Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Ο κύριος Μπου)

Βιβλίο: Ο κύριος Μπου

Συγγραφέας: Τασούλα Τσιλιμένη

Εικονογράφος : Διατσέντα Παρίση

Εκδόσεις: Δίπτυχο, 2008

Διάκριση: Βραβείο εικονογράφησης του Κύκλου Ελληνικού  Παιδικού Βιβλίου 2008

Τι άλλο μπορεί να είναι ο φόβος των μικρών παιδιών πέρα από μια μπλε φούσκα; Και πότε αυτή σπάει; Ενδεχομένως όταν έρθει η αγάπη. Ίσως και με άλλους τρόπους διαφορετικούς για κάθε παιδί. Τι είναι αυτό που αναγκάζει κάποια παιδιά να τρομοκρατούν τους άλλους; Το πιθανότερο η δική τους ανασφάλεια.

Στο βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη ο φόβος προσωποποιείται στον Τάκη τον Τρομάρα που φοβίζει με κάθε ευκαιρία τους πάντες.

Μπου φώναξε και στη Ζωή που έτρωγε παγωτό με σαντιγύ

Μπου έκανε και στη γιαγιά και της πέσαν τα γυαλιά.

Με έμμετρο λόγο και αναγνωρίσιμες εικόνες η συγγραφέας  δίνει μια ιστορία με σκοπό να ξορκίσει τους φόβους και να ενδυναμώσει την αυτοαντίληψη των μικρών αναγνωστών. Η εμπνευσμένη εικονογράφηση της Διαστέντα Παρίση είναι απόλυτα εναρμονισμένη και βοηθά στην εξέλιξη.

Οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το δικό τους τέλος ή να δουν αυτό που προτείνει η συγγραφέας.

Το βιβλίο συνοδεύεται από CDκαι δημιουργικές δραστηριότητες σχετικές με το θέμα. Τα παιδιά καλούνται να κάνουν ομοιοκαταληξίες, να φέρουν στην επιφάνεια τους δικούς τους φόβους ώστε να τους αντιμετωπίσουν, να βρουν παροιμίες, να ζωγραφίσουν.

Μόλις πρόσφατα (Μάιος 2013) κυκλοφόρησε και το επόμενο βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη με τίτλο «Ο κύριος Μπου στην παραλία» με εικονογράφηση επίσης της Διατσέντας Παρίση, από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Τασούλα Δ. Τσιλιμένη σπούδασε παιδαγωγικά και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας από το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο σήμερα κατέχει τη θέση της επίκουρης καθηγήτριας. Υπηρέτησε ως νηπιαγωγός σε δημόσια νηπιαγωγεία και κατά το διάστημα 1998-2002 άσκησε καθήκοντα σχολικής συμβούλου προσχολικής εκπαίδευσης. Το ενδιαφέρον της στρέφεται στη μελέτη, στην έρευνα και στη διδακτική προσέγγιση της παιδικής λογοτεχνίας. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει εκδώσει βιβλία για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Λίγα λόγια για την εικονογράφο

Η Διατσέντα Παρίση γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών (Σχολή Βακαλό) γραφικές τέχνες, σκηνικά και κοστούμια. Από το 1975 εικονογραφεί βιβλία για παιδιά. Από το 1985 σκηνογραφεί και εικονογραφεί παιδικές εκπομπές στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση. Το 1989 αναγράφηκε στον πίνακα ΙΒΒΥ και προτάθηκε για Βραβείο Άντερσεν. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, εικονογραφεί εκπαιδευτικά βιβλία του ΟΕΔΒ, σχεδιάζει και εικονογραφεί βιβλία για πιλοτικά προγράμματα των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης (Ρέθυμνο, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.). Προτείνεται για το Βραβείο Άντερσεν 2010, ενώ το 2009 της απονέμεται το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 65 βιβλία. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και ΙΒΒΥ Ελλάδας, καθώς και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.