Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Μαγειρεύοντας ιστορίες)

Γράφει ο Μερκούριος Αυτζής

Με αφορμή την παρουσίαση του παρακάτω βιβλίου, ας μου επιτραπεί να καταθέσω κάποιες σκέψεις περί Δημιουργικής Γραφής, για την οποία πολύ λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Ως διδακτικό αντικείμενο η Δημιουργική Γραφή, έχει εισαχθεί σε προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα πανεπιστήμια, σε πλείστα σεμινάρια και εξελίχτηκε σ’ ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα αντικείμενα της εκπαιδευτικής θεωρίας και πρακτικής, υπηρετώντας τους εμπορικούς κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης: (νέα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών, διδασκαλία από απόσταση, εκδοτικό μάρκετινγκ, νέα δίκτυα κοινωνικότητας κλπ.)

Ωστόσο, για να μη σπεύδουμε σε συμπεράσματα (κατά τη γνώμη μου) εσφαλμένα, θέτω το εξής ερώτημα:

Μπορεί κάποιος που θα παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής να γίνει συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων;

Η απάντηση νομίζω είναι ξεκάθαρη. Η τεχνική της συγγραφής ενός λογοτεχνικού βιβλίου (λ. β.), ναι, διδάσκεται. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να γράψεις ένα (λ. β.) και να γίνεις συγγραφέας. Η τέχνη, όχι, δεν διδάσκεται.

Το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου «Μαγειρεύοντας ιστορίες» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο δε θέτει κανένα τέτοιου είδους δίλημμα. Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά και έχει ως κυρίαρχο στόχο να δείξει σε αυτά τον τρόπο να μαγειρέψουν την ιστορία της αρεσκείας τους.

Μαγειρεύοντας ιστορίες

Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου

Σκίτσα: Ουρανία Λυμπεροπούλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2015

Το βιβλίο σε καμιά περίπτωση δεν έχει σχέση με συνταγές μαγειρικής. Απεναντίας. Είναι ένα βιβλίο πουεισάγει τα παιδιά στην περιπέτεια της γραφής, παροτρύνοντάς τα να πειραματιστούν με διαφορετικές ιδέες, είδη ιστοριών και τρόπους γραφής.

Ξεφυλλίζοντάς το, παρατηρούμε ότι χωρίζεται σε τρεις ενότητες: στο πρόγευμα, στο κυρίως πιάτο και στο επιδόρπιο.

Στο πρόγευμα προτείνονται ασκήσεις που θα ξεκλειδώσουν τις σκέψεις του παιδιού και θα ανοίξει η όρεξη της συγγραφής.

Το κυρίως πιάτο είναι χωρισμένο σε επιμέρους κεφάλαια ανάλογα με το θέμα του κειμένου στο οποίο ασκείται το παιδί (μυθολογία, ημερολόγιο, αστυνομική ιστορία, κόμικ, ιστορία με ήρωες από τον φυσικό κόσμο κ.ά.). Σε κάθε κεφάλαιο δίνεται ένα κείμενο-παράδειγμα ως αφορμή για συζήτηση αλλά κι ως έμπνευση προκειμένου τα παιδιά να πειραματιστούν στα δικά τους κείμενα. Φυσικά ακολουθούν στοχευμένες ερωτήσεις, δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές και το παιδί καθοδηγούμενο τολμάει να γράψει τα δικά του κείμενα, στην αρχή μικρά και σύντομα και όσο προχωράει πιο σύνθετα. Έτσι, αβίαστα, μέσα από τις δημιουργικές ασκήσεις ξεκλειδώνονται η φαντασία και το συναίσθημα και, όπως πολύ σωστά επισημαίνει σε συνέντευξή της η συγγραφέας, το παιδί μαθαίνει να πειραματίζεται, να δοκιμάζει ποικίλες τεχνικές. Να δοκιμάζει ακόμη «τις μεταμορφώσεις του εαυτού του», καθώς υποδύεται τον έναν ή τον άλλο ήρωα. Και εντέλει, όπως και στο παιχνίδι του, φυσικά και αβίαστα, να τολμάει να φτιάχνει ιστορίες που θα το διασκεδάσουν, θα του αρέσουν, θα το συγκινήσουν, θα το ταξιδέψουν…

Στην ενότητα «επιδόρπιο» η συγγραφέας, όχι τυχαία, παραθέτει ένα εξομολογητικό σημείωμα μια κοπέλας και απευθύνεται σε όσους πια άνοιξε η όρεξή τους και θέλουν να γίνουν συγγραφείς.

Τέλος, υπάρχουν σαφείς σκέψεις και προβληματισμοί, συστάσεις και προτροπές, του τύπου «τα αποσπάσματα των βιβλίων είναι πηγές έμπνευσης αλλά και κίνητρο για ανάγνωση του βιβλίου». Και ακόμη «κανείς δεν μπορεί να γράψει, αν δε γίνει πρώτα αναγνώστης», προτροπές που σε κάθε περίπτωση κρατούν το παιδί σε εγρήγορση.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι το βιβλίο «Μαγειρεύοντας ιστορίες» είναι ένα χρηστικό εργαλείο, μια άλλη πρόταση, που διαβάζεται με μολύβι και γόμα και γράφεται ξανά και ξανά, και που περιλαμβάνει ιδέες για να γράψουν τα παιδιά, ηλικίας 8+ τις δικές τους ιστορίες, ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος.

Η εικονογράφηση και το ευχάριστο στήσιμο-παρουσίαση δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να βγουν στο χαρτί οι σκέψεις και τα συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.