Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (5 μύγες και μια τρομπέτα)

 

5 ΜΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ

Συγγραφέας: Ingrid_Chabbert

Εικονογράφηση: Guridi

Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου

Χρονιά έκδοσης: 2017

Εκδόσεις: ΜΙΚΡΗ ΣΕΛΗΝΗ

 

Η Μικρή Σελήνη τελικά ήρθε για να φωτίσει τις νύχτες αλλά και τις μέρες μας. Και το φως της είναι έντονο, ζεστό και φρέσκο! Ας είναι μικρή.

Πέντε μύγες περνούν τις μέρες τους πετώντας από σπίτι σε σπίτι κι από κήπο σε κήπο. Αυτό άλλωστε δεν κάνουν όλες οι μύγες; Τι γίνεται όμως όταν αυτές οι μύγες ανακαλύπτουν ένα αστραφτερό κίτρινο αντικείμενο; Προσπαθούν να βρουν ποια είναι η χρησιμότητά του. Λογικό. Ακούγονται πολλές ιδέες και κοιτώντας τις εικόνες βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Ένα βιβλίο αστείο κι έξυπνο, που δεν έχει κάποιο θέμα, που δεν έχει κάποιο δίδαγμα. Πόσο ανακουφιστικό είναι αυτό, τελικά.

Κείμενο και εικόνες αλληλοσυμπληρώνονται άψογα. Με λίγα λόγια και λιτές γραμμές, ο συγγραφέας μαζί με τον εικονογράφο δημιουργούν ένα βιβλίο παιχνιδιάρικο.

Κι είναι μια ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ!

Ο μικρός αναγνώστης διαβάζει κι όταν φτάνει στην τελευταία σελίδα, σίγουρα δεν κλείνει το βιβλίο. Κλείνει τα μάτια και δημιουργεί τη δική του συνέχεια. Σκέφτεται μια δική του ιστορία με άλλον ήρωα και το ίδιο αστραφτερό κίτρινο αντικείμενο. Αυτό προφανώς ήθελε να πετύχει και ο συγγραφέας και το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία. Βάζει τον μικρό αναγνώστη να φανταστεί. Οι ήρωες ζωντανεύουν και οι μικροί αναγνώστες μπαίνουν μέσα στην ιστορία. Έτσι το βιβλίο γίνεται ένα μαγικό αντικείμενο ή, πιο σωστά, ένας μαγικός κόσμος.

Οι μύγες κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν τα μικρά παιδιά. Πειραματίζονται. Βλέπουν ένα αντικείμενο και το εξετάζουν χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους. Όραση, αφή, όσφρηση, γεύση και ακοή. Αυτός είναι ο τρόπος των μικρών. Παρατηρούν και φαντάζονται. Τόσα αντικείμενα άλλωστε είναι άγνωστα για εκείνα. Μεγαλώνοντας αυτή η «μαγική» προσέγγιση χάνεται. Όπως ακριβώς εξασθενεί και η φαντασία.

Τι δύσκολο που είναι να κάνεις τον αναγνώστη να γελάσει. Η συγκίνηση είναι ευκολότερη, ενώ το γέλιο δεν κερδίζεται εύκολα. Τι χρειάζεται λοιπόν; Εκτός από εξυπνάδα και απλότητα, χρειάζονται πέντε μύγες και μια τρομπέτα. Ίσως και μια σαρανταποδαρούσα!

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.