Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Το ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο)

ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΒΟΥΝΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Συγγραφέας και Εικονογράφος: Ροθίο Μπονίγια

Μετάφραση: Κατερίνα Τσιούμα

Εκδόσεις: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

 

Ο Ερρίκος ήταν σίγουρος ότι γεννήθηκε για να πετάξει. Γι’ αυτό περνούσε ώρες παρακολουθώντας τα πουλιά και τα αεροπλάνα ψηλά στον ουρανό. Μάζευε φτερά αλλά έφτιαχνε κι άλλα με χαρτί ή χαρτόνι. Δυστυχώς χωρίς επιτυχία... Εκείνος, όμως, δεν το έβαζε κάτω κι έτσι, τα Χριστούγεννα, έγραψε γράμμα στον Άγιο Βασίλη:

«Σε παρακαλώ πάρα, πάρα, πάρα πολύ,

φέρε μου φέτος φτερά

που θα πετάνε στ’ αλήθεια!».

Ο Άγιος Βασίλης όμως του έφερε φτερά σε παιχνίδια που δεν ήταν χρήσιμα.

Ο Ερρίκος συνέχισε να προσπαθεί. Έκανε την ίδια ευχή κάθε χρόνο καθώς έσβηνε τα κεριά της τούρτας του και ονειρευόταν... Αχ, πόσο ήθελε να πετάξει!

Η μαμά του, του έλεγε πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να πετάξει κανείς και του έδωσε ένα βιβλίο. Το αγόρι, κάθισε στον κήπο κι άρχισε να το διαβάζει. Το λάτρεψε. Έπειτα πήρε κι άλλο, έπειτα κι άλλο, έπειτα κι άλλο βιβλίο. Κι όσο περισσότερο διάβαζε τόσο δεν μπορούσε να σταματήσει. Τα βιβλία ήταν πολλά και σχημάτισαν ένα βουνό στον κήπο του. Ο Ερρίκος συνέχισε να διαβάζει και το βουνό να μεγαλώνει.

Μια ιστορία που μιλά στους μικρούς αναγνώστες για τα ωφέλη της φιλαναγνωσίας. Για τα φτερά της φαντασίας. Για τα ταξίδια που μας προσφέρουν τα βιβλία. Για τις ανακαλύψεις που κάνουμε και τους χαρακτήρες που γνωρίζουμε.

Ένα βιβλίο ύμνος για το βιβλίο.

Πόσο ωραία η συμπεριφορά της μαμάς. Χωρίς να αμφισβητήσει τον Ερρίκο, χωρίς να του κουνήσει το δάχτυλο, χωρίς να τον συμβουλεύσει, του έδωσε απλά ένα βιβλίο. Το σωστό βιβλίο μπορεί να δημιουργήσει παθιασμένους αναγνώστες. Απλά να γίνει η αρχή με τον σωστό τρόπο. Χωρίς τυμπανοκρουσίες. Να καθίσει το παιδί και να διαβάσει ένα βιβλίο που του ταιριάζει. Γιατί κακά τα ψέμματα δεν είναι όλα τα βιβλία για όλους. Κι όταν ο αναγνώστης μαγευτεί, όταν ταξιδέψει και χαθεί στις σελίδες του βιβλίου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην θέλει να βιώσει ξανά μια τέτοια εμπειρία. Το σωστό βιβλίο για κάθε παιδί θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα «φυτρώσει» ένα ολόκληρο βουνό. Το προσπαθούν οι δάσκαλοι στα σχολεία, ας το προσπαθήσουν λίγο παραπάνω και οι γονείς.

Οι εικόνες, είναι χιουμοριστικές και απίστευτα ζωντανές. Φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με γνωστούς ήρωες βιβλίων - τον Μόμπι Ντικ, τον μικρό Πρίγκιπα, τον Μόγλη και πολλούς άλλους - και δίνουν με αυτό τον τρόπο την αφορμή να συζητηθούν και να προταθούν αυτά τα υπέροχα βιβλία της κλασικής λογοτεχνίας.

Μαζί με το βιβλίο δίνεται δώρο κι ένας χάρτινος μετρητής ύψους. Για να μπορέσουν τα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους βουνά βιβλίων. Πόσο υπέροχη ιδέα!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.