Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Ένας παρεξηγημένος φίλος)

 

Τίτλος βιβλίου: Ένας παρεξηγημένος φίλος

Συγγραφέας: Έλενα Νταβλαμάνου

Εικονογράφηση: Κριστίν Μενάρ

Εκδόσεις: Μίνωας

Ηλικία: 8+

Οι γονείς του μικρού ήρωα του βιβλίου μας, όταν δεν τρώει, δεν πίνει το γάλα του, δεν μαζεύει τα βιβλία του και γενικά όταν δεν είναι καλό παιδί, τον απειλούν πως θα καλέσουν την αστυνομία. Έτσι, με το άκουσμα των λέξεων «αστυνομία» και «αστυνόμος», οι χτύποι της καρδιάς του χτυπούν σε τρελούς ρυθμούς. Δημιουργεί διάφορα σενάρια στο μυαλό του πως μπορεί να είναι αυτός ο αστυνομικός. Αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματά του δεν τα μοιράζεται με κανέναν ούτε στον φίλο του, τον Κωστή. Όμως, πώς μπορεί ένα τυχαίο γεγονός να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον φόβο του; Τι ρόλο θα παίξει ο ευγενικός και γλυκομίλητος πατέρας του Κώστα, ο κύριος Βασίλης; Ήρωες υπάρχουν μόνο στην τηλεόραση ή και στην καθημερινή μας ζωή;

Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο οι γονείς, εκπαιδευτικοί, γιαγιάδες και παππούδες να κάνουν αναφορά σ’ ένα πρόσωπο ως φόβητρο για να ηρεμήσουν και να συμμορφώσουν τα παιδιά με βάση αυτά που θεωρούν εκείνοι ως επιτρεπτές συμπεριφορές. Έτσι, τα παιδιά με το άκουσμα μιας και μόνο «τρομακτικής» λέξης δια μαγείας συνετίζονται.

Όμως, αγνοούν πως με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν φοβίες, άγχη και ανησυχίες στον παιδικό τους ψυχισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται στερεοτυπικές απόψεις για ανθρώπους και επαγγέλματα που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.

Αξίζει να γίνει αναφορά στους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας μας, όπως αστυνομικοί, πυροσβέστες και άλλα τόσα επαγγέλματα που βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για το κοινό καλό, προσφέροντας μας ασφάλεια και σιγουριά.

Ένα χρήσιμο βιβλίο για μεγάλους και μικρούς. Οι πρώτοι οφείλουν να κατανοήσουν πως πρέπει να χρησιμοποιούν απτά επιχειρήματα, ώστε να πείσουν τα παιδιά να πράξουν ανάλογα κι όχι με φόβητρα που οδηγούν σε ψυχικά τραύματα και φοβίες. Οι μεν δεύτεροι πώς το μεγαλύτερο όπλο για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και τις στερεότυπες αντιλήψεις είναι να τις κοιτάξουμε κατάματα.

Το κείμενο του βιβλίου αποτυπώνει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις μέσα από μία ενδιαφέρουσα πλοκή με απλό και κατανοητό τρόπο. Η εικονογράφηση της Μενάρ είναι μαγευτική από το εξώφυλλο έως το οπισθόφυλλο με φωτεινά χρώματα και περίτεχνα σχέδια που καταφέρνει να αποτυπώσει με λεπτομέρεια τις εκφράσεις των ηρώων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.