Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Τριστάνος και Ιζόλδη - Μια ιστορία των γλάρων)

 

Τίτλος: Τριστάνος και Ιζόλδη - Μια ιστορία των γλάρων

(Ελεύθερη διασκευή του μεσαιωνικού θρύλου βασισμένη στα βιβλία των Μπερούλ και Ζοζέφ Μπεντιέ)

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων

Εικονογράφηση: Βάσω Ψαράκη

Εκδόσεις: Πατάκη, Σεπτέμβριος 2019

Σελίδες: 168

 

Ο Τριστάνος και Ιζόλδη (γερμ. Tristan und Isolde) αποτελεί έναν από τους ποιητικούς θρύλους του Μεσαίωνα. Από το θρύλο αυτό ο Ρίχαρντ Βάγκνερ εμπνεύσθηκε το ομώνυμο λυρικό δράμα του. Ο μύθος του Τριστάνου και της Ιζόλδης είναι μάλλον κέλτικης προέλευσης και υπήρξε προϊόν επεξεργασίας των τροβαδούρων του 12ου και 13ου αιώνα Μπερούλ και Τομάς. Πάνω στην εκδοχή του Τομάς, όπως επισημαίνει ο κ.Κοντολέων, βασίστηκε μεταγενέστερα ο Γερμανός ποιητής Γκότφριντ φον Στράσμπουργκ (Gottfried von Straßburg), ενώ ανασύνθεση του έπους αυτού επιχείρησε και ο Ιωσήφ Μπετιέ το 1900. Ο Βάγκνερ στηρίχθηκε στην εκδοχή του Στράσμπουργκ για να συνθέσει το λιμπρέτο της όπεράς του.

Ο Μάνος Κοντολέων προσπάθησε με τη διασκευή του να διερευνήσει τον τρόπο σκέψης και δράσης όλων των ηρώων του έργου με τη ματιά ενός συγγραφέα του σήμερα. Έτσι παίρνει το αρχικό υλικό της ιστορίας και το μετασχηματίζει δίνοντας το ρόλο του αφηγητή σε ένα γλάρο. Ο γλάρος αυτός, ένας από τους πολλούς της Κορνουάλης, ένας ανώνυμος γλάρος, αναλαμβάνει την ευθύνη για την ιστορία μιας μεγάλης αγάπης Μιας αγάπης την εποχή που βασιλιάς της Κορνουάλης ήταν ο Μάρκος. Η αδερφή του Μάρκου παντρεύτηκε τον άρχοντα ενός νησιού και πήγε να ζήσει εκεί. Την ώρα όμως που έφερε στον κόσμο το γιο της , η ίδια πέθανε. Το αγόρι αυτό πήρε το όνομα Τριστάνος, που σημαίνει λυπημένος. Δάσκαλος του αγοριού που, όσο μεγάλωνε φάνηκε η ομορφιά και η εξυπνάδα του, διορίστηκε από τον πατέρα του ο Κούρνεβαλ. Και, όταν το αγόρι μεγάλωσε, πήγε στο κάστρο του βασιλιά Μάρκου του θείου του, μαζί με το δάσκαλό του τον Κούρνεβαλ για να ασκηθεί και να κερδίσει τον τίτλο του ιππότη με την αξία του, και όχι εξαιτίας της συγγένειας του με τον Μάρκο. Μαζί του είχε το δακτυλίδι της μητέρας του , που αποδείκνυε και τη συγγένεια με το βασιλιά. Γρήγορα ο νεαρός Τριστάνος ξεχώρισε για το θάρρος του και μπήκε στη φρουρά του Μάρκου, έγινε υπασπιστής του.

Η ζωή του άλλαξε, όμως, από τη στιγμή που στην Κορνουάλη ήρθε ο Μόρχολτ, ο αδερφός της γυναίκας του βασιλιά της Ιρλανδίας απαιτώντας από το βασιλιά Μάρκο φόρο υποτέλειας- τριακόσια αγόρια και κορίτσια του τόπου. Όταν ο Μάρκος αρνήθηκε , ο Μόρχολτ ζήτησε να μονομαχήσει κάποιος μαζί του, όχι τυχαίος όμως, αλλά από γενιά αρχοντική, αντάξιος του. Τότε ο Τριστάνος προσφέρθηκε να μονομαχήσει εκείνος αποκαλύπτοντας την ταυτότητα του στο θείο του. Όντως το νέο αγόρι κατάφερε να νικήσει το γίγαντα Μόρχολτ και το μόνο που απέμεινε ως απόδειξη της νίκης του στο σώμα του γίγαντα ήταν ένα κομμάτι από το σπαθί του. Εκεί ορκίστηκε εκδίκηση η αδερφή του Μόρχολτ, όταν το σώμα του νεκρού Μορχολτ το μετέφεραν στη γενέτειρά του. Έτσι αναγνώρισε τον Τριστάνο όταν έφτασε στην Ιρλανδία, προκειμένου να ζητήσει την κόρη της Ιζόλδη σε γάμο με το θείο του τον Μάρκο. Εκεί όμως θα έχουμε την ανάμειξη του γλάρου στην υπόθεση , που θα αλλάξει τη μοίρα των ηρώων και μαζί όλη τους τη ζωή.

Μέσω του αφηγητή-γλάρου, ο οποίος είναι το προσωπείο του συγγραφέα, μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή και παρακολουθούμε την ιστορία. Ο γλάρος είναι ο αυτήκοος και αυτόπτης μάρτυρας, εκείνος που έζησε όλα τα γεγονότα, που ακολούθησε τον Τριστάνο και την Ιζόλδη σε αυτή την ιστορία και η φωνή του ηχεί πειστικά στον αναγνώστη. Είναι αυτός που κάποια από αυτά τα γεγονότα τα προκάλεσε αλλάζοντας το πεπρωμένο των ηρώων.

Η γενναιότητα, η αφοσίωση, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η δικαιοσύνη ,η συγχώρεση αλλά και οι μηχανορραφίες , η προδοσία και η τιμωρία είναι τα θέματα που διαπραγματεύεται ο συγγραφέας. Μπορεί μια αγάπη να είναι αληθινή ή είναι αποτέλεσμα ενός μαγικού φίλτρου; Ή μήπως αυτό είναι η δικαιολογία για την ύπαρξή της; Κι ο έρωτας; Ο έρωτας που παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμα του, γιατί όπως λέει και γλάρος-αφηγητής : «Ο έρωτας δε νικιέται με αποφάσεις της λογικής»; Όσο για το πάθος, τη συντροφικότητα αλλά και το γάμο καθώς και τη διάρκεια του οι συμβουλές του σοφού γέροντα Όγκριν ίσως αποτελούν μια απάντηση: Δεν είναι πάντα ο Έρωτας που κρατά ενωμένους δυο ανθρώπους, άντρα και γυναίκα… Όχι, άρχοντά μου! Είναι κι άλλα πολλά… Είναι η Εκτίμηση –μ’ αυτήν στεριώνεις το σπιτικό–, είναι ο Σεβασμός – μ’ αυτόν σχεδιάζεις το μέλλον· είναι η Συντροφικότητα – με τούτη είναι που βγάζεις από το δωμάτιο τη μοναξιά… Είναι και η Αγάπη! Αυτή που στο σπιτικό της φιλοξένησε τον Έρωτα και πάντα χαίρεται τη συντροφιά των άλλων των τριών που είπα. Πολλές φορές τούτη η Αγάπη τυχαίνει όχι μόνο να φιλοξενήσει τον Έρωτα, μα και να συγκατοικήσει μαζί του για χρόνια πολλά. Μα κι άλλες φορές τυχαίνει σύντομα να τον αποχαιρετά… Κι ίσως –ίσως, λέω εγώ που έζησα μόνος μου, γι’ αυτό και δεν μπορώ να μη ζητήσω τη βοήθεια αυτού του ίσως– έτσι να είναι πιο σωστό… Στεριώνει πιο γερά το σπιτικό που με σύνεση κυρίως φτιάχτηκε κι απλώς κάποια στιγμή το στόλισαν τα πετράδια του πάθους.

Ο συγγραφέας μέσα από την αλλού παιχνιδιάρικη και αλλού θυμόσοφη ματιά του γλάρου δημιουργεί ήρωες με σάρκα και οστά. Ο Τριστάνος γενναίος, σοβαρός, δίκαιος, αφοσιωμένος φίλος , που αναγνωρίζει την αγάπη και το σεβασμό αλλά και παρασύρεται από το πάθος και η Ιζόλδη μια δυναμική προσωπικότητα, μια γυναίκα που ζει τον έρωτα ισότιμα με το σύντροφο της και συνυπάρχει με τον αγαπημένο της χωρίς να υποβαθμίζεται η παρουσία της στο ειδύλλιο, είναι ήρωες αληθινοί με χαρίσματα αλλά και αδυναμίες . Παράλληλα, ο Μάρκος ως άρχοντας και μεγαλύτερος σε ηλικία διακρίνεται για τη σταθερότητα του, τη μεστή σκέψη του αλλά και το θάρρος και τη δύναμη να συγχωρεί. Ήρωες μιας άλλης εποχής , πρότυπα για τη σημερινή.

Ένα βιβλίο για έφηβους αναγνώστες που αγαπούν τις ιστορίες έρωτα αλλά και για ενήλικους που ακόμα συγκινούνται από τις ρομαντικές μεσαιωνικές ιστορίες αγάπης!

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.