Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Αχ! Φαντάσματα…)

Αχ! Φαντάσματα…

Συγγραφέας: Σοφιάννα Θεοφάνους

Εικονογράφος: Zafouko Yamamoto

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2019

 

Ένας μικρός, πολύ μικρός ήρωας, ο Τίμος, που είναι μόλις εφτά ετών, πηγαίνει με τον μπαμπά του στο καινούργιο τους σπίτι. Όμως δεν είναι ένα συνηθισμένο σπίτι. Είναι ένα σπίτι με φαντάσματα.

Κάθε φάντασμα έχει τη δική του ιστορία. Κάθε φάντασμα μπορεί να το αντιληφθεί και το ακούσει μόνο ο Τίμος και το κουνέλι του. Κάθε ιστορία μοναδικά σουρεαλιστική. Τόσο παράδοξη αλλά και αληθοφανής όσο μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα μαγικό παραμύθι.

Εδώ, η γραφή είναι έμμετρη και ποιητική. Κάθε δισέλιδο αφορά στην ιστορία ενός και μόνο φαντάσματος. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το βιβλίο έχει ως κεντρικό ήρωα τον Τίμο με το κουνέλι του και ότι αυτοί μπαίνουν σε διαφορετικές ιστορίες.

Η ιστορία κάθε φαντάσματος έχει κάτι φοβιστικό ή ανατριχιαστικό, όπως θα έλεγε ένα παιδί. Είναι καυστικές και αστείες με στοιχεία υπερβολής. Τα παιδιά και παράγουν αλλά και αρέσκονται να ακούν τέτοιες ιστορίες. Διαβάζοντάς τες μία προς μία μού ήρθαν στο μυαλό τα ποιήματα του Tim Burton, από τον «μελαγχολικό θάνατο του στρειδάκη», και της Madame M, με τα μικρά ανατριχιαστικά ή μικρά φρικιαστικά νανουρίσματα.

Θα έλεγα ότι το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε μικρά παιδιά (προσχολικής αλλά και πρωτοσχολικής) όσο και σε μεγαλύτερα. Ο έμμετρος τρόπος γραφής μπορεί να αγγίξει και τις δύο ηλικιακές ομάδες. Τα πιο μικρά παιδιά θα νιώσουν το ρυθμό του έμμετρου και θα αναζητήσουν την ιστορία και ό,τι κρύβει μέσα από την εικονογράφηση. Θα τολμούσα να πω ότι το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να ανήκει στην κατηγορία των εικονοβιβλίων. Κάποια πράγματα λέγονται και άλλα δείχνονται ή πρέπει να τα ανακαλύψεις μέσα από την εικόνα. Κάτι τέτοιο εξιτάρει τις μικρές ηλικίες. Είναι – γίνεται σαν παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

Από την άλλη η ποίηση και ο έμμετρος λόγος προκαλεί τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά να ανακαλύψουν τα νοήματα. Και στα νοήματα αυτού του βιβλίου κρύβονται ιστορίες που μιλούν για τη μοναξιά, τη φιλία, τον θάνατο… Ανθρώπινα όλα και μέσα στη ζωή, όσο κι αν οι ενήλικες συχνά προσπαθούν να τα αποφεύγουν. Σε αντίθεση με αυτούς, τα παιδιά παίζουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) με τις έννοιες αυτές και έχουν ανάγκη να γίνονται θέμα και αντικείμενο στα βιβλία που διαβάζουν ή ακούν.

Η αξία αυτού του βιβλίου συνολικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται στο ότι είναι πολυεπίπεδο. Προσφέρει με ειλικρίνεια και συνέπεια κάτι διαφορετικό σε κάθε ηλικία. Δεν ωραιοποιεί ούτε εθελοτυφλεί ούτε παρηγορεί. Είναι αληθινό. Και η αλήθεια αυτή αγγίζει κάθε ηλικία.

Οι φράσεις στο τέλος κάθε φαντασματο-ιστορίας είναι το στοιχείο που ζωντανεύει την αφήγηση – ανάγνωση και λειτουργεί ως η σκέψη ή τα λόγια του ήρωα με την αντίστοιχη κρίση, το νοιάξιμο, την επιβεβαίωσή του για καθετί που γίνεται, φέρνοντας έτσι κάθε ιστορία (ή τον Τίμο) πιο κοντά στον αναγνώστη.

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.