Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Τα χειρότερα παιδιά του κόσμου)

 

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Ουάλιαμς

Εικονογράφος: Τόνι Ρος

Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

Ο Ντέιβιντ Ουάλιαμς είναι από τους πιο αγαπημένους και ευπώλητους συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας. Λένε πολλοί πως είναι ο διάδοχος του Ρόαλντ Νταλ και ίσως να μην έχουν άδικο. Ας μην ξεχνάμε ότι τις εικονογραφήσεις των βιβλίων του τις κάνει ο Τόνι Ρος, ο πιο στενός συνεργάτης του Νταλ.

Ο Ουάλιαμς έχει μια πλούσια μέχρι τώρα βιβλιογραφία κυρίως για παιδιά 9+. Ιστορίες με χιούμορ, περιπέτεια αλλά και συγκίνηση. Κάτι πολύ ευαίσθητο και τρυφερό κρύβεται σε όλες τις ιστορίες του.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι λίγο διαφορετικό. Αλλά αν το καλοσκεφτείς κρύβει κι αυτό κάτι. Τα παιδιά θέλουν να διαβάζουν για άτακτα παιδιά. Θέλουν να μαθαίνουν για κατορθώματα συνομηλίκων. Για γκάφες και για τιμωρίες. Οι αναγνώστες αγαπούν να διαβάζουν για αντιήρωες και λατρεύουν τις ανατροπές.

Ο Ουάλιαμς, σε αυτό το βιβλίο, μας συστήνει τα χειρότερα παιδιά του κόσμου. Τον Σαλιάρη Σάιμον, την Κλαψιάρα Κλάρα, τον Ψειριάρη Ψιτ, τον Σκαλιστή Σκοτ, τη Ριπαρή Άννα, τον Ξερόλα Μπράιαν και άλλα πολλά.

Παιδιά που σκαλίζουν τη μύτη τους, δεν πλένονται ποτέ, δεν ακούν κανέναν. Παιδιά που κάνουν πριτς, είναι τεμπέλικα και ξέρουν τα πάντα. Οι περιγραφές του Ουάλιαμ είναι υπερβολικές και οι ιστορίες σουρεαλιστικές. Αυτό γίνεται για να προκαλέσουν γέλιο. Γίνεται και για έναν ακόμα λόγο όμως. Κάθε παιδί θα βρει τον εαυτό του μέσα στις ιστορίες. Σίγουρα κάποιες φορές θα βαρέθηκε να κάνει μπάνιο, θα έκανε πριτς και θα το αρνήθηκε, θα σκάλισε τη μύτη του, θα βαρέθηκε να σηκωθεί από τον καναπέ. Όχι όμως στον βαθμό των ηρώων του βιβλίου. Ίσως να φέρθηκε έτσι μία φορά, ίσως και δύο. Μπορεί και δέκα. Και πάλι όμως είναι καλύτερος από τους ήρωες τις ιστορίας. Γιατί οι αδυναμίες των ηρώων του βιβλίου, τους δυσκολεύουν τελικά τη ζωή. Την πατάνε στο τέλος. Όμως ο αναγνώστης γελά γιατί εκείνος αποκλείεται να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αποκλείεται. Ακόμα όμως κι αν υπήρχε ο κίνδυνος να ξεπεράσει τα όρια, τότε σίγουρα μετά την ανάγνωση του βιβλίου δεν θα το κάνει. Θα το σκεφτεί λίγο περισσότερο.

Είμαι σίγουρη πως αυτή η ιστορία αν είχε γραφτεί από Έλληνα συγγραφέα, αποκλείεται να τη βλέπαμε σε βιβλίο. Ίσως για αυτό και τα βιβλία που μας έρχονται από το εξωτερικό είναι τόσο διαφορετικά. Τόσο απελευθερωμένα και ακομπλεξάριστα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.