Δύο Κώες περιγράφουν το πως βίωσαν τον κορωνοϊό – Το bullying που δέχτηκαν και η αγωνία τους...

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και μάλιστα έχει εισβάλλει σε πολλά σπίτια της Κω. Το τελευταίο διάστημα η έξαρση των κρουσμάτων είναι τόσο μεγάλη, που κολλούν ολόκληρες οικογένειες. Το «ΒτΚ» σήμερα σας παρουσιάζει δύο μαρτυρίες ασθενών που ανάρρωσαν από Covid και ευτυχώς πέρασαν την περιπέτεια στην Κω. Η μία συμπατριώτισσά μας μάλιστα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μας , όπως και άλλοι συγγενείς της. 

 

Ο Covid είναι μία φρικτή εμπειρία  

 

Η Δώρα Μπαλάσα, μόλις πριν από λίγες μέρες ανάρρωσε από τον Covid. Η ίδια περιέγραψε την εμπειρία ως εφιαλτική ενώ δεν πίστευε ποτέ ότι θα κολλήσει καθώς ήταν προσεκτική. Όμως η επαφή με μέλη της οικογένειάς της ήταν η αφορμή να νοσήσει και μάλιστα η ενδοοικογενειακή διασπορά ήταν μεγάλη. 

« Μετά από δύο εβδομάδες αισθάνομαι επιτέλους καλύτερα. Δεν έχω αναρρώσει πλήρως. Έχω ακόμη πόνο στο στήθος και την πλάτη μου. Λαμβάνω πολλά φάρμακα αλλά τουλάχιστον είμαι πιο δυνατή σε σχέση με πριν. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κολλήσω και όμως έγινε. Πρέπει να προσέχουν όλοι.» 

 

Ενδοοικογενειακή διασπορά – Ποια τα συμπτώματα 

Η Δώρα φρόντιζε συγγενή της με ορθοπεδικό πρόβλημα. Η ασθενής είχε κάποια συμπτώματα όμως όλοι θεώρησαν ότι συσχετίζονταν με το χτύπημα. Όταν όμως ο πυρετός και ο βήχας δεν υποχωρούσαν, έγιναν τα τεστ και εκεί διαπιστώθηκε ότι πολλά μέλη της οικογένειας ήταν θετικοί στον κορονοϊό. 

«Ξεκινήσαμε με πυρετό, είχα ασταμάτητο βήχα που δεν μου επέτρεπε ούτε να κοιμηθώ. Την έβγαζα όλο το 24ωρο σε καρέκλα. Όταν πλέον τα συμπτώματα μου χειροτέρευαν, πήγα μόνη μου στο νοσοκομείο και νοσηλεύτηκα για 5 ημέρες. Μου παρουσιάστηκαν επίσης στομαχικές διαταραχές. Όσοι είχαμε κορονοϊό και πήγαμε στο νοσοκομείο δεν μας έβρισκαν φλέβες. Είναι τρομερό, σαν αυτή η αρρώστια να μας εξαφάνισε τις φλέβες μας. Έγιναν τόσο λεπτές που αν έβρισκαν οι νοσοκόμες, αμέσως έσπαγαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ημέρες έχασα και 7 κιλά» 

Για την περιπέτεια που εξελίχθηκε σε οικογενειακή μας είπε:  

«Κόλλησαν πολλά άτομα στην οικογένειά μας. Κάποιοι είναι ακόμη στο νοσοκομείο ενώ άλλος συγγενής βρίσκεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Αθήνας. Περάσαμε όλοι πολύ δύσκολα και δεν ξέραμε ότι ήμασταν άρρωστοι μέχρι που εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα.» 

 

Πως η τήρηση των μέτρων βοηθάει την δημόσια υγεία  

Η Δώρα από τις αρχές της εβδομάδας έχει αναρρώσει και επέστρεψε σε κανονικούς ρυθμούς αν και είναι ο οργανισμός της εξασθενημένος. Θα συνεχίσει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή μέχρι περίπου τα τέλη του μήνα ενώ θα πρέπει να επαναλάβει την αξονική της εξέταση για να δουν οι γιατροί σε τι κατάσταση βρίσκονται τα πνευμόνια της.  

Σε επίσκεψή της στο σούπερ μάρκετ έμεινε έκπληκτη που πολλοί δεν κάνουν σωστή χρήση της μάσκας και απευθύνει έκκληση μέσω της εφημερίδας μας για την σωστή τήρηση των μέτρων. « Είτε πιστεύετε στον ιό είτε όχι σε παρακαλώ να φοράτε τις μάσκες σας. Πρέπει να προφυλάξετε και τους συμπολίτες μας.  

 

Κοινωνικός ρατσισμός λόγω κορονοϊού 

Η Δώρα δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την ανάρρωση μας αλλά και επικριτικά σχόλια. Δέχεται όπως μας περιέγραψε bullying από ανθρώπους που δεν πιστεύουν και τις στέλνουν μηνύματα αμφισβήτησης.  

« Θα παρακαλέσω όλους να μην κοροϊδεύουν όσοι νοσούν ή νόσησαν από κορονοϊό. Με κοροϊδεύουν κάποιοι γιατί δεν πιστεύουν. Εάν αρρωστήσουν αύριο αυτοί οι άνθρωποι, τι πρέπει να γίνει; Να τους αρνηθούν περίθαλψη και κρεβάτι σε νοσοκομείο; Είναι τρελοί αυτοί οι άνθρωποι; Μετά την περιπέτειά μου , έγραψα στον προσωπικό μου λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει το εμβόλιο για να προστατευθεί και πολλοί με ειρωνεύτηκαν και με αμφισβήτησαν. Εύχομαι κανείς να μην το βιώσει και ζήσει ότι έζησα. Υγεία σε όλους.» 

 

Δεν είχα δύναμη ούτε να πάρω depon 

Στην εφημερίδα μας μίλησε ακόμη μία συμπολίτισσά μας (που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της) για το πως βίωσε τον κορωνοϊό. Όπως μας είπε, ενώ ανακοίνωσαν οι ίδιες ότι βρέθηκαν θετικοί και κανείς από το περιβάλλον τους δεν νόσησε εξαιτίας της τήρησης των μέτρων, δέχτηκαν επικριτικά σχόλια και bullying από μερίδα του κόσμου. 

«Προσωπικά νόσησα πριν από περίπου ένα μήνα. Πέρασα την διαδικασία εντελώς μόνη μου. Συγγενείς μου άφηναν φαγητό έξω από την πόρτα. Δεν είχα όμως ούτε γεύση , ούτε όσφρηση αλλά ούτε δυνάμεις να φάω. Ήταν μία φρικτή εμπειρία. Μετρούσα συνεχώς το οξυγόνο μου και έκανα προσευχές να μην πέσει διότι φοβόμουν να νοσηλευτώ. Φοβόμουν για το τι θα ακολουθούσε. Ήμουν τόσο αδύναμη, που δεν μπορούσα να βάλω ούτε το Depon στο ποτήρι. Τέλος καλά , όλα καλά αν και ακόμη είμαι εξαντλημένη και αδύναμη. Προσοχή σε όλους διότι μεταδίδεται ο Covid πάρα πολύ εύκολα. Σε όλη με τη νοσηλεία στο σπίτι επικοινωνούσαν μαζί μου από τον ΕΟΔΥ και από το νοσοκομείο της Κω για να με καθοδηγήσουν και να με βοηθήσουν.» 

 

Όχι στον κοινωνικό ρατσισμό λόγω Covid

Σε ότι αφορά την συμπεριφορά του κόσμου μετά την γνωστοποίηση ότι ήταν θετική, η ίδια μας είπε: 

« Δεν επέλεξα να κολλήσω και ούτε άνηκα σε εκείνους που δεν πίστευαν και δεν πρόσεχα. Πολλοί με έβλεπαν και έστεκαν 5 μέτρα μακριά μου. Επίσης είχε άσχημο αντίκτυπο και στην δουλειά μου. Θα πρέπει να είμαστε όλοι λογικοί , να προσέχουμε και φυσικά να μην αποκλείουμε κοινωνικά όσους νόσησαν.» 

Σάντυ Λαδικού  

πηγη:https://vimatisko.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-1/%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%BA%CF%8E%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C?fbclid=IwAR3HB1clSBAq7_R6GTnuaH9KVgxb6__0JCD6na4jMDmcK5csjzcNiVKgjVo#.YHvWW8cEFqc.facebook

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.