Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Με δυνατή φωνή)

ΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ, FERRARA ANTONIO

Εκδότης: Καλέντης

Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019

Αριθμός σελίδων:128

Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Ο Λούτσιο, ήταν μαθητευόμενος σε εργοστάσιο γυαλιών οράσεως και, ενώ έλπιζε ότι θα παρέμεινε με σύμβαση αορίστου χρόνου στη θέση του, απολύθηκε. Μην έχοντας καμιά διάθεση να επιστρέψει στο σχολείο του, γύριζε δεξιά-αριστερά μέχρι που μια μέρα αποφασίζει να επισκεφτεί τη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, επειδή στο δρόμο συναντά την αγαπημένη του φιλόλογο, την κ.Ορέκια. Αυτή υποστήριζε ότι ο Λούτσιο διαβάζει εκπληκτικά. Στη βιβλιοθήκη, λοιπόν, αρχίζει να διαβάζει μεγαλόφωνα και ο βιβλιοθηκάριος τον διώχνει.

Την ίδια μέρα συναντά στο σούπερ μάρκετ ένα κύριο, που τον πλησιάζει, του λέει πως είναι ο υπεύθυνος των εθελοντών που διαβάζουν σε άλλους, ότι τον άκουσε να διαβάζει στη βιβλιοθήκη και του προτείνει να γίνει εθελοντής αναγνώστης. Ο Λούτσιο αποφασίζει να δοκιμάσει με μια διπλή ανάγνωση: αρχικά σε ένα ηλικιωμένο κύριο και έπειτα σε ένα άρρωστο αγόρι, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Αν και η ανάγνωση στον ηλικιωμένο δεν πήγε καλά, ο Λούτσιο θα συνεχίσει την ανάγνωση- απλώς θα αλλάξει ακροατήριο. Θα διαβάζει σεμια ηλικιωμένη κυρία και το άρρωστο αγόρι. Οι αναγνώσεις του θα συνεχιστούν μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί μπροστά σε μια ακροάτρια έκπληξη , θα γνωρίσει τον έρωτα και η ζωή του θα ανατραπεί ευχάριστα.

Ο Αντόνιο Φεράρα γράφει ένα βιβλίο για τη δύναμη της ανάγνωσης παραθέτοντας αποσπάσματα από πολλά αγαπημένα βιβλία-κλασσικά και μη. Από τον Μόμπι Ντικ και το Φάρεναιτ 451 μέχρι το Άρωμα και το Εκατό Χρόνια Μοναξιά, το Γέρο και τη Θάλασσα και την Άννα Καρένινα ως τις περιπέτειες του Χακ Φιν. Ο Λούτσιο, παρά τις αρχικές του αμφιβολίες, θα καταφέρει με την ανάγνωση να ενδυναμώσει τους ακροατές του και να γεμίσει χαρά τη ζωή τους. Οι ακροατές του τον περίμεναν με αγωνία και χαρά, γιατί έδινε μια διαφορετική όψη στη ζωή τους. Άλλωστε τα βιβλία είναι κόσμοι ολόκληροι και η απόλαυσή τους δεν περιορίζεται μόνο στην προσωπική ανάγνωση. Και γι αυτό κανείς μας δεν πρέπει να σταματά να διαβάζει , χαμηλόφωνα ή όχι, και να μοιράζεται το δώρο της ανάγνωσης με τους άλλους.

Τo βιβλίο είναι αφιερωμένο στο ελληνικό εθελοντικό δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους» (giatousallous.gr), με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και τη γνώση. Το σημαντικό κοινωνικό έργο του δικτύου περιλαμβάνει διά ζώσης αναγνώσεις σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, σε συμπολίτες μας που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία κ.α., καθώς και την ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων. Οι δράσεις του που οργανώνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας μας, με τη βοήθεια των ολοένα και αυξανόμενων εθελοντών, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα: «για να μπορούν όλοι να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας». (Βασιλική Τζόκα, υπεύθυνη έκδοσης)

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.