Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!!(Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα)

Γράφει ο Μερκούριος Αυτζής

Η λαϊκή μας παράδοση και συγκεκριμένα τα έθιμα και οι παραδόσεις του λαού μας για την Άνοιξη είναι τα υλικά που κεντάει με την πένα της η Αναστασία Ευσταθίου και τα μετουσιώνει σ’ ένα άξιο λόγου παιδικό ανάγνωσμα. «Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η Πασχαλίτσα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, είναι ένα έξυπνο παιδικό μυθιστόρημα πλούσιας λαογραφικής κληρονομιάς.

Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα

Συγγραφέας: Αναστασία Ευσταθίου

Εικονογράφηση:

Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2015

Ο γερο-Ασβός, ο Βασιλιάς του Αγρού, ήταν πια πολύ ηλικιωμένος και δεν μπορούσε να κυβερνήσει το βασίλειό του. Σαν ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου αποφάσισε να αποσυρθεί. Ποιος όμως θα τον διαδεχόταν στον βασιλικό θρόνο; Ο διάδοχος θα έπρεπε να έχει αρκετά χαρίσματα.

Τα ζώα του αγρού δεν άργησαν να αποφασίσουν. Προκήρυξαν διαγωνισμό με θέμα την άνοιξη για να ανακηρύξουν το νικητή. Και ο νικητής έπρεπε να γνωρίζει τα πάντα για αυτή την πανέμορφη εποχή.

Και πράγματι, οι υποψήφιοι δεν άργησαν να εμφανιστούν. Ο λαγός ο Πολύδωρος που ήταν γρήγορος και ταχύς, σίγουρος για τη νίκη του. Όμως δε ήθελε να την πάθει όπως ο προ-προπάππους του στο μύθο του Αισώπου. Δε έφτανε η ταχύτητα για να κερδίσει. Χρειαζόταν και γνώση και σύνεση, και σ’ αυτά τα δύο αποφάσισε η Πουά η πασχαλίτσα να τον βοηθήσει. Οι άλλοι υποψήφιοι ήταν το ύπουλο και απαισιόδοξο κουνάβι, η ζημιάρα και άτακτη νυφίτσα και η ήρεμη και ταπεινή αλλά απελπιστικά αργή χελώνα.

Και η συγγραφέας, κάνοντας μυθοπλαστικό ζουμ και παρακολουθώντας από κοντά την Πουά την πασχαλίτσα και τον λαγό τον Πολύδωρο που άρχισαν να συναναστρέφονται τους ανθρώπους για να μάθουν από πρώτο χέρι τα πάντα για την Άνοιξη, αδράχνει την ευκαιρία για να ξετυλίξει το μίτο της λαϊκής μας παράδοσης και μας παρουσιάζει πλείστα ήθη και έθιμα του τόπου μας για την εποχή αυτή.

Και οι μικροί αναγνώστες από 10 ετών και πάνω μαθαίνουν τα πάντα για την λαμπερή αυτή εποχή: αινίγματα, παροιμίες, ήθη και έθιμα, γνωμικά, πληροφορίες για τους μήνες της άνοιξης χωριστά. Για τη Σαρακοστή και τις Λαζαρίνες, την Κυριακή των Βαΐων, τα αυγόδεντρα. Γιατί βάφουμε αυγά; Γιατί καίμε τον Ιούδα; Γιατί στολίζουμε Επιτάφιο; Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; κλπ.

Τελικά, ο Πολύδωρος θα πραγματοποιήσει το όνειρό του; Τι θα συμβεί την ημέρα των εξετάσεων και ημέρα εκλογής του νέου βασιλιά; Θα είναι όλοι οι υποψήφιοι το ίδιο έντιμοι; Ποιοι θα ισοβαθμήσουν;

Ένα έξυπνο κείμενο, άρτια δομημένο, γεμάτο χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και πάμπολλες δραστηριότητες: αινίγματα, γλωσσοδέτες, rebus, κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα, κατασκευές, που πέρα από τη γνώση θα χαρίσουν στα παιδιά ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού και διασκέδασης.

Με το βιβλίο της αυτό η συγγραφέας πετυχαίνει με έξυπνο και ευφάνταστο τρόπο να παρασύρει τα παιδιά αναγνώστες αλλά και τον καθένα μας σε μια περιήγηση γύρω από τα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου την πιο λαμπρή εποχή. Και εμμέσως προβάλει χωρίς υπερβολές και διδακτισμό την αξία της συνεργασίας αλλά και τον αγώνα που καθένας οφείλει να κάνει για να γνωρίσει τον κόσμο και τον εαυτό του.

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο δεμένο βιβλίο, με προσεγμένη έκδοση, με ενδιαφέρουσα εικονογράφηση και γραφικά, που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Το βιβλίο συνοδεύεται από cd γεμάτο ιδέες και προτάσεις για ένα σωρό κατασκευές ποικίλου ενδιαφέροντος και για ατέλειωτες ώρες ομαδικής δημιουργικής απασχόλησης.

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν 4 χρόνια Αναστασία Ευσταθίου

    Ευχαριστώ τον συνάδελφο και συγγραφέα Μερκούριο Αυτζή για την εμπεριστατωμένη βιβλιοκριτική του στον Μαγικό Κόσμο του βιβλίου. Α.Ε.

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.