Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Όταν χάσαμε την Ντόλυ)

Τίτλος βιβλίου: Όταν χάσαμε την Ντόλυ

Συγγραφέας : Γιώτα Φώτου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικία: 11 άνω

Η Ελίζα είναι ένα εννιάχρονο κορίτσι που ζει με την οικογένειά της σ’ένα τριάρι διαμέρισμα κάπου έξω από την Αθήνα. Περνάει αρκετό χρόνο με τον ξάδερφό της τον Σπύρο καθώς οι γονείς του δουλεύουν σχεδόν όλη τη μέρα και την φροντίδα του την έχει αναλάβει η μαμά της Ελίζας.

Το καλοκαίρι αυτό θα τους μείνει αξέχαστο. Όλα ξεκίνησαν όταν ένα καλοκαιρινό πρωινό η Ελίζα ξυπνάει και βγαίνοντας στο μπαλκόνι δεν βλέπει την Ντόλυ στον ακάλυπτο. Ένιωσε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια της... Μα ποια είνα η Ντόλυ; Η Ντόλυ είναι το καμάρι της οικογένειας...η μοτοσικλέτα των 1100 κυβικών που όποτε έκανε βόλτες μαζί της, ένιωθε πως της χαριζόταν ο κόσμος.

Η Ελίζα θεωρεί πως η μοτοσικλέτα έχει κλαπεί χωρίς όμως οι γονείς της να της δίνουν μία ξεκάθαρη απάντηση. Η μόνη ρητή εντολή τους είναι να μην ασχοληθεί με το θέμα και ότι απλά ήταν μία μηχανή. Όμως, τα δύο ξαδέρφια αναλαμβάνουν αμέσως χρέη ντεντέκτιβ και με τη βοήθεια του μυστηριώδους ΟΔΥΣΣΕΑ προσπαθούν να εξιχνιάσουν την εξαφάνιση της Ντόλυ. Η περιπέτεια ξεκινάει και τους επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ανατροπές, καινούριους φίλους , πολλές εμπειρίες και γνώσεις για τη ζωή.

Τελικά, όμως τι συνέβη με την Ντόλυ; Τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη εξαφάνισή της; Πώς η οικονομική κρίση συνδέεται με την εξαφάνιση της; Γιατί οι γονείς της δεν της δίνουν μία ξεκάθαρη εξήγηση; Μα τι συμβαίνει στα αλήθεια;

Η Γιώτα Φώτου καταπιάστηκε με ένα επίκαιρο θέμα της εποχής μας, την οικονομική κρίση. Σκοπός του βιβλίου είναι να ενημερώσει τους νέους για τα προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, όπως η αύξηση της ανεργίας και η αλλαγή της ποιότητας της ζωής όλων. Όμως, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές αυτό που χρειάζεται είναι η ενότητα, ο σεβασμός, η αλληλοβοήθεια και η αγάπη.

Η συγγραφέας προσπαθεί να τονίσει μέσα από την ιστορία πως δεν πρέπει να αποκρύπτουμε από τα παιδιά την αλήθεια. Αντίθετα ωφείλουμε να τους ενημερώουμε για τις δυσκολίες που ενδεχομένως η οικογένεια αντιμετωπίζει γιατί αποτελούν μέρος της. Μέσα από ην παιδική αθωότητα τους μπορούμε να αντλήσουμε ελπίδα και δύναμη για το μέλλον.

Ο λόγος της συγγραφέως είναι απλός, καθημερινός και φυσικός. Η πλοκή της ιστορίας χαρακτηρίζεται από κλιμακωτή ένταση αλλά και ταχύτητα στην εξέλιξη των γεγονότων. Σε όλες τις σελίδες του βιβλίου εκπέμπεται ελπίδα, αισιοδοξία, αλληλοσεβασμό και αλληλοβοήθεια. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθονται κάποια αποθέγματα..ελπίδας που καταγράφηκαν από τα παιδιά στην προσπάθεια εύρεσης της Ντόλυ. Τα αποθέγματα συμβάλλουν στο να μας υπενθμίζουν το τι χρειαζόμαστε κάθε φορά για να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη κατάσταση που μας απασχολεί. Αυτά έχουν αξία στη ζωή και δεν κοστίζουν τίποτα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.