Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Βασιλιά Φωνακλάς, Γαλήνη δεν βρίσκει)

Βασιλιά Φωνακλάς, Γαλήνη δεν βρίσκει

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημοτροπούλου

Εικονογράφος: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2017

 

Ποιος Βασιλιάς και ποια Γαλήνη βρίσκει ή δεν βρίσκει τελικά; Και γιατί να ψάχνει γαλήνη;

Δύο ιστορίες διαφορετικές που ενώνονται. Δύο ήρωες εκ διαμέτρου αντίθετοι που συναντιούνται, οι ιστορίες γίνονται ένα και χωρίζονται πάλι.

Η Γαλήνη ήταν ένα μωρό ήρεμο και ήσυχο. Ακόμα κι όταν γεννήθηκε η φωνη της δεν ακουγόταν. Μίλαγε ψιθυριστά, χαμηλόφωνα. Δεν άντεχε τους δυνατούς ήχους και τις εντάσες. Η στάση της έκανε τους γονείς της να μιλούν πιο ήρεμα. Να κάνουν πιο απαλή τη φωνή τους.

Αυτό άρχισε να εξαπλώνεται σαν ντόμινο. Πρώτα οι γείτονες, μετά η παρακάτω γειτονιά, η αγορά, ο φούρναρης, ο παλιατζής, οι ψαράδες… Όλοι άρχισαν να μιλάνε γαλήνια.

Από την άλλη πλευρά της πόλης η κατάσταση ήταν αλλιώς. Εκεί ζούσε ο βασιλιάς Φωνακλάς. Καλοσυνάτος μεν αλλά με μια βροντοφωνάρα που στο άκουσμά της έσπαγαν τζάμια!

Έτσι ζούσαν όλοι σε εκείνη την πλευρά. Φωνάζοτας, ουρλιάζοντας, σκούζοντας…

Κάποτε, ο βασιλιάς αρρώστησε. Το πρόβλημά του ήταν ένας αφόρητος πονοκέφαλος που με τίποτα, με κανένα φάρμακο και γιατρικό δεν έλεγε να περάσει!

Όπως σε κάθε σωστό παραμύθι, έτσι κι εδώ, ήρθαν σοφοί και γιατροί από όλο τον κόσμο. Έφεραν βότανα, ματζούνια και ό,τι άλλο αυτοσχέδιο τους ερχόταν στο μυαλό προκειμένου να βοηθήσουν τον αγαπημένο τους βασιλιά. Τίποτα όμως δεν έπιανε…

Μέχρι που ηρθε και ο Φιλήμων, ο παιδικός φίλος του βασιλιά – πατέρας της μικρής Γαλήνης. Ε, κι εδώ είναι το σημείο που οι δύο ιστορίες αρχίζουν να πλησιάζουν…

Από τη μία ο βασιλιάς: ισχυρός, φιλικός, καλόκαρδος αλλά και φωνακλάς, από την άλλη η Γαλήνη: ήρεμη, γλυκιά, ήσυχη, γαλήνια…

Κάθε παραμύθι είναι ένα επεισόδιο όπου ο ήρωας φτάνει σε ωρίμανση. Η ωρίμανση είναι αυτή που φέρνει και το καλό τέλος που, συνήθως, έχουν τα παραμύθια. Για να συμβεί ο ήρωας πρέπει να περάσει από στάδια και δοκιμασίες.

Εδώ η δοκιμασία – το πρόβλημα είναι ο πονοκέφαλος του βασιλιά. Η ωρίμανση έρχεται από τη βοήθεια της Γαλήνης. Η Γαλήνη είναι το «μαγικό ραβδάκι» που αν ο βασιλιάς πάρει, τότε θα μπορέσει να γίνει καλά και να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Τελικά; Βρίσκει ή όχι τη Γαλήνη (του) ο βασιλιάς; Το παίρνει το ραβδάκι του; Και αν ναι, πώς;…

Η ιστορία πλαισιώνεται από την έντονη εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου όπου μαζί με την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου έπλεξαν ένα δροσερό και πολύ ανθρώπινο και σύγχρονο παραμύθι!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.