Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο)

 

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΑΜΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ

Συγγραφέας: William_KamkwambaBryan_Mealer

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Εκδόσεις: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο είναι η αληθινή ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαλάουι και σε ηλικία 14 ετών κατόρθωσε να κατασκευάσει μόνος του μια ανεμογεννήτρια.

Την ιστορία του Γουίλιαμ δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ. Αλλά όποιος κι αν τη διαβάσει δεν πρόκειται να την ξεχάσει. Σε ένα χωριό όπου πιστεύουν στη μαγεία, όπου πρέπει να διανύει κανείς χιλιόμετρα για να φέρει νερό κι όπου κινδυνεύουν οι κάτοικοι από λιμό, ζει ένα αγόρι ξεχωριστό. Κι είναι ξεχωριστό γιατί τολμά να ονειρευτεί πέρα από το συνηθισμένο. Τα όνειρά του λίγοι μόνο τα καταλαβαίνουν. Εκείνος όμως δεν το βάζει κάτω. Χωρίς να ξέρει καλά αγγλικά, καταφέρνει με μεγάλο κόπο να διαβάσει ένα βιβλίο Φυσικής από τη δημόσια βιβλιοθήκη και να μάθει πολλά πράγματα. Γνώσεις που αμέσως εφαρμόζει ο Γουίλιαμ στην καθημερινή ζωή. Σκοπός του είναι να βελτιώσει τη ζωή της οικογένειάς του. Με αξιοπρέπεια υπομένει την κοροϊδία, την πείνα αλλά και τη φτώχεια που κάνει αδύνατη τη φοίτησή του στο σχολείο.

Κι ενώ πεινά, προσπαθεί να δημιουργήσει μια ανεμογεννήτρια. Με ένα μόνο γεύμα την ημέρα, καταφέρνει να σκέφτεται και να ονειρεύεται. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν σκουπίδια, εκείνος βλέπει ανακυκλώσιμα υλικά.

Μια συγκινητική ιστορία για ένα αγόρι που είδε πιο μακριά από τους άλλους, γι’ αυτό και κατάφερε να φτάσει πιο μακριά απ’ όλους. Να φτάσει ψηλά. Διαβάζοντάς το βιβλίο αυτό, σκεφτόμουν τι χρειάζεται για να τα καταφέρεις στη ζωή. Όνειρα, πείσμα, υπομονή, σκληρή δουλειά, στόχοι. Δεν είναι και τόσο απλό όταν εμφανίζονται συνεχή εμπόδια στο δρόμο σου να προχωράς. Δεν είναι εύκολο να πέφτεις και να σηκώνεσαι. Σίγουρα ο Γουίλιαμ είναι ένα αγόρι έξυπνο, όμως είναι κι ένας άνθρωπος που πατά καλά στα πόδια του. Ξέρει τι θέλει και προσπαθεί να το πετύχει. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Όλοι οι γονείς θα θέλαμε να ζουν έτσι τα παιδιά μας. Θα θέλαμε να ζούμε έτσι εμείς, κοιτώντας πάντα μπροστά. Άφοβοι, ακούραστοι, ανεπηρέαστοι.

Η μετάφραση από την Αργυρώ Πιπίνη, εξαιρετική!

Συστήνω στους αναγνώστες να αναζητήσουν πληροφορίες στο internet για τον ήρωα της ιστορίας. Θα βρουν φωτογραφίες της ανεμογεννήτριας αλλά και βίντεο από την παρουσία του Γουίλιαμ στο TEDx. Θα εμπνευστούν και θα καταλάβουν πως τελικά στο χέρι μας είναι τι θα καταφέρουμε σε αυτή τη ζωή. Αρκεί να βάλουμε ένα στόχο και να προσπαθήσουμε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.