Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Κουρδισμένοι)

Κουρδισμένοι

Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου

Εικονογράφος: Διονύσης Τσάσης

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονολογία Έκδοσης: 2020

 

Μια φορά κι έναν καιρό, σαν σε παραμύθι αλλά και σαν να ήταν αλήθεια, σε μια χώρα μακρινή, ήταν ένας βασιλιάς. Ο βασιλιάς Αμπντού είχε ένα μαγικό κλειδί που με αυτό κούρδιζε όλους τους ανθρώπους. Τους έκανε να κλαίνε ή να γελάνε, να μιλούν ασταμάτητα ή να σιωπούν και να μουτρώνουν, να τρέχουν να προλάβουν, να είναι ανήσυχοι, νευρικοί, να φοβούνται, να συμφωνούν, να διαφωνούν… Ανάλογα με το πώς έστριβε το κλειδί, οι διαθέσεις των ανθρώπων άλλαζαν. Όλων, εκτός των παιδιών μέχρι δεκατεσσάρων ετών. Ο βασιλιάς μπορούσε να ελέγχει τα συναισθήματα όλων, εκτός από τα παιδιά.

Μια ομάδα παιδιών, η Φανή, η Μαργαρίτα και ο Πέτρος, που είχαν καταλάβει την κατάσταση, έβαλαν στόχο να την αλλάξουν. Για να γίνει αυτό όμως, έπρεπε να βρουν το κλειδί και να το καταστρέψουν. Έτσι ξεκίνησαν μια μεγάλη πορεία αναζήτησης, η οποία έκρυβε παγίδες και κινδύνους. Πριν από αυτό, όμως, έκρυβε φόβους και κάποιες φορές δυσπιστία σε ό,τι συνέβαινε και ό,τι χρειαζόταν να αντιμετωπίσουν.

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο, γεμάτο ζωντάνια και διαλόγους που φέρνουν πολύ γέλιο και θυμίζουν ευτράπελες καταστάσεις. Αφηγητές και ήρωες μπλέκονται σε μια ιστορία που μοιάζει με κυνήγι θησαυρού. Ο βασιλιάς, ως ήρωας-αντιήρωας, έχει προκαλέσει μια κατάσταση που δημιουργεί έλλειψη επίγνωσης στους μεγάλους. Οι μικροί είναι και αποδεικνύονται μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας μικροί σοφοί όπου η εξυπνάδα, η θέληση, ο δυναμισμός, η επιθυμία να αλλάξουν τον κόσμο και να τον κάνουν καλύτερο, τους κάνει ομάδα έτοιμη να τα βάλει με τον πιο δυνατό και επικίνδυνο βασιλιά. Καθένα από τα τρία παιδιά, εκτός από τη μάχη για το κλειδί, δίνει και άλλη μία μάχη με τους φόβους του. Στην ιστορία εμπλέκονται και ήρωες παρμένοι από τη μυθολογία που, για άλλη μία φορά, φανερώνονται αποδυναμωμένοι μπροστά στο σθένος των παιδιών. Στην ιστορία εμφανίζονται και άλλοι ήρωες που πότε διευκολύνουν και πότε δυσκολεύουν το έργο των παιδιών. Για το τέλος δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Όπως στα παραμύθια έτσι και εδώ η θέληση των παιδιών φέρνει το επιθυμητό!

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.