Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Υπάρχει θεός;)

Υπάρχει θεός;

Άλμπερτ Μπίζινγκερ-Χέλγκα Κόλερ Σπίγκελ

Εικονογράφηση: Μάσα Γκρόινε

Μετάφραση: Πελαγία Τσινάρη

Εκδόσεις: Κέδρος

 

 

Επιτέλους ένα βιβλίο που έχει στη θέση του τίτλου μια ερώτηση. Και τι ερώτηση! Τη βασίλισσα των ερωτήσεων! Υπάρχει θεός; Κι αν υπάρχει, πώς είναι; Πού μένει; Πού το ξέρουμε εμείς οτι υπάρχει; Κι αφού υπάρχει, γιατί γίνονται πόλεμοι; Γιατί υπάρχει το Κακό και το Άδικο; Γιατί, γιατί και πάλι γιατί; Ερωτήσεις, ερωτήσεις, που τέλος δεν έχουν. Διότι κάθε κεφάλαιο με ερώτηση ξεκινάει. Και σαν να μην έφταναν οι ερωτήσεις αυτές, κάθε κεφάλαιο τελειώνει και με μερικές ακόμα ερωτήσεις, “για να συνεχίσετε να σκέφτεστε και να ρωτάτε” κι αφού κλείσετε το βιβλίο. Με λίγα λόγια: ένα όνειρο.

 

Το οποίο όνειρο μας έρχεται από τη Γερμανία - ή μάλλον από τις γερμανόφωνες χώρες, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία. Από την καρδιά της διαμαρτυρόμενης Ευρώπης και της επιστημονικής προοδευτικής θεολογίας. Και φυσικά δεν μένει στις ερωτήσεις. Δίνει και τις αντίστοιχες απαντήσεις. Για την ακρίβεια… δίνει όλες τις απαντήσεις. Που είναι αξιοθαύμαστες. Δοσμένες με γνώση. Με μέτρο. Χωρίς υπεκφυγές και χωρίς περιστροφές. Με ηρεμία. Με λογική. Με ανθρωπιά. Και το κυριότερο: με πίστη.

Αλλά όλες τις απαντήσεις σ’ ένα τέτοιο τεράστιο θέμα μόνο ένα βιβλίο κατήχησης μπορεί να τις έχει και να τις δίνει χωρίς να διστάζει. Και αυτό τελικά κρατάμε στα χέρια μας. Όλοι οι συγγραφείς του βιβλίου (και είναι δεκαπέντε) είναι ακαδημαϊκοί, καθηγητές θρησκευτικής παιδαγωγικής, κατηχητές κατηχητών και δασκάλων θρησκευτικών, άνθρωποι με διδακτορικά στην κατήχηση ή στην διδασκαλία των θρησκευτικών, διαμαρτυρόμενοι στην πλειοψηφία τους, με λίγες ελάχιστες καθολικές εξαιρέσεις. Το γερμανικό αναγνωστικό κοινό έχει την τύχη να διαθέτει πληθώρα σχετικών τίτλων. Η εκκλησία του έχει δραστηριοποιηθεί σ’ αυτόν τον τομέα από δεκαετίες και προτείνει ποικιλία βιβλίων για όλες τις ηλικίες, προσεγγίζοντας τα τεράστια θέματα από διάφορες οπτικές γωνίες. Εδώ, στην Ελλάδα, στην ελληνική βιβλιαγορά, αυτό δεν συμβαίνει.

Είναι ελάχιστα τα βιβλία, που ακουμπούν το θέμα. Και όλα μεταφρασμένα.

 

Το βιβλίο είναι γραμμένο για παιδιά. Κλείνοντάς το είχα την αίσθηση πως θα το ευχαριστηθούν και θα το χρησιμοποιήσουν περισσότεροι οι μεγάλοι. Γονείς ή δάσκαλοι, που έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τέτοια ερωτήματα και ψάχνουν καλούς κι ενδιαφέροντες τρόπους να τα χειριστούν. Γενικά ενήλικοι, που συνεχίζουν να σκέφτονται αυτά τα θέματα και δεν έχουν δώσει οριστικές απαντήσεις.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε κάτι: το βιβλίο αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε χριστιανικό κοινό. Είναι βέβαια τόσο καλογραμμένο, τόσο άψογα δομημένο, τόσο έξυπνα και ευχάριστα εικονογραφημένο, που εύκολα παρακάμπτει τον σκόπελο του διαφορετικού δόγματος. Είμαι σίγουρη οτι θα εξυπηρετήσει και τους ορθόδοξους, τους σημερινούς πιστούς,  όπως εξυπηρετεί τους διαμαρτυρόμενους και τους καθολικούς. Ίσως μάλιστα τους ανοίξει και δρόμους συζήτησης, σκέψης και προσέγγισης, που προς το παρόν δεν έχουν αποτυπωθεί στην βιβλιοπαραγωγή.

Θα προσπαθήσω, όμως, να τελειώσω κι εγώ τη μικρή μου παρουσίαση με ερωτήσεις:

Μ’ έναν τόσο σπουδαίο, τόσο σημαντικό και τόσα υποσχόμενο τίτλο, δεν θα ‘πρεπε να ακουστούν και άλλες φωνές; Να ερωτηθούν και πιστοί άλλων θεών; Να πάρουν το λόγο και δάσκαλοι άλλων θρησκειών; Ίσως-ίσως και άνθρωποι, που έχουν απαντήσει με άλλους (εξωθρησκευτικούς κι εξωεκκλησιαστικούς) τρόπους στην ερώτηση του τίτλου;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.