"Έχουμε μία τοπική αυτοδιοίκηση η οποία ισορροπεί μεταξύ των ομάδων, πολιτικών-φιλικών-προσωπικών"-Συνέντευξη του Γ. Κυρίτση στην εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

«Ο κ. Νικηταράς είναι πλήρως καθοδηγούμενος αμέσως και εμμέσως από αυτούς οι οποίοι τον στήριξαν»

Με αιχμή του δόρατος την υπόθεση του ΔΗΡΑΣΚ, η οποία δεν είναι το μείζον, όπως μας λένε, αλλά δυστυχώς αφορά όλους μας, η συνέντευξη στον «Σ» του πρώην δημάρχου Κω και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Γιώργο Κυρίτση. Ο κ. Κυρίτσης διαψεύδει τα πάντα σχετικά με την εκβίαση του ταμία του δήμου, δηλώνοντας πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εάν όντως ο ταμίας υποστηρίζει ότι εκβιάστηκε, εκτιμά ότι το Μέσο «με τη λογική που υπάρχει, δεν έχει κανένα μέλλον», μιλά για τον λαϊκισμό του αείμνηστου Α. Παπανδρέου όταν είχε εξαγγείλει την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στην Κω, αιτιολογεί γιατί αποκαλεί τον δήμαρχο «μπροστινό» λέγοντας «κάποιοι τον έβαλαν μπροστά και έκαναν και μια παράταξη», θεωρεί ότι ο κ. Νικηταράς είναι «πλήρως καθοδηγούμενος αμέσως και εμμέσως από αυτούς οι οποίοι τον στήριξαν», υποστηρίζει πως, ο χαρακτηρισμός «κακός Κυρίτσης» είναι κατασκεύασμα διότι ο ίδιος και η παράταξή του «τους χαλά τη σούπα και ταράζει τα λιμνάζοντα νερά δεκαετιών που κράτησαν την Κω πίσω και της έκαναν κακό διαχρονικά», θεωρεί πως έχασε τις εκλογές διότι δεν αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα το μίσος και την εμπάθεια που κάποιοι άνθρωποι είχαν απέναντι στον ίδιο γενικότερα στην παράταξή του έτσι ώστε να το αντιμετωπίσει και να το αντικρούσει. Χαρακτηρίζει «ενορχηστρωμένο προσχεδιασμένο και συγκεκριμένο σχέδιο» την κλοπή από την οικία του, απαντά σε σειρά ερωτημάτων όπως για το ΑΒΙΚΩ, «δεν είναι σοβαρή επαγγελματική συμπεριφορά να μην μπορείς να κάνεις το νομίμως προβλεπόμενο μήπως σου πει κάποιος κάτι» απαντά για την ανάληψη από το γραφείο του την άδεια κατεδάφισης,  το Οινοποιείο, τα 70 στρέμματα, το νερό του «τριγώνου», τη μη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κ.ά.,  

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Κυρίτση, ξεκινάμε με την υπόθεση του ΔΗΡΑΣΚ. Η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Θ. Νικηταράς, σας κατηγόρησε ευθέως για μη χρηστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος του Μέσου, όπου, με προσωπικές σας εντολές προς τον ταμία του δήμου, τον αναγκάζατε εκβιάζοντάς τον (έχει καταθέσει το σχετικό έγγραφο ο ταμίας και με μάρτυρες, όπως ειπώθηκε), να εκταμιεύει χρήματα ύψους 70.000 ευρώ. Τι απαντάτε;

Γ.Κ.: Ο ταμίας λέει ότι εκβιάστηκε;

Ερ: Δεν μιλήσαμε με τον ίδιο. Το είπε ο δήμαρχος και έδειξε το συγκεκριμένο χαρτί.

Γ.Κ.: Εάν λέει ο ταμίας ότι εκβιάστηκε, τότε θα έχει άλλο πρόβλημα.

Ερ: Δηλαδή;

Γ.Κ.: Θα πρέπει να αποδείξει ποιος τον εκβίασε και πότε τον εκβίασε.

Ερ: Εσείς λένε ότι τον εκβιάσατε.

Γ.Κ.: Θα πρέπει να το αποδείξει και τότε η υπόθεση είναι άλλης αρχής να το ερευνήσει. Ακούστε να δείτε. Το πρόβλημα του ΔΗΡΑΣΚ είναι γνωστό.

Ερ: Είναι και γι’ αυτό μην το αναλύσουμε. Να μείνουμε στις τελευταίες εξελίξεις. Διαψεύδετε, λοιπόν, ότι εσείς παίρνατε ρευστό από το ταμείο για τον ΔΗΡΑΣΚ.

Γ.Κ.: Εάν και όταν έρθει, που σας διαβεβαιώνω ότι θα έρθει η ώρα που αυτά θα συζητηθούν εκεί που πρέπει, τότε να αποδείξει ο οποιοσδήποτε ποιος πήρε ρευστό στο χέρι.

Ερ: Μου λέτε δηλαδή ότι, θα προσφύγετε για τις κατηγορίες εναντίον σας;

Γ.Κ.: Οτιδήποτε προσβάλει εμένα και από ότι ξέρω και από την κα Παντελίκιζη και από την κα Παπαχρήστου, δεν θα μείνει αναπάντητο.

Ερ: Άρα, θα προσφύγετε στη δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμηση;

Γ.Κ.: Ό,τι προβλέπει η νομοθεσία. Αρκετά τα παιγνίδια.

Ερ: Θα προσφύγετε και κατά του υπαλλήλου;

Γ.Κ.: Εάν όντως λέει ότι εκβιάστηκε, βεβαίως και θα προσφύγω. Θα πρέπει να μου αποδείξει ποιος ήταν ο εκβιασμός. 

Θα μου επιτρέψετε να σας πω και κάποια πράγματα. Από την πρώτη ημέρα που έγινα δημοτικός σύμβουλος το μόνιμο πρόβλημα ήταν το πώς θα πληρώνονται οι υπάλληλοι του ΔΗΡΑΣΚ. Και μονίμως, κάθε τέλος του χρόνου ερχόταν το αίτημα για έξτρα επιχορήγηση. Κάποια στιγμή όλα αυτά, σωστά κατά τη γνώμη μου, μπήκαν σε μια σειρά τόσο από το ελεγκτικό συνέδριο όσο και από την ελληνική νομοθεσία. Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια από το 2007 – 2010 να τα δρομολογήσουμε. Τα δρομολογήσαμε, βελτιώσαμε τους μισθούς και είχαν μπει τα πράγματα σε μια σειρά. Όμως, το Μέσο, κατά το καταστατικό του, προέβλεπε και εξακολουθεί να προβλέπει ότι, πόροι του είναι η χρηματοδότηση από το δήμο και τα έσοδα από διαφημίσεις, παραγωγές, κ.λ.π. Διαφημίσεις και παραγωγές μόνο την περίοδο του Παναγιώτη Θαλασσινού είχε αρκετές. Είχε αρχίσει το Μέσο να απεγκλωβίζεται από τον στραγγαλισμό της δημοτικής αρχής. Όταν το 2010 παραδώσαμε το δήμο, υπήρχαν ήδη οδηγίες από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το τι θα ‘πρεπε να γίνει. Κύλισαν τέσσερα χρόνια και δεν έκαναν τίποτα με ευθύνη και των διοικούντων και των ανθρώπων που είχαν την ευθύνη διαχείριση των πραγμάτων του ΔΗΡΑΣΚ. Το πρώτο που θα έπρεπε να κάνουν ήταν η αλλαγή του καταστατικού για να περιλαμβάνεται και η τηλεόραση προκειμένου να εκταμιεύονται τα λεφτά. Και ξεκινήσαμε εμείς από τον Οκτώβρη του 2014 να πάμε σε τροποποίηση, το γνώριζαν πολύ καλά οι εργαζόμενοι και αυτό ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έμεναν απλήρωτοι για 5-6 μήνες, ήταν η πολλοστή. Το πώς ξαφνικά αποφάσισαν να πάνε σε επίσχεση όταν το Μέσο αναγνώριζε και την υποχρέωση και αναμενόταν η έγκριση από τον Επίτροπο, θα πρέπει να το ψάξετε από αυτούς. Για εμένα ήταν καθαρά πολιτικά τα κίνητρα και ήταν στοχοποιημένος ο ομιλών και η δημοτική αρχή. Να σας πω πως, οι μόνοι που μας είχαν καταθέσει προτάσεις για τη λειτουργία του Μέσου ήταν ο κος Γιαννάκος και η κα Παπαζαχαρίου και είναι προς τιμήν τους.

Ερ: Κύριε Κυρίτση, έχει χυθεί πολύ μελάνι για όσα μου αναφέρετε και υπάρχουν πολλές διαφορετικές «ερμηνείες» της υπόθεσης. Θα επαναλάβω όμως το ερώτημα. Αφού γνωρίζατε την κατάσταση, όπως επίσης γνωρίζατε πως για να λειτουργήσει το Μέσο, μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές, κ.λ.π., χρειάζονταν Χ χρήματα, εσείς ψηφίσατε ένα προϋπολογισμό κατά πολύ μικρότερο. Γιατί; 

Γ.Κ.: Εμείς ψηφίσαμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος αντιστοιχούσε περίπου στη μισθοδοσία, υπολογίζοντας σε έσοδα 30.000-50.000 ευρώ το χρόνο.

Ερ: Ακόμα κι έτσι, δεν βγαίνουν τα κουκιά.

Γ.Κ.: Παραβγαίνουν. 

Ερ: Μα πως; Αν θυμάμαι καλά, η επιχορήγηση ήταν 150.000 ευρώ, άντε και άλλες 40.000 από διαφημίσεις, υπολείπονται κατά πολύ των περίπου 350.000 ευρώ τουλάχιστον, που χρειάζονταν.

Γ.Κ.: Το τι ποσά βγάζουν και τι δεν βγάζουν, είναι δικό τους πρόβλημα. Το τι προέβλεπε η στοιχειώδης μελέτη που είχαμε κάνει για το κόστος λειτουργίας του Μέσου, ήταν δεδομένο. Εν πάσει περιπτώσει. Και το 2006 και το 2010 και το 2014 ήμουν ξεκάθαρος. Ο πολίτης της Κω δεν μπορεί να επιβαρύνεται πλέον με μισό εκατομμύριο το χρόνο για τον ΔΗΡΑΣΚ. 

Ερ: Βγήκαν οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, γιατί δεν τις σεβαστήκατε;

Γ.Κ.: Ποιες τελεσίδικες; Καμία απόφαση δεν ήταν τελεσίδικη και από αυτές τις αποφάσεις, άλλες κέρδιζαν οι εργαζόμενοι άλλες κέρδιζε το Μέσο. Στην δε τελευταία όπου εμείς είχαμε πει ότι είναι εθελούσια η αποχώρησή τους, είχαμε αλλεπάλληλες επικοινωνίες. Η τελευταία απάντηση του νομικού τους συμβούλου και νυν αντιδημάρχου κ. Αβρίθη όταν τους καλέσαμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύση αλλιώς θα πάμε σε αναίρεση, ήταν σε μήνυμα στο κινητό μου στις 27 Μαρτίου 2018, «να προχωρήσεις στην αναίρεση». Προφανώς δεν είχαν καμία διάθεση να συζητήσουμε για να βρεθεί λύση. 

Ερ: Μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας… Εν πάσει περιπτώσει, η υπόθεση έχει ξεπεράσει και το Μεσανατολικό… Πείτε μου ειλικρινά, για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το Μέσο, εσείς δεν έχετε ευθύνη;

Γ.Κ.: Όλοι φταίμε. Οι πολιτικοί, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία.

Ερ: Πάντως, θεωρώ παράλογο, ένα δημοτικό Μέσο, η μοναδική τηλεόραση στο νησί μας, να μην μπορεί να στηριχθεί.

Γ.Κ.: Θυμηθείτε το τι καταθέσαμε και προεκλογικά και μετεκλογικά το 2014 για τη νέα μορφή του Μέσου.

Ερ: Τα θυμάμαι και τα θυμάται και ο κόσμος. Ας μην τα ξαναπούμε.

Γ.Κ.: Δυο λόγια μόνο. Παραχωρήσαμε ώρες σε παρατάξεις, σε συλλόγους, σε  φορείς, σε σχολεία… Και ξαφνικά όλα αυτά σταμάτησαν, γιατί θεωρώ ότι κάποιοι ήθελαν το Μέσο να κλείσει. Τουλάχιστον η ραδιοφωνική συχνότητα είναι περιζήτητη. Και είχα πει τότε ότι, δεν θα κλείσει, θα κρατηθεί με νύχια και με δόντια. Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουν οι εργαζόμενοι λεφτά. Όπως και τώρα. Από Σεπτέμβριο έως και Μάρτιο δεν πληρωνόντουσαν, αλλά δεν μίλησε κανείς… Ο μόνος, προς τιμήν του, που συνέχισε την επίσχεση είναι ο διευθυντής του ΔΗΡΑΣΚ

Ερ: Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, αλλά δεν γίνεται… 

Γ.Κ.: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι, το Μέσο με τη λογική που υπάρχει, δεν έχει κανένα μέλλον.

Ερ: Είναι όντως δύσκολη η κατάσταση. Θα πρέπει να στελεχωθεί, να αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός του κ.λ.π.

Γ.Κ.: Το τι λεφτά επενδύσαμε από το 2007 έως 2010 μπορείτε να ρωτήσετε τους ίδιους. Δέχομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σε ένα Μέσο που φυτοζωεί. Δεν είναι όμως μόνο ευθύνη του δήμου. Ευθύνη του δήμου είναι να μην επιβαρύνει το δημότη της Κω με πάρα πολλά λεφτά. Έχετε την εντύπωση ότι εάν επιστρέψουν οι αποσπασμένοι υπάλληλοι το Μέσο θα βγαίνει μισθολογικά; 

Ερ: Χρήματα πάντως ο δήμος δεν γλίτωσε, διότι οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στο δήμο εργάζονται…

Γ.Κ.: Μόνο που είναι κάπου που υπηρετούν τον κωακό λαό, διότι εκεί δεν ξέρω τι έκαναν, για παράδειγμα το διαφημιστικό εάν έτρεχε όσο έπρεπε.

Ερ: Ανοίγετε πολλά μέτωπα. 

Γ.Κ.: Θέλω να πω ότι, η προσπάθεια όλων των δημοτικών αρχών, ήταν το τι θα γίνει με το Μέσο.

Ερ: Εάν κάποιος διαβάσει, διαχρονικά, όλα τα ρεπορτάζ για τον ΔΗΡΑΣΚ, θα αναρωτηθεί εάν είναι το Μεσανατολικό πρόβλημα και δεν μπορέσατε να το λύσετε.

Γ.Κ.: Ο ΔΗΡΑΣΚ, για τους δημάρχους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του, είναι ένα πολύ καλό εργαλείο.

Ερ: Μου λέτε δηλαδή ότι, εσείς δεν «χρησιμοποιήσατε» το Μέσο για την δική σας προβολή;

Γ.Κ.: Ουδέποτε. 

Ερ: Το θέμα δεν τελειώνει… Η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο ίδιος ο δήμαρχος λέει ευθέως ότι ψεύδεστε, πως βρίσκεστε σε απόγνωση και πως δειλιάζετε να αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας. Χαρακτηρίζει δε, παθολογικής φύσεως τα ψέματά σας.

Γ.Κ.: Δεν μπορώ να απαντήσω σε έναν άνθρωπο τον οποίο έβαλαν κάποιοι να κάνει τον δήμαρχο και πρέπει να υπερασπιστεί τη θέση του. Το εάν είναι παθολογικό το να υπηρετείς τον κωακό λαό απ’ όποια θέσει σε τάξει και δεν είναι παθολογικό το να είσαι αρχομανής και όταν δεν έχεις θέση να την κοπανάς και να φεύγεις και να εξαφανίζεσαι, ας το αναλύσουν. Με την ευκαιρία, να σχολιάσω κάτι που μου μετέφεραν ότι είπε ο κ. Αβρίθης διότι έλειπα ήμουν στη Ρόδο, ότι δηλαδή, εκείνος με έκανε δήμαρχο.

Ερ: Δεν το έχω ακούσει. Ξέρω όμως ότι ήταν ένας από τους βασικούς σας υποστηριχτές.

Γ.Κ.: Κάπως έτσι το είπε. Εάν αυτό ικανοποιεί τον εγωισμό του, αν τον ικανοποιεί ψυχολογικά, να το λέει, δεν έχω κανένα πρόβλημα. 

Ερ: Επί των ημερών σας έγινε διαχειριστικός έλεγχος στον ΔΗΡΑΣΚ, αλλά τα αποτελέσματά του δεν αναλύθηκαν… 

Γ.Κ.: Συζητήθηκαν χοντρικά στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία. Θα έπρεπε να τρέχουμε ανθρώπους στα δικαστήρια;

Ερ: Δηλαδή, τα πορίσματά του καταδεικνύουν οικονομικές ατασθαλίες; Εμπίπτουν παρέμβασης της δικαιοσύνης;

Γ.Κ.: Και αφορούν κυρίως υπαλλήλους.

Ερ: Και γιατί δεν τα δημοσιοποιήσατε;

Γ.Κ.: Γιατί πάλι θα ήμουν ο κακός Κυρίτσης που θα δίωκε υπαλλήλους.

Ερ: Και πάλι υπάρχει πρόβλημα, διότι, αυτοδιαψεύδεστε. Το δημοτικό Μέσο δεν είναι δικό σας, ούτε κανενός δημάρχου. Είναι των πολιτών και οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι.

Γ.Κ.: Θα έρθει η ώρα που θα βγουν όλα στη δημοσιότητα. Θέλω να σας πω και τούτο. Πιστεύετε ότι απασχολεί την κοινωνία της Κω ο ΔΗΡΑΣΚ;

Ερ: Σαφώς και είναι ένα θέμα, αλλά κυρίαρχο, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, είναι η οικονομική δυσπραγία και επίσης, οι ελλείψεις στις υγειονομικές μας δομές για τις οποίες οι τοπικές μας αρχές δεν πίεσαν όσο θα έπρεπε έτσι ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα. Πίεζαν και πιέζουν μόνο κάποιοι… ρομαντικοί.

Γ.Κ.: Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι ρομαντικοί και πιστεύουν σε κάποια πράγματα και υπάρχουν κάποιοι άλλοι που είναι κάτι που εγώ σιχαίνομαι απίστευτα, που έχουν αναγάγει τον λαϊκισμό στην πεμπτουσία της παρουσίας τους. Τι άλλο από λαϊκισμός ήταν η μεγάλη ιδέα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου από το μπαλκόνι για την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στην Κω που κοροϊδεύαμε; Εγώ τουλάχιστον το είχα ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει και είχα προτείνει ένα ΤΕΙ το οποίο δεν αποδέχτηκε ποτέ η κοινωνία. Και στο δεύτερο μεγάλο, την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου που εξακολουθώ να λέω ναι, που όμως θα είναι ένα πουκάμισο αδειανό γιατί δεν έχει τη θέληση το κράτος να το στελεχώσει. Και η μεγαλύτερη προσπάθεια για στελέχωση έγινε από τον αείμνηστο Κώστα Θαλασσινό, που το σύνολο των κλινικών ήταν στελεχωμένες πλήρως.

Ερ: Κύριε Κυρίτση, αποκαλείτε τον δήμαρχο, υποτιμητικά κατ’ εμέ, «μπροστινό». Γιατί, το πρώτο ερώτημα και το υποερώτημα. Ποιόν θεωρείται «πισινό»; 

Γ.Κ.: Εσείς ή ίδια γράφατε στην εφημερίδας σας, από το 2017 μάλιστα, ότι κάποιοι ψάχνουν να βρουν άνθρωπο για να κάνουν παράταξη, όχι κάποιοι ξεκίνησαν από μόνοι τους να κάνουν παράταξη. Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, εσείς γράφατε ότι πλησίασαν τον τάδε, το δείνα κ.λ.π. και ξαφνικά κατέληξαν στον σημερινό δήμαρχο που κάποιοι τον έβαλαν μπροστά και έκαναν και μια παράταξη. Αυτός είναι μπροστινός, κάποιοι τον έβαλαν. 

Ερ: Έγιναν εκλογές και εκλέχθηκε. Είναι ο δήμαρχος του νησιού μας.

Γ.Κ.: Δεν σας είπα ότι δεν εκλέχθηκε. Είναι τύποις δήμαρχος.

Ερ: Οι «πισινοί» ποιοι είναι;

Γ.Κ.: Όλοι αυτοί που έψαχναν να βρουν άνθρωπο να βάλουν απέναντι στον Κυρίτση. Όπως είπα, κι εσείς τα γράφατε. Άρα, λέω κάτι αυτονόητο. Και μάλιστα έχω πει πως, όταν πραγματικά γίνει και ουσία δήμαρχος, θα τον αποκαλώ δήμαρχο.

Ερ: Για εσάς, τι θα έπρεπε να κάνει για να τον θεωρείτε δήμαρχο;

Γ.Κ.: Να μην κάνει ό,τι του λένε. Να κάνει όλα αυτά που έχει στον σχεδιασμό του, αλλά θα μου πείτε, ποιόν σχεδιασμό; Προεκλογικά δεν παρουσίασε και τίποτα…

Ερ: Με λίγα λόγια μου λέτε ότι, ο δήμαρχος είναι καθοδηγούμενος;

Γ.Κ.: Θεωρώ ότι είναι πλήρως καθοδηγούμενος. Αμέσως και εμμέσως από αυτούς οι οποίοι τον στήριξαν. Μου επιτρέπετε να σας πω μια ιστορία;

Ερ: Βεβαίως.

Γ.Κ.: Καλοκαίρι του 2004 μετά τις εκλογές. Με κάλεσε ο Γ. Βαληνάκης στο ξενοδοχείο «Καράβια» να δω τον πρόεδρο. Πήγα και βλέπω μπροστά μου τον Κώστα Καραμανλή. Αφού χαιρετηθήκαμε, μου λέει: «Συγχαρητήρια μεγάλε. Μπαγάσα καθάρισες κατεστημένο 40 χρόνων». «Ποιόν εννοείς πρόεδρε; Τον πρώην δήμαρχο;» του λέω, εννοώντας τον Κ. Καΐσερλη. «Γιατί, ο άλλος ο δικός μας, πόσα χρόνια ασχολείται με την πολιτική…» μου απαντάει και εννοούσε τον κ. Παυλίδη. Και συνεχίζει λέγοντάς μου «δεν θα στο συγχωρήσουν ποτέ».  

Ερ: Μου δώσατε πάσα για το επόμενο ερώτημα. Η αίσθηση, για να μην πω άποψη, που κυριαρχεί στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι το «αντί». Δηλαδή, αντι-Κυριστικοί, αντί-Καϊσερλικοί… Αυτό είναι πολιτικό επίπεδο;

Γ.Κ.: Δεν το δέχομαι. Κάνετε ένα λάθος να το παρουσιάζετε έτσι και δεν είναι έτσι. Δεν έχω καμία αντίθεση με κανέναν προσωπικά. Έχω θέσεις, τις οποίες θεωρώ ότι πρέπει να υπηρετήσω και αυτές τις θέσεις παρουσιάζω. Αυτό που κυριαρχούσε ήταν το μύθευμα που καλλιέργησαν, να φύγει ο κακός Κυρίτσης. Αυτό το σχέδιο και αυτό το καλά δομημένο με επικοινωνιολόγους ή οτιδήποτε άλλο προγραμματισμό, ακολούθησαν και το 2010 και το 2019 και εγώ πήγαινα με τις αρχές μου και με τις θέσεις που είχαμε για τον τόπο.

Ερ: Με όσα υποστηρίζεται, κάποιος θα πει ότι, από τη μια πλευρά είναι ο ηθικός Κυρίτσης που έχει αρχές και αξίες και από την άλλη οι ανήθικοι που δεν έχουν ούτε αρχές ούτε αξίες;

Γ.Κ.: Δεν είπα ποτέ και δεν πρόκειται να πω κανέναν ανήθικο. Απλά, θεωρώ ότι κάποιοι εκινούντο, κινούνται και θα κινούνται μέχρι την ημέρα που θα πω ότι δεν ασχολούμαι, διασπείροντας το μίσος, την εμπάθεια και βγάζοντας μια κακία απέναντι στον Κυρίτση. Δεν τους είδα ποτέ να κρίνουν πολιτικές θέσεις.

Ερ: Ενώ εσείς έχετε αγνές και αγαθές προθέσεις γι αυτούς;

Γ.Κ.: Δεν έχω τίποτε εναντίον τους. Παλεύω τις θέσεις που καταθέτουν. Μη μου πείτε ότι είναι θέση, όταν το 2008-2009 είχαμε ενταγμένο χρηματοδοτούμενο έργο για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα «δελφίνια», στον σταθμό ταξί, στην έξοδο από την «καζέρμα» και μια σειρά από κόμβους και το 2011 που ανέλαβαν το χάσαμε γιατί θεωρούσαν πως ο ανάδοχος ήταν συνεταίρος μου και έβγαζα λεφτά. 

Ερ: Μου λέτε δηλαδή πως, ο «κακός Κυρίτσης» είναι κατασκεύασμα.

Γ.Κ.: Κάποιων ανθρώπων που η παρουσία του Κυρίτση και της «Δύναμης Αλλαγής» τους χαλά τη σούπα και ταράζει τα λιμνάζοντα νερά δεκαετιών που κράτησαν την Κω πίσω και της έκαναν κακό διαχρονικά. 

Ερ: Υπάρχει και η αίσθηση, που είναι και δική μου, πως, οι διαφορές σας με τον κ. Νικηταρά δεν είναι και τόσο πολιτικές, αλλά και προσωπικές.

Γ.Κ.: Οι δικές μου είναι πολιτικές, του κ. Νικηταρά δεν είναι. Ο κ. Νικηταράς έχει πρόβλημα μαζί μου. Δεν μπορεί όμως ως κοινωνία να αποδεχόμαστε να γίνονται τιμητές της ηθικής οι άνθρωποι που κάθε άλλο έχουν σχέση με την ηθική ή της τιμιότητας κάποιοι άνθρωποι που ελάχιστη σχέση έχουν με την τιμιότητα.

Ερ: Μπορείτε να μου απαντήσετε με μια πρόταση, ποιο ήταν το έργο του Κυρίτση; Και δεν εννοώ δρόμους, πλατείες ή άλλο τι, αλλά έργο που τρόμαξε το κατεστημένο, όπως είπατε;

Γ.Κ.: Όταν αναλάβαμε, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου άρχισε να απεγκλωβίζεται από την εξάρτηση που διαχρονικά είχε δημιουργήσει το καθεστώς των 24 χρόνων στην κοινωνία. Ένα καθεστώς που δημιουργούσε ενόχους και συνενόχους, πράγμα το οποίο γίνεται και σήμερα. 

Ερ: Με λίγα λόγια λέτε ότι, εσείς δεν είχατε εκδικητική στάση σε κανέναν. 

Γ.Κ.: Δεν είχα για κανέναν συμπολίτη μου. Αγαπώ, εκτιμώ και τιμώ τον καθέναν και σ’ αυτούς μόνο έχω την υποχρέωση να απολογούμαι για ό,τι έκανα και ό,τι θα κάνω.    

Ερ: Ας αλλάξουμε κλίμα. Έκλεισε ένας χρόνος από τις εκλογές. Έχετε καταλήξει στο γιατί τις χάσατε, ποια τα λάθη σας; Έχετε κάνει απολογισμό; 

Γ.Κ.: Το λάθος ήταν ότι δεν αντελήφθην πολύ γρήγορα το μίσος και την εμπάθεια που κάποιοι άνθρωποι είχαν απέναντι σε μένα και στη δημοτική αρχή της «Δύναμης Αλλαγής» και στην παράταξή μας για να το αντιμετωπίσω και να το αντικρούσω. 

Ερ: Δηλαδή, πολιτικά λάθη δεν κάνατε;

Γ.Κ.: Πολιτικά λάθη δεν κάνει αυτός που δεν κάνει τίποτα. Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις παραγωγής ασφαλτομίγματος που κάναμε δυόμιση χρόνια για να τελειώσουν έπρεπε να είχαν τελειώσει πολύ πιο γρήγορα. Θέλω να το σημειώσετε. Δεν χάσαμε για πολιτικούς λόγους. Χάσαμε γιατί κατάφεραν, χωρίς να αντιδράσουμε εμείς, να περάσουν στον κόσμο το μίσος, την εμπάθεια και την κακία τους προς τον ομιλούντα και το σύνολο της παράταξης.

Ερ: Τόσο εύκολα πείθεται ο κόσμος; Τόσο αφελής είναι;

Γ.Κ.: Εάν υπάρχει μια ομάδα η οποία συνεχώς ενσπείρει προς τα έξω όλα αυτά, σιγά σιγά φθείρει και αρχίζει και εμφιλοχωρεί στην ψυχή του καθενός η αμφιβολία. Είμαι 35 χρόνια μηχανικός, με πληθώρα δουλειάς, έχουν φτάσει στο σημείο να διασπείρουν προς τα έξω πράγματα που εάν ασχολιόμουνα μαζί τους, έπρεπε να τους σέρνω στα δικαστήρια. 

Ερ: Αλήθεια είναι πως λέγονται πολλά, όπως για παράδειγμα ότι, έχετε καταθέσεις στην Ελβετία.

Γ.Κ.: Ας πάνε να τα βρούνε. Εμένα το πόθεν έσχες μου είναι κατατεθειμένο από το 1993 που μπήκα στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου.

Ερ: Κύριε Κυρίτση, μην μπούμε σε αυτό το τρυπάκι, γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ. 

Γ.Κ.: Επιτρέψτε μου. Να λένε και να κουνά ο άλλος το δάχτυλο για το χρηματοκιβώτιο στον τοίχο; Πού το ‘μαθε κατ’ αρχήν; Αρχίζω και προβληματίζομαι.

Ερ: Πάντα υπάρχουν διαρροές…

Γ.Κ.: Από πού; Από την Ασφάλεια; Άρα πρέπει να ψάξω των Ασφάλεια διότι μόνο αυτοί το ξέρανε. Να σας πω ότι, δεν με ενδιέφεραν ποτέ τα λεφτά. Εάν με ενδιέφεραν, δεν θα ασχολιόμουνα με τον δήμο. Ειλικρινά σας το λέω. Θα ασχολιόμουνα με το ελεύθερο επάγγελμα, με κατασκευές και εργολαβίες ακόμα και δημοσίων έργων και θα έβγαζα πολύ περισσότερα. 

Ερ: Όπως τα λέτε, μοιάζει με ενορχηστρωμένο σχέδιο εναντίον σας…

Γ.Κ.: Ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο που και η επίθεση στο σπίτι μου ήτανε σχεδιασμένη.

Ερ: Έχετε στοιχεία που το λέτε αυτό;

Γ.Κ.: Θα βρεθούν στην πορεία… Φαντάζομαι ότι η Ασφάλεια συνεχίζει τις έρευνες. Θεωρώ ότι ήταν και προσχεδιασμένο και συγκεκριμένο. 

Ερ: Ας πάμε και σε μια πονεμένη ιστορία. ΑΒΙΚΩ και 70 στρέμματα. α) γιατί δεν διασώθηκε τόσο το κτίριο όσο και τα στρέμματα; Σε επιστολή σας προς την ΕΤΑΔ, δεν ήσασταν και τόσο διεκδικητικός…, Β) η ανάθεση στο γραφείο σας, η οποία στηλιτεύτηκε, δεν ήταν παράνομη. Ηθική ήταν;

Γ.Κ.: Μιλάτε στην άνθρωπο ο οποίος ήταν ο μοναδικός που ετόλμησε να συνεχίσει τις μελέτες που είχε κάνει ο Μ. Φάκκος και ο Μ. Βογιατζής για την κατασκευή του κολυμβητηρίου και των υπολοίπων εγκαταστάσεων εκεί. Και μιλάτε στον άνθρωπο που το είχε αναγνωρίσει τότε, όπως και ο κ. Φάκκος και ο κ. Βογιατζής, ότι, το κολυμβητήριο ήταν τέτοιων διαστάσεων που θα έπρεπε να συνάδουν με τις προδιαγραφές για να ενταχθούμε στο «Ελλάδα 2004» και να χρηματοδοτηθούμε. Και βρήκαμε μια αντίσταση… Έτσι χάθηκε αυτή η περίοδος 

Ερ: Όλα αυτά είναι γνωστά. Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι, για το κολυμβητήριο οι αντιδράσεις υπήρξαν για την χωροθέτησή του καρά θιν αλός, όπως επίσης απορρίφθηκε λόγω άλλων προβλημάτων… Εκτός αυτών, σε δικό μας ρεπορτάζ με άλλο δήμο που είχε κολυμβητήριο, πληροφορηθήκαμε πως, το κόστος για την συντήρηση ενός κλειστού κολυμβητηρίου ήταν τεράστιο και απαιτούσε τη διεξαγωγή εθνικών και όχι μόνο αγώνων για να μετριαστεί. Και λέω κλειστό, διότι, ανοιχτό δίπλα στην άμμο… 

Γ.Κ.: Κλειστό δεν προλαβαίναμε να κάνουμε για να κατοχυρώσουμε το χώρο. Για να αφαιρεθεί το κολυμβητήριο, θα έπρεπε να αλλάξουν όλες οι μελέτες… Όμως, η σύμβαση παραχώρησης προέβλεπε κολυμβητήριο, άρα, οφείλαμε να το κάνουμε. Εν πάσει περιπτώσει, το σταματήσαμε γιατί δεν μπορούσαμε να πάμε αντίθετα στην κοινωνία. Από το 2011 μέχρι το 2014 ουδεμία κίνηση. Εγκληματική η αδιαφορία τους. Ενδιαφερόντουσαν πως θα τακτοποιήσουν τις «συνεργατικές» και τίποτε άλλο. Από το 2014 που αναλάβαμε, ξεκινάμε την ίδια διαδικασία και για τα 70 στρέμματα και για την ΑΒΙΚΩ. Να σας πω ότι διαφωνούσα με την ανταλλαγή με την τότε Αγροτική τράπεζα. Δεν αδρανήσαμε. Είχαμε συνέχεια  επαφές με τον κ. Πιτσιόρλα, διότι όλα αυτά πέρασαν στο υπερταμείο. Η απάντηση ήταν πως, εάν αποφασιστεί η εκποίηση, μπορείτε να συμμετέχετε. Δεν το παραχωρούν. Άρα, αυτό που λένε ότι, ξεπούλησα τα 70 στρέμματα είναι ένα τεράστιο ψέμα. Αντιθέτως, είμαι ο μοναδικός ο οποίος έκανε τα πάντα προκειμένου να κατοχυρωθεί. Έχω θέσει ερώτημα για 150 στρέμματα στο Μαστιχάρι, δίπλα στο ξενοδοχείο του κ. Άμαλλου, που έχει και αυτό αναρτηθεί για πώληση, αλλά κανείς δεν μιλά. Να σας θυμίσω ότι διεκδικούσαμε πέντε ακίνητα. Μακάρι να συνεχίσουν τη διεκδίκηση. Υπάρχει πρόσφατο αίτημα ξενοδόχου για ένα τμήμα της περιοχής… Υπήρχε και παλαιότερα παρόμοιο αίτημα και αντιδράσαμε. Αν αποφασίσουν να το εκποιήσουν, το γράψατε κι εσείς, το ψέλλισε και ο «μπροστινός», να καταθέσει πρόταση ο δήμος αξιοποίησης και το τι θα εισπράττει το Ταμείο. 

Ερ: Το Ταμείο δεν πρόκειται να το παραχωρήσει, θέλει μίσθωμα πλέον. Αυτό τουλάχιστον λέει το δικό μου ρεπορτάζ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διεκδίκησης…

Γ.Κ.: Άρα, ο δήμος θα πρέπει να έχει πρόταση. Εμείς την είχαμε έτοιμη για το τι μπορεί να γίνει.

Ερ: Η πρότασή σας ποια είναι τώρα; Διότι, η επιστολή που είχατε στείλει προς το Ταμείο, αφήνατε το ελεύθερο να γίνει και ξενοδοχείο.

Γ.Κ.: Όχι, μην τα λέτε αυτά. Τους είπα ότι, εάν προτίθεστε να το πουλήσετε, εμείς ενδιαφερόμαστε. Όμως, θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του δήμου όπως προβλέπονται, δηλαδή, εισφορά σε γη. Όμως, εάν ο δήμος καταθέσει μια πρόταση δελεαστική για αξιοποίηση η οποία θα αποφέρει έσοδα, θα την στηρίξω. 

Ερ: Μα, ούτως ή άλλως υπάρχουν εγκαταστάσεις, δεν αναφέρομαι σε αυτές του Ναυτικού Ομίλου, αλλά σε αυτές που είχε κάνει πριν χρόνια ο δήμος παράτυπα ή παράνομα. Άπειρα τα ρεπορτάζ κ. Κυρίτση για αυτή την υπόθεση για την οποία έχετε όλοι ευθύνες και μαζί σας κι εμείς οι πολίτες. Ας έρθουμε όμως και σε μια άλλη πονεμένη ιστορία. Στην ανάληψη από το γραφείο σας της έκδοσης άδειας κατεδάφισης του τελευταίο κομματικού της νέας ΑΒΙΚΩ. Όπως έχουμε γράψει, δεν ήταν παράνομη η πράξη. Δεν ήταν όμως ηθική. Θέλω την άποψή σας.

Γ.Κ.: Αυτό δεν το κρίνω εγώ ή εσείς. Το κρίνουν οι κατά το νόμο αρμόδιοι που είναι το συμβούλιο αρχιτεκτονικής κ.λ.π. 

Ερ: Αφενός η απόφαση του συμβουλίου αρχιτεκτονικής δεν ήταν ομόφωνη, αφετέρου, όπως σας είπα, ήταν θέμα ηθικής τάξεως, κυρίως από έναν επιστήμονα που ως δήμαρχος αγωνιζόταν, όπως λέτε, για την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου του. Ας έβγαζε την άδεια ένα άλλο γραφείο… Αντιλαμβάνεστε πως τίθεται το θέμα. Δεν συμφωνούμε με την κατεδάφιση και επιπλέον μπαίνει σφήνα και η δική σας εμπλοκή. Θα μου επιτρέψετε να βάλω σφήνα κι ένα ακόμα θέμα, για να καταδειχθεί το παράδοξο της όλης υπόθεσης. Υπόθεση Οινοποιείο. Εσείς ήσασταν που κάνατε την αποτύπωσή του στην πρώτη σας θητεία. Έκτοτε, μηδέν. 

Γ.Κ.: Όπως σας είπα, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η άδεια κατεδάφισης. Θα μου πείτε, είχες ανάγκη τα 1500 ευρώ; Όχι, καμία. Δεν είναι όμως σοβαρή επαγγελματική συμπεριφορά να μην μπορείς να κάνεις το νομίμως προβλεπόμενο μήπως σου πει κάποιος κάτι. Επειδή όμως έχουν γίνει μια σειρά κι άλλα πράγματα, στόχο δεν έχουνε μόνο την πολιτική μου εξόντωση, αλλά και την πολιτική και την κοινωνική μου εξόντωση και όχι μόνο η δική μου. Αυτό όμως δεν θα τους το επιτρέψω ποτέ, δεν θα τους το επιτρέψει ποτέ και η κοινωνία, η οποία όχι απλώς γνωρίζει και αγαπά τον ομιλούντα και το γραφείο όπως λειτουργεί, αξιολογεί την παρουσία και τη λειτουργία του τεχνικού γραφείου Κυρίτση και ευχαριστώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μου, δεν έχουμε μείνει χωρίς δουλειά και ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο. 

Ερ: Ένα άλλο μεγάλο, κατ’ εμέ, θέμα, είναι το Οινοποιείο. Η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση έγινε από εσάς στην πρώτη σας θητεία, με την αποτύπωσή του. Έκτοτε, το απόλυτο μηδέν. Έχει απομείνει ένα κουφάρι ετοιμόρροπο που πληγώνει την ιστορία  του νησιού μας. 

Γ.Κ.: Η αποτύπωση έγινε με χρηματοδότηση από το υπουργείο Αιγαίου, τον κ. Παυλίδη. Παράλληλα, είχαμε έτοιμο σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε και στις εκλογές του 2010 (μελέτη από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και το έργο ήταν να ενταχθεί στα τότε ευρωπαϊκά προγράμματα. Αντί αυτού, κατήργησαν το έργο και έκαναν τις περίφημες πλακοστρώσεις στους δρόμους.

Ερ: Σε ποια μελέτη αναφέρεστε; 

Γ.Κ.: Σε αυτήν που προέβλεπε ανάπλαση της ΑΒΙΚΩ και του Οινοποιείου. Και την παράτησαν γιατί ήταν έργο Κυρίτση. Θυμηθείτε συνέντευξη του προκατόχου μου, του δημάρχου 2011-2014, στην ΕΡΤ, στην κα Βενιανάκη. Τι θα κάνετε; τον ρώτησε. Θα εκθεμελιώσω ό,τι έκανε ο Κυρίτσης, είχε απαντήσει. Δεν είναι μόνο αυτό το έγκλημα όμως, το έγκλημα είναι το τι έκαναν μετά. Όταν έκαναν την συνεργατική «Ανάσα», δεν ξέρω εάν ήταν οι ίδιοι οι άλλοι, έδωσαν το δικαίωμα σε κάποιους να μπουν μέσα και να λεηλατήσουν τα πάντα. Όπως λεηλατήθηκε και το ιστορικό αρχείο του δήμου από τον όροφο του δημαρχείου. Για όλα αυτά έπρεπε να τους είχα πάει στα δικαστήρια, αλλά δεν το έκανα. Όλα μείνανε πίσω και λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα όσο αυτοί οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την τύχη του δήμου.   

Ερ: Είναι γεγονός πως, κάθε δημοτική αρχή κάνει μελέτες για διάφορα έργα, αλλά στην πλειονότητά τους μένουν σε ένα συρτάρι…

Γ.Κ.: Επειδή είμαι του δόγματος πως, ότι αποφασίζουμε υλοποιείται, όσες μελέτες κάναμε και προλάβαμε τις υλοποιήσαμε. Τώρα, υλοποιούνται και θα υλοποιούνται έργα των οποίων τις μελέτες είχαμε κάνει εμείς, αλλά και αυτά τα κάνουν λάθος. Δείτε την Γρηγορίου Ε’, την Εθνικής Αντιστάσεως ή τα «δελφίνια» όπου η παρέμβαση δεν συνάδει με την εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη, κ.ά. 

Ερ: Ανοίγετε πολλά θέματα και ήδη έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο συνέντευξης. Θέλω όπως να μιλήσουμε και για το γεφύρι της Άρτας… Το νερό του «τριγώνου». Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα; Ούτε το Μεσανατολικό να ήταν…

Γ.Κ.: Κάποιος που φορά κουκούλα, και ξέρω ποιος είναι, προσπάθησε με ένα δημοσίευμά του ηλεκτρονικό και πάλι ανυπόγραφο, να πει ότι για το «τρίγωνο» φταίνε οι υπάλληλοι. Και αυτός ο άνθρωπος δεν ντρέπεται και κυκλοφορεί στην κοινωνία. 

Ας πάμε στο δια ταύτα. Οι προηγούμενοι δήμαρχοι του τέως δήμου Ηρακλειδών, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να λύσουν το πρόβλημα. Μεσολάβησε μια 4ετία τελείως νεκρή για το νησί. Όταν ξαναήρθαμε εμείς το 2014, ξεκινούμε μια απίστευτη προσπάθεια με νέα αντλιοστάσια, νέα δίκτυα, τον υδατόπυργο κ.λ.π. αρχίζουμε και το βάζουμε σε μια σειρά. Είναι κάποια προβλήματα που απαιτούν μεθοδικότητα, σχεδιασμό και σε βάθος χρόνου βήμα – βήμα αποκατάστασης προβλημάτων. Δεν έκαναν τίποτα και δεν πρόκειται να κάνουν. Τους έχουμε παραδώσει μελέτες για το «τρίγωνο» χρηματοδοτούμενες και σε εξέλιξη, όπως π.χ. το αποχετευτικό και έχει εγκαταλειφθεί σε ρυθμούς χελώνας με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής. Εν κατακλείδι. Κάναμε ένα τεράστιο έργο στο «τρίγωνο», αλλά είναι τεράστια τα προβλήματα, όπως λ.χ. πεπαλαιωμένο δίκτυο κ.λ.π.. Ξοδέψαμε από ίδιους πόρους εκατομμύρια ευρώ. 

Ερ: Ο ιστορικός του μέλλοντος, εάν διαβάσει ότι, σε ένα μικρό νησάκι, σε μια μικρή κοινότητά του, πολλές δημοτικές αρχές επί σειρά ετών δεν κατάφεραν να δώσουν στους πολίτες καθαρό πόσιμο νερό, θα σκίσει τα ρούχα του.

Γ.Κ.: Από το ’98 και μετά, ο δήμος Ηρακλειδών περιλαμβάνει τρεις κοινότητες οι οποίες είχαν διαφορετικά προβλήματα από πλευράς ύδρευσης…

Ερ: Θα προσθέσω και την γιγάντωση του τουρισμού κ.λ.π., πράγματα γνωστά, αλλά…

Γ.Κ.: Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει πάντα να τρέχεις μπροστά από την εποχή σου και να έχεις μοντέλα ανάπτυξης. Υπήρχαν τα μοντέλα Μιμίκου…

Ερ: Το γνωρίζω πολύ καλά το θέμα, αλλά… Εκπληκτική η μελέτη Μιμίκου, η οποία στην πορεία εγκαταλείφθηκε, αποδεικνύοντας πως τρέχετε πίσω από τα γεγονότα.

Γ.Κ.: Οι δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία για να τρέχουν κάποια πράγματα, με την αποψίλωση αρμοδιοτήτων από τους δήμους χωρίς να ανοίγει ρουθούνι, π.χ. σκουπίδια ή η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι μικρές, όμως οι δήμοι πρέπει να υψώσουν το ανάστημα τους. Σήμερα στην Κω έχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση η οποία ισορροπεί μεταξύ των ομάδων, πολιτικών – φιλικών – προσωπικών. Δείτε τις θέσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό και τι ισορροπία προσπαθεί να κρατήσει η σημερινή δημοτική αρχή μη λέγοντας τίποτα. Δείτε τη θέση της Ν.Δ. για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων και την διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και πώς μεθοδικά και εσκεμμένα πήγαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά τη συνεδρίαση της Βουλής χωρίς να έχει πολιτική θέση η δημοτική αρχή. 

Ερ: Κύριε Κυρίτση, επιμένω στο θέμα του νερού του «τριγώνου».

Γ.Κ.: Το θέμα του νερού είναι τεράστιο για όλο το νησί. Εμείς έχουμε έτοιμες μελέτες για μεταφορά νερού από το Πυλί προς τα εκεί. Η μελέτη Μιμίκου πρέπει να επικαιροποιηθεί. Όμως να σας πω πως, βήματα βασισμένα σε αυτή τη μελέτη, έγιναν την περίοδο ’98 – 2010 στον ενιαίο δήμο από όλους τους δημάρχους και βεβαίως, την περίοδο ‘14-’19 στη κατεύθυνση που η μελέτη προβλέπει.  

Ερ: Ας κλείσουμε με την απόρρητη επιστολή του κ. Καλλούδη προς εσάς και την κα Ρούφα. Α) πώς τη σχολιάζετε; Β) τελικά, μέχρι να λήξει η υπόθεση με τον ιό, δεν θα συμμετέχετε ούτε στις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου;

Γ.Κ.: Μα τι λέτε; Όταν η πράξη νομοθετικού περιεχομένου λέει ότι, οι συνεδριάσεις μπορεί, εάν δεν διασφαλίζονται τα μέτρα που αυτή προβλέπει, να γίνονται ή δια περιφοράς μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις ή δια τηλεδιάσκεψης σε άλλες περιπτώσεις, δεν λες θα κάνω συνεδρίαση 23 θεμάτων που κάθε άλλο κατεπείγοντα είναι, δια περιφοράς. Κάτι θες να κουκουλώσεις. Εάν ο πρόεδρος το ανέχεται αυτό, σημαίνει ότι γίνεται συνεργός σε μια εκτροπή από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Όταν, λοιπόν, έχεις χώρους και το χρόνο να συνεδριάσεις δια ζώσης σε δημοτικά καταστήματα που τα προβλέπει ο κώδικας, δεν κατάλαβα γιατί να μην γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο Πυλίου ή στην αίθουσα της Αγίας Τριάδας στην Αντιμάχεια; Άρα, λοιπόν, κάτι θέλουν να αποφύγουν. Δεν αντέχουν στον διάλογο γιατί δεν έχουν θέσεις. Ο φόβος τους είναι ο διάλογος. Κοιτάξτε, δεν συμμετείχαν ούτε στις συνελεύσεις ούτε στον διάλογο στην τηλεόραση προεκλογικά. 

Ερ: Δεν μου απαντήσατε όμως. Θα πηγαίνετε στα από δω και στο εξής δημοτικά συμβούλια; 

Γ.Κ.: Στα δια ζώσης βεβαίως. 

Ερ: Μόνο στα δια ζώσης. Ούτε σε αυτά με τηλεδιάσκεψη.

Γ.Κ.: Όχι. Να σας αναφέρω πόσες συνεδριάσεις έχουν κάνει δια ζώσης όργανα και επιχειρήσεις του δήμου; 

Ερ: Τελικά, δεν έχουν συνέχεια – μετά το κράτος – ούτε και οι δήμοι…

Γ.Κ.: Όχι, μην το λέτε αυτό. Όσα είχε δρομολογήσει και ήταν θετικά η δημοτική αρχή Καΐσερλη, τα συνεχίσαμε. Δεν συνεχίσαμε και είμαστε κάθετα αντίθετοι στην καταστρατήγηση του νόμου και στην καταστροφή της έννοιας της κοινωνικής οικονομίας. Αιτία της καταστροφής της ήταν ο κ. Καΐσερλης και οι άνθρωποι που τον άκουγαν και έκαναν αυτά τα οποία έλεγε. 

Ερ: Καταλήγοντας προς το παρόν, διότι αφήσαμε αρκετά ζητήματα έξω, πείτε μου, έχετε κάνει λάθη;

Γ.Κ.: Πολλά και ως άνθρωπος και ως πολιτικός και ως μηχανικός. 

Ερ: Εάν σας ρωτούσα τι θα αλλάζατε από το παρελθόν σας, το πολιτικό εννοώ, ποιο ή ποια θα ήταν αυτά; Και να το κάνω πιο συγκεκριμένο. Εάν αύριο είχαμε εκλογές και ο κόσμος σας επέλεγε, τι δεν θα κάνατε από αυτά που πράξατε στο παρελθόν;

Γ.Κ.: Δυστυχώς, θα ξεκινήσουμε το κουβάρι από το ’19 που σταμάτησε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο ουσιαστικοί και πιο πρακτικοί σε σχέση με αυτά που σχεδιάσαμε. Θα επιταχύναμε τα βήματα με πιο αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που βάζαμε και κάποιες στιγμές χαλαρώναμε. Αλλά, τουλάχιστον, έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι, στην 5ετία αυτή, την οποία δεν εύχομαι σε κανέναν δήμαρχο, έζησα δυο τεράστια προβλήματα για το νησί, μεταναστευτικό και σεισμό, προβλήματα όμως που έβγαλαν το νησί πιο δυνατό και επιβεβαιώνουν αυτό που λέω διαχρονικά ότι, η Κως είναι φτιαγμένη από πολύ σκληρό και πολύτιμο μέταλλο και δεν καταστρέφεται εύκολα.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

http://stathmosnet.gr/politika/item/7507-exoume-mia-topiki-aftodioikisi-i-opoia-isorropei-metaksy-ton-omadon-politikon-filikon-prosopikon?fbclid=IwAR14oiEGt8MxrGVFblKWxTDlaTsFZzvSffn9NM4us9W2KUb3ntxjWjiyU3g

2 Σχόλια

Σχολίασε
  1. πριν 1 μήνας ΣΤΟΧΟΣ

    ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΜΕΛ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ??

    Απάντησε
  2. πριν 1 μήνας Πολιτης

    Τελικα εισαι περισσοτερο κακος απο οτι πιστευα

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.