Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Λαβύρινθος και Μινώταυρος)

Γράφει ο Μερκούριος Αυτζής

Να ’τανε τέρας ο Μινώταυρος, νέος δυνατός να ’τανε που του άρεσε να φοράει μάσκα ταύρου και τρόμαζε τους ανθρώπους ή μήπως άνθρωπος διαφορετικός από τους άλλους που επειδή ήταν διαφορετικός οι άλλοι τον κορόιδευαν; Μέχρι πού φτάνει η αλήθεια και από πού αρχίζει ο μύθος;

Λαβύρινθος και Μινώταυρος

Συγγραφέας: Κώστας Πούλος

Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο 2015

Τη γνωστή σε όλους μας ιστορία του Θησέα που με περίσσιο θάρρος πήρε την απόφαση να μπει στο καράβι με τους 6 νέους και τις 7 νέες και να πάει στο παλάτι της Κνωσού για να σκοτώσει το Μινώταυρο πραγματεύεται ο συγγραφέας στο βιβλίο του αυτό. Μόνο που ο Κώστας Πούλος δεν επιλέγει την εκδοχή που ο Θησέας διηγήθηκε και ως κακή φήμη οι Αθηναίοι αντάλλασσαν στις συζητήσεις τους, αλλά την άλλη, την πιο λογική, αυτή που περιγράφει ο Μινώταυρος.

Το βιβλίο ξεκινάει με τη φράση «Ντρέπομαι να σας κοιτάξω στα μάτια. Δεν ξέρω πώς θα το πάρετε, αλλά είμαι ο Μινώταυρος…». Μια άκρως αφοπλιστική εξομολόγηση που ο αναγνώστης, αφού νιώσει για λίγο αμήχανος, αρχίζει να διαγράφει όλα όσα ήξερε. Για το αιμοβόρο τέρας και το λαβύρινθο μέσα στον οποίο ήταν κλεισμένο και έτρωγε τους παγιδευμένους ανθρώπους. Και αναρωτιέται. Τι να ήταν άραγε ο Μινώταυρος; Ο ίδιος, αντικρούοντας την εκδοχή που μας έμαθαν στο σχολείο, μας λέει πως είναι ένα αγόρι δυνατό και ρωμαλέο, αλλά ντροπαλό, συνεσταλμένο και λίγο μπερδεμένο. Είναι ένα αγόρι που για να μην τον περιγελούν προτιμάει να μένει μέσα στο Λαβύρινθο και ας ξέρει τα κατατόπια και την έξοδο με κλειστά τα μάτια. Γιατί τον περιγελούν; Ο ίδιος μας λέει πως είναι λίγο διαφορετικός από τους άλλους. Όχι όμως και τέρας όπως οι Αθηναίοι θέλουν να τον παρουσιάζουν. Αυτοί πρώτοι άρχισαν να τον κακολογούν και να τον συκοφαντούν και έτσι, πες ο ένας, πες ο άλλος, του βγήκε η φήμη. Μια φήμη τόσο άσχημη που ούτε ο ίδιος άντεχε. Και ο πατέρας του επειδή ντρεπόταν τον έκλεισε στο υπόγειο του παλατιού για να μην τον βλέπει. Ένα υπόγειο τεράστιο σωστός λαβύρινθος.

Ο Μινώταυρος του Κώστα Πούλου γεννήθηκε στην Κρήτη, πατέρας του ήταν ο Μίνωας και όχι ο ταύρος που έστειλε ο Ποσειδώνας, όπως λέει ο μύθος, και του άρεσε να πηγαίνει στις γιορτές, να φοράει μάσκες ταύρου με αληθινά κέρατα και να παίρνει μέρος στα ταυροκαθάψια, να παίζει δηλαδή με τους ταύρους. Και ήταν, μας λέει πάλι ο ίδιος, πολύ δυνατός, ο καλύτερος απ’ όλους στο άθλημα αυτό. Έτσι, κυλούσε η ζωή τους, όμορφα. Ώσπου ο βασιλιάς με τα καράβια του που όργωναν τη Μεσόγειο άρχισε τις κατακτήσεις. Και τότε άλλαξε η ζωή του…

Στην συνέχεια της ιστορίας τα γεγονότα που διαδραματίζονται είναι σκοτεινά. Οι Αθηναίοι σκοτώνουν με δόλο τον αδερφό του τον Ανδρόγεω. Ο Μίνωας παίρνει εκδίκηση. Οι Αθηναίοι αναγκάζονται να στέλνουν κάθε χρόνο στην Κρήτη 7 νέους και 7 νέες, όχι για να τους φάει ο Μινώταυρος, αλλά για να δουλεύουν ως σκλάβοι στο τεράστιο υπόγειο του παλατιού. Κουβαλούν λάδι και κρασί στα πιθάρια και… βέβαια αυτό δεν τους αρέσει. Σε ποιον αρέσει να δουλεύει σαν δούλος; Η Αριάδνη στη συνέχεια βοηθάει τον Θησέα. Και αυτός ύπουλα επιτίθεται στον αδερφό της με ένα μαχαίρι και τον σκοτώνει. Νικητής ο Θησέας παίρνει μαζί του την Αριάδνη, αλλά στη Νάξο την εγκαταλείπει και φεύγει. Κι αυτή τον καταριέται...

Και ο συγγραφέας στο τέλος της ιστορίας, μέσω του μονόλογου που κάνει ο Μινώταυρος, αφυπνίζει τον αναγνώστη, τον προβληματίζει και τον καλεί με τη φράση. «Εσύ τις λες αναγνώστη; Δες, άκου, κρίνε…»

Οι ερωτήσεις και δραστηριότητες που παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου προσφέρονται για περαιτέρω εξάσκηση και εμπέδωση. Ενώ οι εικόνες της Σοφίας Παπαδοπούλου, τέλεια δεμένες με το κείμενο, σε αρκετές περιπτώσεις το προεκτείνουν και προβάλλουν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε άλλη εποχή.

Ένα ακόμα αξιόλογο βιβλίο της πολύ έξυπνης σειράς Μυθολογικά Παραμύθια από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη και να διαβαστεί από όλα τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.