Μία ιστορία θα σας πω… (Αστρο-φυσική, για μικρά παιδιά - Κβαντική φυσική, για μικρά παιδιά)

Αστρο-φυσική, για μικρά παιδιά

Συγγραφέας & εικονογράφος: Chris Ferrie

Μετάφραση: Τίνα Νάντσου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία Έκδοσης: Ιανουάριος 2019

 

Κβαντική φυσική, για μικρά παιδιά

Συγγραφέας & εικονογράφος: Chris Ferrie & Julia Kregenow, PhD

Μετάφραση: Τίνα Νάντσου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία Έκδοσης: Ιανουάριος 2019

 

Κάποτε, ο Jerome Bruner, έλεγε ότι μπορεί κανείς να διδάξει οτιδήποτε θέλει, αρκεί να το δώσει με τον κατάλληλο τρόπο. Στη σημερινή εποχή, στο τωρινό εκπαιδευτικό σύστημα έχει κρατήσει την πρώτη φράση του Bruner (μπορείς να διδάξεις οτιδήποτε) χωρίς να εφαρμόσει το δεύτερο (αρκεί να βρεις τον κατάλληλο τρόπο). Έχουμε βαλθεί να δώσουμε όσο μεγαλύτερη ποσότητα γνώσης στα παιδιά μας, χωρίς να αναζητήσουμε και να ανακαλύψουμε τον τρόπο που έχουνα ανάγκη να ακούσουν ώστε η γνώση που «στέλνουμε» να γίνει απόκτημα στα παιδιά.

Έτσι ερχόμαστε στην ερώτηση: «και πώς γίνεται αυτό;» Κι η απάντηση βρίσκεται στην ανάγνωση αυτών των βιβλίων!

Η αστροφυσική και η κβαντική φυσική είναι δύο τομείς της επιστήμης τόσο δύσκολες και απόμακρες όσο και το περιεχόμενο για το οποίο μιλάνε! Όμως οι συγγραφείς έχουν καταφέρει, κάτι τόσο μακρινό και σχεδόν ακατάλυπτο, να το φέρουν κοντά και να το κάνουν πραγματικό και εύληπτο για τα παιδιά μικρής ηλικία!

Ξεκινώντας από απλές, γνωστές και κατανοητές έννοιες και χρησιμοποιώντας εικόνες (σε απόλυτη απλότητα τους και αυτές), προχωρούν και ανεβαίνουν σκαλοπάτια γνώσης. Φτάνουν σε επίπεδα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας χωρίς να δυσκολεύουν τα παιδιά. Μιλούν για τις αστρικές μάζες και τα άτομα με τα ηλεκτρόνιά τους σαν να πρόκειται για κάτι απολύτως φυσικό και καθημερινό.

Τα απλά σχήματα και οι ζωγραφιές δίνουν σχήμα σε αυτά που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, χωρίς όμως να υποτιμούν τη γνώση αυτή. Απλά την κατεβάζουν στο επίπεδο των παιδιών και γεφυρώνουν την απόσταση που υπάρχει ανάμεσά τους.

Τέτοιου είδους βιβλία θα έπρεπε να γίνονται οδηγοί για το πώς πρέπει να είναι ένα σχολικό βιβλίο. Τέτοια βιβλία μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια ενός εκπαιδευτικού! Τα βιβλία αυτά δεν είναι να δοθούν μόνο σε πολύ μικρά παιδιά αλλά, σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλο το δημοτικό προκειμένου τα παιδιά να μάθουν (και όχι να παπαγαλίσουν). Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος, όχι μόνο προς τη μάθηση αλλά προς την αναζήτηση από το παιδί της γνώσης και των επιστημονικών πεδίων!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.