Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παραμυθένιες βόλτες (Το μοναχοπαίδι)

Τον Γιάννη Διακομανώλη τον γνωρίζουμε από τη στήλη του «Εικονογράφοι» που διατηρεί στο «Μαγικό Κόσμο». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη» το βιβλίο του «ο Αγησίλαος στη δημοτική βιβλιοθήκη». Εξάλλου ο ρόλος του δασκάλου αλλά και του συντονιστή της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω, εδώ και πολλά χρόνια, (Βραβείο σε πρόγραμμα από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012) του δίνει την ευκαιρία να αφουγκράζεται τις παιδικές ανησυχίες αλλά και ανάγκες των παιδιών σε θέματα φιλαναγνωσίας.

Ευαισθητοποιημένος όμως και σε θέματα εκπαίδευσης κυκλοφορεί το 2014 το βιβλίο «Ο ρόλος του διευθυντή στην επίλυση προβλημάτων των σχολείων των απομακρυσμένων περιοχών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Ο Γιάννης Διακομανώλης είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Διοίκηση Σχολικών Μονάδων. Το παραμύθι του «Ένα αστέρι για μένα» τιμήθηκε το 2012 με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και βρέθηκε το 2013 στην Βραχεία λίστα βραβείων του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ο Γιάννης μας παρουσιάζει το βιβλίο:

Το μοναχοπαίδι

Συγγραφέας: Guojing

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Παρουσίαση: Γιάννης Διακομανώλης

Το «μοναχοπαίδι» αποτελεί από κάθε άποψη ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Αυτό που σου τραβάει αμέσως την προσοχή είναι η σχεδόν «εύθραυστη» εικονογράφηση. Αν και η εικονογράφος χρησιμοποιεί μόνο μολύβι, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και αποπνέει μια τρυφερότητα, σαν το χάδι ενός μωρού, δίνοντας ταυτόχρονα στην ιστορία μια ονειρική ατμόσφαιρα.

Η τρυφερότητα και η ονειρική ατμόσφαιρα είναι στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσει η συγγραφέας να εξισορροπήσει - απαλύνει την σκληρότητα του θέματος. Παρόλο που έχει πάνω από 100 σελίδες, δεν έχει καθόλου κείμενο. Θα περίμενε κανείς ότι η απουσία του κείμενου θα καθιστούσε την ανάγνωσή του βαρετή ή τουλάχιστον μη ελκυστική. Απεναντίας, όταν ξεπεράσεις την πρώτη έκπληξη, πιάνεις τον εαυτό σου να σχηματίζει νοερά προτάσεις - λεζάντες που ταιριάζουν με την εικόνα. Το θέμα του βιβλίου ήταν για μένα μια ιδιαίτερη έκπληξη. Ζωντανεύει με πολύ παραστατικό τρόπο έναν από του χειρότερους εφιάλτες κάθε γονέα.

Οι γονείς γυρίζουν από μια εξωτερική δουλειά στο σπίτι και το παιδί λείπει. Ο μικρός βαρέθηκε να κάθεται μόνος του στο σπίτι και αποφάσισε να επισκεφτεί την γιαγιά του. Το πρόβλημα είναι ότι η γιαγιά μένει στην άλλη άκρη μιας μεγαλούπολης. Η συγγραφέας με πολύ έξυπνο τρόπο καυτηριάζει συμπεριφορές και πρακτικές της εποχής μας. Το μικρό παιδί χρησιμοποιεί ανενόχλητο τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να το σταματήσει κανείς. Οι γονείς είναι αναγκασμένοι να αφήνουν το παιδί στο σπίτι για να κάνουν τις δουλειές τους, γιατί το πρότυπο του επιτυχημένου υπαλλήλου ή επιχειρηματία απαιτεί ατέλειωτες ώρες εργασίας για να ικανοποιήσει τις αχόρταγες απαιτήσεις της «ελεύθερης αγοράς» και της αέναης ανάπτυξης.

Η συγγραφέας μπλέκει με πολύ ωραία τρόπο παραδόσεις και αστικούς μύθους της χώρας της στην ιστορία, που την βοηθούν να εξελίξει την ιστορία της και να προϊδεάσει τον αναγνώστη για το τέλος της ιστορίας.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.