Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Η συνταγή της ευτυχίας)

«Η συνταγή της ευτυχίας» του Σπύρου Πετρουλάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας είναι ένα βιβλίο της σειράς: Ταξίδια στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε παιδιά (κάθε ηλικίας) και μας ταξιδεύει στα μαγευτικά μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού της Αθήνας.

 

Η συνταγή της ευτυχίας

Συγγραφέας: Σπύρος Πετρουλάκης

Εκδόσεις: Μίνωας, 2016

 

Από το εξώφυλλο του βιβλίου ο αναγνώστης, αναγνωρίζοντας την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των κτιρίων της παλιάς Αθήνας γύρω από την Ακρόπολη (Πλάκα), καταλαβαίνει ότι «Η συνταγή της ευτυχίας» έχει άμεση σχέση με τη ζωή των κατοίκων της Αθήνας. Μια Αθήνας που, σύμφωνα με το οπισθόφυλλο, είναι γεμάτη θρύλους με πολλά καλά κρυμμένα μυστικά στα μονοπάτια της ιστορίας της. Έτσι ο αναγνώστης, ακολουθώντας τους ήρωες του βιβλίου, το Θανάση, τη Νικολέτα, τον Παναγιώτη και τη Μελίνα, ταξιδεύει στις διάφορες γειτονιές της πόλης και ανακαλύπτει παλιούς κρυμμένους θησαυρούς αλλά και τα μυστικά της ευτυχίας.

Η ιστορία είναι απλή και κατανοητή. «Σε μια πολυκατοικία κοντά στην πλατεία Μητροπόλεως ένας εκνευριστικός θόρυβος αναστατώνει τα παιδιά της γειτονιάς. Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που ακούγεται και τόσο πολύ τους εκνευρίζει, γνωρίζουν την κυρία Φιλοθέη και τον κύριο Κώστα. Χάρη σε αυτή τη γνωριμία τα παιδιά θα αρχίσουν ένα κυνήγι “θησαυρού” μέσω γρίφων και ιστοριών. Ώσπου στο τέλος της αναζήτησης αυτής τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πραγματικά συστατικά για τη “Συνταγής της Ευτυχίας”».

Σύμφωνα λοιπόν με τους ήρωες, η συνταγή της ευτυχίας επιτυγχάνεται μόνο με αγνά υλικά, όπως η αγάπη, το θάρρος, η εμπιστοσύνη, η ευγένεια κλπ. Και αυτά τα υλικά είναι κρυμμένα μέσα μας. Στην καρδιά και στο μυαλό του καθενός. Φτάνει μόνο να τα ανακαλύψει κανείς για να νιώσει την ευφορία, τη γαλήνη, την πληρότητα.

Ακριβώς αυτό επιχειρεί και καταφέρνει ο Σπύρος Πετρουλάκης. Μας παρασύρει σε ένα όμορφο οδοιπορικό στα σοκάκια και στις γειτονιές της χαμένης αθωότητας και, αφήνοντας με τα πλείστα μηνύματά του μια γλύκα και μια αγνότητα που λείπει από τη σύγχρονη εποχή, μας ταξιδεύει εκεί όπου βασιλεύουν η ευτυχία, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, το ήθος, η ανθρωπιά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο…

Ένα αλληγορικό βιβλίο το οποίο περνάει πολλά μηνύματα χωρίς ωστόσο να έχει ίχνος διδακτισμού. Έχει ως επίκεντρο το παιδί και δίνει πολλές πληροφορίες και στοιχεία για την πόλη που, όπως γράφει ο συγγραφέας, είναι «Η μάνα του παγκόσμιου πολιτισμού».

Ένα καλογραμμένο βιβλίο που σέβεται το παιδί αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.