Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Η ιστορία του κόσμου με μια ματιά)

 

Τίτλος: «Η ιστορία του κόσμου με μια ματιά»

Συγγραφέας: Ρουθ Μπρόκλχερστ & Χένρυ Μπρουκ

Εικονογράφος: Άνταμ Λάρκουμ

Μετάφραση: Κατερίνα Σέρβη

Εκδόσεις Πατάκη

«Η ιστορία του κόσμου με μια ματιά» είναι ό, τι ακριβώς περιγράφεται στο οπισθόφυλλό της, ένα γρήγορο δηλαδή ταξίδι στο χρόνο μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον εικονογραφημένο βιβλίο που στις σελίδες του ζωντανεύει ολόκληρη η ιστορία της ανθρωπότητας.

Καλύπτει χρονικά τον αρχαίο κόσμο με σημείο έναρξης την εποχή των παγετώνων, το μεσαιωνικό κόσμο (από το 450πΧ), τον πρώιμο σύγχρονο, αλλά και τον σύγχρονο κόσμο από το 1750 κι εφεξής.

Ξεκινώντας από έναν κατατοπιστικό ορισμό της ιστορίας και της προϊστορίας γίνεται αναφορά στους πρώιμους πολιτισμούς και τα επιτεύγματά τους, στις πρώτες αυτοκρατορίες καθώς και στις αρχαίες θρησκείες κλπ.

Στην ενότητα που αναφέρεται στο μεσαιωνικό κόσμο γίνεται λόγος για το χριστιανικό σχίσμα, για την άνοδο του ισλάμ, για τους Βίκινγκς, για τους ιππότες, για τη μάστιγα της πανούκλας, τις μογγολικές ορδές, τον πολιτισμό των Αζτέκων και των λαών του Ειρηνικού, για την άλωση της Κωνσταντινούπολης κ.ά.

Στην χρονική περίοδο που ορίζεται ως πρώιμος σύγχρονος κόσμος παρουσιάζεται η εποχή της Αναγέννησης, οι επιστημονικές ανακαλύψεις και οι σπουδαίες εφευρέσεις, τα ταξίδια των θαλασσοπόρων εξερευνητών και η χαρτογράφηση του κόσμου, σε μια μακροχρόνια πορεία που οδηγεί τελικά στην παγκοσμιοποίηση.

Φτάνει στο σύγχρονο κόσμο που σημαδεύεται από τη βιομηχανική επανάσταση, το ξεκίνημα της εποχής των μηχανών, το τέλος της αποικιοκρατίας, σημαντικές κοινωνικές αλλαγές όπως η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ιστορικά γεγονότα μείζονος σημασίας όπως η γαλλική Επανάσταση κι ένα πλανήτη σε πόλεμο στις απαρχές του 20ου αιώνα.

Γεγονότα ορόσημα, μνημειώδη έργα, σπουδαίοι πολιτισμοί, άνοδος και πτώση δυναστειών, μεγάλες θρησκείες, εμβληματικές προσωπικότητες, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που αποδεικνύει στους μικρούς αναγνώστες πως η ιστορία δεν είναι ένα βαρετό μάθημα, πως η γνώση δεν έχει τέλος κι αρχή.

Όπως αναφέρεται στον επίλογο του βιβλίου: «τα πρόσωπα, οι τόποι, τα γεγονότα σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις για να γνωρίσεις τη συναρπαστική πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη». Θα συμφωνήσω απόλυτα, συστήνοντας, μάλιστα, το βιβλίο αυτό ως ένα από τα καταλληλότερα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.