Ο Συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Κω για την «Σελάνα» και το νέο του βιβλίο «Τα Ελγίνεια και τα Πορτοκάλια» -Ένα ταξίδι στο λαμπρότερο δημιούργημα , τον Παρθενώνα (φώτο)

Ο συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος βρέθηκε στην Κω , καλεσμένος του ΔΟΠΑΒΣ και του Πολύκεντρου Ν. Θαλασσινού για να παρουσιάσει τα βιβλία του «Σελάνα» και τα «Ελγίνεια και τα Πορτοκάλια» από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Το δεύτερο βιβλίο παρουσιάστηκε στην Κω πρώτη φορά, αφού κυκλοφόρησε στις 20 Φεβρουαρίου.

Τον συγγραφέα και δημοσιογράφο προλόγισε η Αντιδήμαρχος Ιστορικός και Δημοσιογράφος κ. Σέβη Βλάχου ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ευτυχία Σταθοπούλου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Κω και την θεατρική ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου Αντιμάχειας όπου τα παιδιά διάβασαν με χαρισματικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο του «Σελάνα» και το νέο του βιβλίο «Τα Ελγίνεια και τα Πορτοκάλια».

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κω που διάβασαν αποσπάσματα από την Σελάνα ήταν οι: Δήμητρα Παπά, Φιλίτσα Λαουμτζή, Φανή Οικονόμου, Γαβριέλλα Δούσβανη, Αριστοτέλης Κακουλίδης. Καθηγήτρια η Σοφία Καραγιάννη.

Φωτογραφία: Σοφία Καραγιάννη

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αντιμάχειας που διάβασαν αποσπάσματα από «Τα Ελγίνεια και τα Πορτοκάλια» ήταν οι : Συνεσίου Κατερίνα, Λυριστή Ελένη, Κρυεμάδη Κλαούντια, Μαντζαράπη Ραφαέλα και Μαντάς Βαγγέλης. Καθηγήτρια η Σοφία Παπαχρήστου.

Ο συγγραφέας εξηγώντας πώς γεννήθηκε η Σελάνα σημειώνει πως «ο Ικτίνος είναι ένα όνομα χωρίς βιογραφία, ένας άνθρωπος σκιά…. Ιδανικό σκοτάδι για τον μυθιστοριογράφο που σαν υπνοβάτης ψάχνει την πραγματικότητα γύρω του». Ψάχνοντας τον Ικτίνο λοιπόν , δημιουργήθηκε η Σελάνα που όπως ο ίδιος μας λέει, «Δεν θα μπορούσε να τον αφήσει μόνο του, του χρειαζόταν μία σύντροφος ζωής»

Στο βιβλίο του "Τα Ελγίνεια και τα Πορτοκάλια" θίγει κυρίως το ζήτημα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα εκ μέρους της Ελλάδας. Ένα βιβλίο για την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, την αρχαία κληρονομιά της και τον πλούτο της γης της, όπως αναφέρει ο συγγραφέας.

"Είναι ντροπή" είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος,  το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας  το σημαντικότερο, με την πλουσιότερη συλλογή αρχαιοτήτων, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς να είναι απαξιωμένο και να γειτονεύει με το άντρο των μπαχαλάκηδων."

 

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάσθηκε στον ηµερήσιο, τον περιοδικό τύπο, καθώς και στον εκδοτικό χώρο. Σήµερα διατηρεί στήλη καθηµερινού χρονογραφήµατος στην εφηµερίδα Καθηµερινή. Έχει υπογράψει µυθιστορήµατα και δοκίµια. Μεταξύ άλλων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Βερονάλ και Σελάνα: Το μυθιστόρημα του Παρθενώνα.

"ΣΕΛΑΝΑ"

Ο Παρθενών, όπως όλα τα μεγάλα αριστουργήματα, κρύβει στη μορφή του και την εμπειρία ζωής του δημιουργού του, του Ικτίνου τις επιθυμίες, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις, τις αμφιβολίες, τις αγωνίες και τους φόβους του. Τη δίνη αυτής της εμπειρίας σαρώνει η μυθιστορηματική αφήγηση ταξιδεύοντας στην άλλη άκρη του χρόνου, στην καρδιά μιας Αθήνας, όπου ο δήμος είναι «τύραννος», όπως τον αποκαλεί ο Ευριπίδης, και οι θεοί εξακολουθούν να ενδιαφέρονται και να παρεμβαίνουν στο ανθρώπινο σύμπαν, Οδηγός στην περιπέτεια η δαιμονική και μαγευτική συγχρόνως Σελάνα, σύντροφος ζωής του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Παρθενώνας, μας λέει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, γεννήθηκε από τη δημοκρατία του 5ου αιώνα κι από τους ανθρώπους της, τους επώνυμους με όλα τα θετικά και τα αρνητικά τους στοιχεία αλλά κι από τον λαό, που δεν είναι πάντα τόσο σοφός όσο φαίνεται. Η συνεχής αναφορά στην καλλιτεχνική εναλλαγή του φωτός και της σκιάς στα κτήρια, που παρελαύνουν στο μυθιστόρημα, αντικατοπτρίζει και τη μίξη φωτεινών και σκοτεινών σημείων στο πολίτευμα. Η δημοκρατία, ακόμα και στο αποκορύφωμά της, γέννησε διανοούμενους αλλά και τέρατα, θριάμβους αλλά και πανωλεθρίες. Κι είναι η επιλογή του κορυφαίου επιτεύγματος της εποχής, ανάμεσα σε κορυφαία έργα, του ναού δηλαδή της Παλλάδας, που κάνει την αθηναϊκή πολιτεία πεδίο προόδου αλλά και προγονοπληξίας, καινοτομίας αλλά και οχλοκρατίας. (Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, bookpress.gr 16/04/2019)

 

"ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ"

Ο αγρότης που προτιμά να πετάξει τα πορτοκάλια του στις χωματερές, αντί να κοπιάσει για να φτιάξει καρπούς με ελληνική υπογραφή που θα διεκδικούσαν θέση στη διεθνή αγορά, αντιμετωπίζει με παθητικότητα τη ζωή του. Όπως και η χώρα που αντί να αξιοποιήσει την προνομιούχο σχέση της με την ελληνική αρχαιότητα, ένα από τα συστατικά κύτταρα του Δυτικού Πολιτισμού, αρκείται στο αίτημα της επιστροφής των Ελγινείων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ζητά να αποζημιωθεί.
[...]
Το ζητούμενο δεν είναι αν η διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα εκ μέρους της Ελλάδας δικαιωθεί νομικά.
Το ζητούμενο είναι πώς όλη αυτή η περιπέτεια επέδρασε στη συλλογική μας συνείδηση, ιδίως δε στην ταυτοτική μας σχέση με την αρχαιότητά μας.
Ήταν δημιουργική, προκάλεσε δυναμική, ή μήπως κολάκευσε τα αδρανή μας υλικά;
Συμπεριφερθήκαμε ως επίγονοι ή ως κληρονόμοι; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

2 Σχόλια

Σχολίασε
  1. πριν 1 μήνας ΣΤΟΧΟΣ

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Απάντησε
  2. πριν 1 μήνας ΦΙΛΟΣ

    ΠΕΣΤΑ ΜΕΓΑΛΕ

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.