Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Οι ιστορίες του Σάββα)

Οι ιστορίες του Σάββα

Συγγραφέας: Τασούλα Τσιλιμένη

Εικονογράφος: Τέτη Σώλου

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονολογία Έκδοσης: 2017

Συλλογή: Σπουργιτάκια

 

Μια μέρα πριν ξεκινήσουν τα σχολεία και όλη η οικογένεια ετοιμάζεται. Ο μικρός Σάββας πέφτει στο κρεβάτι νωρίς, τα φώτα σβήνουν και οι σκέψεις παίρνουν τη σκυτάλη. Νέοι φίλοι, καινούργια παιχνίδια, νέες γνώσεις. Ενθουσιασμός και γωνία τον κυριεύουν για αυτή την πρώτη μέρα και τις νέες εμπειρίες που θα ζήσει.

Από την άλλη είναι οι γονείς του. Η αναμονή τούς κάνει να μην μπορούν να κοιμηθούν. Συζητάνε, στριφογυρίζουν, ανάβουν φώτα, τα σβήνουν… Μάλλον έχουν μεγαλύτερη αγωνία από τον Σάββα.

Τελικά όλα πάνε καλά! Κυλάει η εβδομάδα και έρχεται το Σάββατο με την πρώτη εργασία. Όμως τι πιο παράξενο από μια οικογένεια που οι γονείς αναλαμβάνουν να βοηθήσουν και να κάνουν τη ζωγραφιά του παιδιού τους; Για να το βοηθήσουν φυσικά! Κάνουν την πιο όμορφη και ευφάνταστη εικόνα ενώ ο μικρός Σάββας τους παρατηρεί.

Μήπως όμως αυτό δεν είναι, τελικά, παράξενο;

Γονείς που γίνονται πάλι παιδιά. Ή, γονείς που αναλαμβάνουν να κάνουν για τα παιδιά τους ό,τι εκείνα πρέπει να φέρουν εις πέρας. Μάλλον όλα αυτά περιγράφουν μια ελληνική πραγματικότητα που συναντάμε πολύ συχνά.

Ως δασκάλα μπορώ να αναγνωρίσω όλες αυτές τις συμπεριφορές. Οι περιγραφές της Τσιλιμένη με έκαναν να χαμογελώ γλυκά μπροστά στην πραγματικότητα που περιγράφει και αναδεικνύει. Γονείς τόσο αγχωμένοι αλλά και παρεμβατικοί. Χωρίς να το θέλουν ή να το συνειδητοποιούν.

Από την άλλη παιδιά που απλά ζουν τη στιγμή. Τη στιγμή της εργασίας, τη στιγμή πουσυνειδητοποιούν ότι λείπει ο κολλητός τους από την εκδρομή, που ανακαλύπτουν ένα ζωύφιο να τρέχει σε ένα κεφάλι… Έχουν αγωνίες και έντονα συναισθήματα. Όμως είναι εκεί για να τα αντιμετωπίσουν σαν μια νέα πρόκληση και μια νέα ευκαιρία να ζήσουν.

Αυτή η πρώτη δημοτικού είναι δυνατή εμπειρία και μεγάλη αλλαγή τόσο για τα παιδιά όσι και για το μυαλό των μεγάλων. Θα έλεγα ότι το βιβλίο θα έπρεπε να το διαβάζουν πρώτα οι γονείς. Και μετά να βρουν το ηθικό δίδαγμα που έχει να τους δώσει.

Για τα παιδιά, είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσουν! Είμαι σίγουρη ότι διαβάζοντάς το ή ακούγοντάς το θα έχουν να διηγηθούν και αυτά πολλές παρόμοιες ιστορίες με αυτές του Σάββα.

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.