Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Τρίχες εδώ, εκεί και παραπέρα)

Τρίχες εδώ, εκεί και παραπέρα

Τζάκι Μπέιλι

Εκδ. Μεταίχμιο

Μπορεί ένα βιβλίο για την ανάπτυξη να είναι περιπετειώδες; Να ταξιδεύει βήμα-βήμα το παιδί από τη γέννηση του μωρού ως την εφηβεία και την ενηλικίωση, χωρίς βάρη, χωρίς διδακτισμό, χωρίς όγκο πληροφοριών, χωρίς πίεση; Κι αντίθετα να ξετυλίγει το νήμα σαν ν’ αφηγείται μια συναρπαστική περιπέτεια στη Χώρα της Γνωριμίας με το Σώμα μας;

Ναι. Γιατί αυτό το δύσκολο στοίχημα έχει βάλει η Τζάκι Μπέιλι, ξεκινώντας το γράψιμο του βιβλίου της. Και το κερδίζει με άνεση!

Γιατί καταφέρνει να μιλήσει για ένα σωρό θέματα απ’ αυτά που δύσκολα συζητιούνται στο σπίτι και καθόλου δεν συζητιούνται στο σχολείο. Και το κάνει με γνώση, κέφι και ισορροπία. Δεν πνίγει τον μικρό αναγνώστη με περιττές πληροφορίες, δεν απαντάει σε ερωτήσεις που ένα παιδί δεν θα έκανε, δεν αποφεύγει να πει τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Μιλάει χωρίς περιστροφές, με απλότητα και ευγένεια, με χαρά, με παιδικό ενθουσιασμό για όσα θαυμάσια έχει και μας δείχνει η ζωή.

Το κυριότερο: με τη σωστή αναλογία γνώσης και απλότητας, το βιβλίο της Μπέιλι πείθει. Κερδίζει την εμπιστοσύνη του αναγνώστη. Κι εξασφαλίζει έτσι αυτό που δύσκολα πια εξασφαλίζουν τα βιβλία γνώσης: το ενδιαφέρον. Δεν υπόσχεται απαντήσεις σε όλα, δεν υπόσχεται λύσεις σε όλα. Λέει όμως αυτά που ξέρει και τα λέει καλά. Κι εδώ να σημειώσουμε και την πολύ καλή μετάφραση της Φανής Πανταζή, που πέτυχε απόλυτα το σωστό τόνο στα ελληνικά για ένα απαιτητικό γλωσσικά παιδικό βιβλίο.

Ξεκινώντας από τη σύλληψη του μωρού βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για τα κύτταρα, για τη δημιουργία της ζωής, για την φοβερή τύχη που είχε ο καθένας μας να γεννηθεί, για τους εννιά μήνες της μήτρας, για το μπόι μας, για το χρώμα των ματιών και των μαλλιών μας, για την περιπέτεια της ανάπτυξης, για τη συναρπαστική και μερικές φορές τρομακτική εμπειρία του να μεγαλώνεις. Πολλά από τα διασκεδαστικά κεφάλαια του βιβλίου είναι αφιερωμένα στην εφηβεία: στις αλλαγές, στους ρυθμούς, στις συνέπειές της. Ακόμα κι ο ιδρώτας και τα σπυράκια παρελαύνουν από τις όμορφες κι ευχάριστες σελίδες του βιβλίου. Και με το ίδιο κέφι, με την ίδια ειλικρίνεια, με το ίδιο σωστό μέτρο αντιμετωπίζει η συγγραφέας και τη σεξουαλικότητα και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα στη ζωή των εφήβων.

Σημαντικά συμβάλλει στη θετική εικόνα του βιβλίου και η πολύ πετυχημένη εικονογράφηση της Σάρα Νάιλι, η οποία έχει καταφέρει ν’ αποτυπώσει με οικονομία γραμμών και χρωμάτων όλο το στέρεο υπόβαθρο της συγγραφικής πρότασης.

Η Τζάκι Μπέιλι ασχολείται με τα παιδικά βιβλία όλη της τη ζωή. Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια και υπεύθυνη εκδόσεων κάθε είδους παιδικών βιβλίων, από εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά μέχρι εγκυκλοπαίδειες. Αυτό, όμως, που την ευχαριστεί περισσότερο (όπως δηλώνει η ίδια) είναι να γράφει βιβλία σχετικά με τις επιστήμες. Γιατί τα θέματα που ανοίγει τότε και διερευνά είναι συχνά πολύ πιο συναρπαστικά από τις φανταστικές ιστορίες! Πράγματι.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.