Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! ( Ίκαρος ο μικρός ολυμπιονίκης)

Το βιβλίο της Ουρανίας Τουτουντζή που παρουσιάζουμε μας ταξιδεύει πίσω στο μακρινό παρελθόν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν πριν από δύο χιλιάδες εξακόσια σαράντα οχτώ χρόνια.

ΙΚΑΡΟΣ  ο μικρός ολυμπιονίκης

Συγγραφέας: Ουρανία Τουτουντζή

Εκδόσεις: Κέδρος, 2015

Βρισκόμαστε στην Έφεσο, το 632 π.Χ. και οι σπονδοφόροι φτάνουν στην πόλη στεφανωμένοι με κλαδιά ελιάς, για να κηρύξουν την έναρξη της 37ης Ολυμπιάδας. Αυτοί όμως οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν κάτι το διαφορετικό. Για πρώτη φορά θα αγωνιστούν και παιδιά.

Ο Ίκαρος, ένα μικρό αγόρι, ξεκινά για την ξακουστή Ολυμπία με τ’ όνειρο της νίκης και την ελπίδα να φορέσει τον ιερό κότινο από στεφάνι ελιάς και να γυρίσει πίσω νικητής. Θα πάρει μέρος στο στάδιο των παίδων και είναι αποφασισμένος να κερδίσει με την πολύτιμη βοήθεια του παιδοτρίβη Λυσίμαχου. Είναι γρήγορος στο τρέξιμο, κανείς δεν τον έφτανε στον τόπο του και ο ίδιος ο Λυσίμαχος είχε πει πως σε λίγα χρόνια θα μπορεί να πάρει μέρος σε τοπικούς αγώνες δρόμου.

Όμως σε αυτούς τους αγώνες, της Ολυμπίας, θα λάμβαναν μέρος οι καλύτεροι αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα, ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγάλος, η νίκη καθόλου εύκολη υπόθεση, έτσι του τόνισε ο Λυσίμαχος και δεν ήθελε ν’ απογοητευτεί. Όμως ο νεαρός Ίκαρος επέμενε και τελικά ο παιδοτρίβης δέχτηκε να τον προετοιμάσει για το καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν ο ίδιος ο Λυσίμαχος ανακοίνωσε το χαρμόσυνο νέο στους γονείς του εκείνοι δέχτηκαν με χαρά και δεν ήθελαν να σταθούν εμπόδιο στα όνειρά του παιδιού τους.

Μέσα από το ταξίδι του στην Ολυμπία θα ανακαλύψει την αξία της φιλίας, της ευγενούς άμιλλας και την επίμονη προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου του. Γιατί είναι πολύ σημαντικό στην ζωή να έχουμε στόχους και να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια αλλά να έχουμε πίστη και ελπίδα.

Μια ιστορική περιπέτεια και μια περιπλάνηση σε ήθη και έθιμα μιας άλλης εποχής, σε τοπικά εδέσματα και γλυκά, στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας, στην αξία της οικογένειας, της φιλίας, στη σχέση ανάμεσα στον προπονητή (παιδοτρίβη) και το παιδί, στην σπουδαιότητα των Ολυμπιακών και το όνειρο της νίκης.

Είναι μια ιστορία με πλήθος ιστορικές αναφορές και πληροφορίες που καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την αρχαία Ελλάδα. Και ο αναγνώστης ακολουθώντας τους μικρούς ήρωες ζει την περιπέτεια για την κατάκτηση της νίκης. Και γίνεται αποδέκτης ενός διαχρονικού μηνύματος: πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στόχους στη ζωή μας και να μην τους εγκαταλείπουμε μόλις εμφανίζονται οι πρώτες δυσκολίες.

Αναμφίβολα, μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα στην τάξη με αφορμή τους ολυμπιακούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.