Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Το κουτί της νύχτας)

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Συγγραφέας: Louise Greig

Εικονογράφηση: Ashling Lindsay

Μετάφραση: Ευτυχία Παναγιώτου

Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Μια ιστορία τρυφερή. Μια ιστορία ποίημα. Μια ιστορία που τη διαβάζεις ξανά και ξανά. Μια ιστορία που σε κάνει να αγαπήσεις τη νύχτα.

«Η μέρα χασμουριέται.

Η ησυχία ξαποσταίνει ανάμεσα στα δέντρα...

... η μέρα νυστάζει. Οι άσπρες μαργαρίτες

σκύβουν και κλείνουν,

μια κοιλάδα από μικρά φαντασματάκια...»

Ποιος είναι ο ήρωας αυτής της ιστορίας, λοιπόν; Ένα αγόρι; Όχι μόνο. Μια αλεπού; Όχι μόνο. Ένα γατάκι, ένας τυφλοπόντικας, ένα δέντρο; Όλα αυτά μαζί.

Στις σελίδες του βιβλίου κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος και μια νύχτα γεμάτη καλοσύνη. Στέρεη και σιωπηλή αγκαλιάζει μικρούς και μεγάλους, μέχρι το επόμενο πρωί.

Κι είναι μια νύχτα γενναιόδωρη, που χαρίζει στη λίμνη ένα φεγγάρι, στο κλαδί μια κουκουβάγια, στον τοίχο τη σκιά ενός δέντρου.

Μα πόσο ποιητική είναι η γραφή! Και πόσο πετυχημένη η απόδοση από την ποιήτρια Ευτυχία Παναγιώτου. Όσο για τις εικόνες, είναι απλές, τρυφερές και ατμοσφαιρικές.

Τα μικρά παιδιά φοβούνται τη νύχτα. Όταν σκοτεινιάζει, όλα παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις. Το απλό γουργούρισμα μιας γάτας, φαντάζει σαν το γρύλισμα ενός λιονταριού. Πολλές φορές η νύχτα τρομάζει και τους μεγάλους. Γιατί όλα σκοτεινιάζουν και τα προβλήματά μας μοιάζουν γιγάντια και άλυτα. Πόσο άδικο αυτό για τη νύχτα... Σίγουρα δεν είναι αυτό που εκείνη θέλει.

Με αυτή την ιστορία συγγραφέας και εικονογράφος, μας συστήνουν τη νύχτα με έναν τρόπο ιδιαίτερο και τόσο αληθινό. Μας δείχνουν την καλοσύνη της. Άλλωστε και η μέρα κάποια στιγμή νυστάζει και πρέπει να ξεκουραστεί. Τότε λοιπόν, είναι η ώρα να βγει η Νύχτα από το κουτί.

Το αγόρι της ιστορίας, σε αντίθεση με άλλα βιβλία που έχουν το ίδιο θέμα, δεν φοβάται τη νύχτα στην αρχή κι έπειτα μαθαίνει να την αγαπά. Είναι ένα αγόρι που εμπιστεύεται τη νύχτα με τον τρόπο που εμπιστεύεται και τη μέρα. Άλλωστε εκείνο είναι που κρατά στα χέρια του το κουτί και κυρίως είναι εκείνο που έχει στην κατοχή του και το κλειδί. Αυτό είναι το μαγικό που συμβαίνει διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Είναι σαν να μας χαρίζεται το κλειδί της νύχτας. Γινόμαστε οικοδεσπότες. Κι ως οικοδεσπότες οφείλουμε να είμαστε φιλόξενοι. Καλώς μας ήρθες νύχτα! Ώρα να ξεκουραστούμε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.