Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Ιστορίες όπως τις είπα)

Ιστορίες όπως τις είπα

Συγγραφέας: Rudyard Kipling

Εικονογράφος: Sebastien Pelon

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονολογία Έκδοσης: 2017

 

Πόσα τρελά και παράδοξα μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα παραμύθι; Ή πόση φαντασία μπορεί να έχει κάποιος για να φτιάξει ένα πειστικό και διασκεδαστικό παραμύθι;

Ο Κίπλινγκ το πετυχαίνει άριστα. Παραμύθια ευφυή και ευφάνταστα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι απαντούν μερικές από τις εύλογες απορίες των μικρών παιδιών. Τόσο αληθοφανή στον κόσμο που δημιουργούν που θα μπορούσε κάποιος να μπερδευτεί.

Οι ιστορίες είναι σχεδόν ζωντανές. Είναι πολύ κοντά στην αμεσότητα του προφορικού λόγου. Όπως και ο τίτλος λέει είναι ιστορίες «όπως της είπα». Ταυτόχρονα υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Κίπλινγκ της έγραψε για την κόρη του. Είναι όλες τους καλογραμμένες και προσεγμένες ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του γραπτού λόγου.

Ως δασκάλα, απολαμβάνω να τις διαβάζω. Τις διαβάζω ξανά και ξανά με σκοπό να τις αφομοιώσω και να τις πω, προφορικά, στους μαθητές μου, μένοντας όσο πιο πιστή στις λεπτομέρειες κάθε παραμυθιού. Οι μαθητές, εντυπωσιάζονται και ξεκαρδίζονται στο άκουσμα όλων αυτών των παράδοξων που συμβαίνουν αλλά και στην απλότητα και το προφανές της αφήγησης!

Όπως πρέπει να συμβαίνει σε κάθε παραμύθι, έτσι και σε αυτά είναι απολύτως ευδιάκριτοι οι χαρακτήρες, ο σκοπός του καθενός, το δυνατό και το αδύνατο σημείο τους.

Συχνά θυμίζουν μύθους. Ξεκινούν με μια ερώτηση ή έχουν ως τίτλο μια θέση-παραδοχή και στην πορεία ανακαλύπτουμε ότι εξηγούν μια κατάσταση. Μου θυμίζουν τις ιστορίες των φυσικών φιλοσόφων και των ποιητών της τότε εποχής για το πως έγινε ο κόσμος. Ή ιστορίες που απαντούν στα «γιατί» των ανθρώπων, όπως γιατί η ζέβρα έχει ρίγες, πώς απέκτησε ο ελέφαντας προβοσκίδα, πώς ανακάλυψαν οι άνθρωποι το αλφάβητο και πολλά ακόμα… Σαν μια προσπάθεια να εξηγηθεί ό,τι υπάρχει γύρω μας, με τη σοφή του νομοτέλεια.

Από την άλλη, στις ιστορίες αυτές δεν υπάρχει χρόνος. Ενίοτε αναφέρονται περίοδοι και περιοχές γνωστές – με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αυτό δίνει ακόμα περισσότερη αληθοφάνεια στις αφηγήσεις. Σαν ο συγγραφέας να ήταν εκεί, να είδε και να άκουσε με τα ίδια του τα αφτιά και τα μάτια και σαν εμείς που διαβάζουμε να τον ακούμε να διηγείται και να ταξιδεύουμε με τη φωνή του…

 

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.