρες μέσα στο κελί του που έχουν για να ζουν. Ο άσπρος γάτος φυλάει το κελί και κυνηγάει τα ποντικάκια ενώ ο καλόγερος μελετάει.

Αγαπημένη τους ώρα είναι το βράδυ που όλοι κοιμούνται. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Κανείς δεν ενοχλεί τον άλλο και είναι και οι δύο ευχαριστημένοι. Όταν ο γάτος πιάνει το θήραμά του ευχαριστιέται περισσότερο. Το ίδιο κι ο καλόγερος, όταν καταφέρνει να λύσει έναν γρίφο!

Η ιστορία ξεκινάει βαθμιδωτά. Πρώτα έχουμε σκέτη εικονογράφηση. Παρακολουθούμε τον γάτο που πηγαίνει στο κελί. Ύστερα αρχίζει να μπαίνει λίγο κείμενο. Κείμενο που περιγράφει τι κάνουν και οι δύο. Μαζί και χωριστά.

Χρώματα δεν υπάρχουν. Όλη η εικονογράφηση είναι σκοτεινή – όπως και η ώρα που οι δύο είναι ξύπνιοι. Η μόνη φορά που μπαίνουν χρώματα είναι όταν η αφήγηση σταματάει για να δούμε το περιεχόμενο των βιβλίων που διαβάζει ο καλόγερος. Άλλωστε μέσα από τα βιβλία ταξιδεύουμε, ανοίγουν οι ορίζοντές μας, η σκέψη μας κι η φαντασία μας.

Το κείμενο είναι απόλυτα λιτό. Όπως λέει και η συγγραφέας στο σημείωμά της είναι ποίημα και έρχεται από μια ιστορία αληθινή, από έναν μοναχό που διέκοψε για λίγο τις έρευνές του γιατί θέλησε να γράψει τις σκέψεις του για τη ζωή του και το πώς πέρναγε με τον όμορφο γάτο του.

Οι δύο συνυπάρχουν εναρμονισμένα και ειρηνικά. Ο καθένας με την καθημερινότητα και τη ζωή του αλλά και συντροφιά στον άλλο. Όποιος έχει ζήσει με γάτα μπορεί να αντιληφθεί τόσο την ανεξαρτησία της όσο και την τρυφεράδα της στον κάτοχό της. Έτσι και εδώ. Ζουν παράλληλα αλλά μαζί. Ο καθένας με τις αναζητήσεις του. Σαν δύο διαφορετικές ιστορίες γραμμένες μαζί – ταυτόχρονα.

«Στο ταπεινό μας σπιτικό, ο Πανγκούρ βρίσκει τον δικό του ποντικό κι εγώ βρίσκω φως μέσα στο σκοτάδι» λέει στο τέλος του ποιήματος ο καλόγερος και κλείνει φέρνοντας ελπίδα για όσα έγιναν και πήγαν καλά στην ιστορία αυτή αλλά και προκαλώντας αίσθημα γλυκύτητας στον αναγνώστη.

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.