Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου)

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

Συγγραφέας: Kimberly Brubaker Bradley

Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη

Εκδόσεις: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Η Έιντα είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που περνά δύσκολα. Έχει μια δυσπλασία στο πόδι της και δεν μπορεί να μετακινείται εύκολα. Κι έχει μια μητέρα που ντρέπεται για εκείνη. Μια μητέρα σκληρή που δεν θέλει να βλέπουν την Έιντα έξω και γι’ αυτό δεν της επιτρέπει να βγαίνει.

Το κορίτσι παρατηρεί τον κόσμο από ένα παράθυρο, εκεί ψηλά, στο διαμέρισμα που μένει. Δεν έχει μάθει να περπατά. Απλά σέρνεται στο πάτωμα και με αυτό τον τρόπο φροντίζει τον μικρό της αδερφό, τον Τζίμι. Όταν εκείνος αρχίζει να βγαίνει έξω και να περιπλανιέται, η Έιντα νιώθει αβάσταχτη τη φυλακή της, τη μοναξιά της. Κάνει προσπάθειες να μάθει να περπατά. Πονά, ματώνει, αλλά δεν το βάζει κάτω. Τότε είναι που ο πόλεμος ξεκινά και φοβούνται πως το Λονδίνο θα βομβαρδιστεί. Γι’ αυτό το λόγο πολλά παιδιά στέλνονται σε ανάδοχες οικογένειες στην βρετανική επαρχία. Ο Τζίμι είναι έτοιμος να φύγει. Η Έιντα κρυφά πηγαίνει μαζί του. Εκεί συναντούν τη Σούζαν Σμιθ. Μια γυναίκα μοναχική και ιδιόρρυθμη που κουβαλά τη δική της θλίψη. Είναι όμως μια γυναίκα που φροντίζει με αγάπη τα δυο αδέρφια. Σιγά – σιγά δημιουργείται μεταξύ τους μια σχέση τρυφερότητας, κατανόησης και σεβασμού που αψηφά βομβαρδισμούς, κανόνες και νόμους.

Μια ιστορία συγκινητική που μας μαθαίνει πολλά για τα γεγονότα εκείνης της εποχής του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και για τη ζωή στη Μεγάλη Βρετανία. Μας μαθαίνει και πολλά άλλα όμως. Δεν είναι αυτονόητο τελικά πως μια μάνα αγαπά το παιδί της. Κι αυτό είναι κάτι που με συγκλόνισε ως αναγνώστρια. Ναι, δυστυχώς δεν αγαπούν όλες οι μάνες τα παιδιά τους. Σίγουρα είναι λίγες, αλλά υπάρχουν. Διαβάζοντας για μια τέτοια μάνα, δεν γίνεται παρά να νιώσεις θυμό αλλά και λύπη. Απέραντη λύπη γι’ αυτό το κορίτσι που δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται, όχι μόνο τους άλλους, αλλά ούτε και τον ίδιο του τον εαυτό.

Η Έιντα δεν ξέρει αν είναι χαζή ή όχι. Κι είναι τόσα πολλά αυτά που δεν γνωρίζει που τελικά αισθάνεται χαζή. Δεν είναι όμως. Και σίγουρα δεν είναι δειλή. Καταφέρνει να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Καταφέρνει να κάνει τα όνειρά της - όπως το να καβαλικέψει ένα άλογο - πραγματικότητα. Κάθε νίκη της Έιντα είναι και μια νίκη για τον αναγνώστη που συμπάσχει και πονά για τις ατυχίες της αλλά χαίρεται και πανηγυρίζει με τις επιτυχίες της. Γιατί η Έιντα προσπαθώντας να ξεφύγει από τον πόλεμο του Χίτλερ, καταφέρνει να ξεφύγει από κάτι χειρότερο... από τη μάνα της. Υπάρχει χειρότερος πόλεμος από αυτόν;

Μια ιστορία που μιλά για τη δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Για την αναγέννηση, ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η μικρή Έιντα κατάφερε να βγάλει τον δυναμισμό της προς τα έξω, προτού βρει συμπαραστάτη. Μόνη της. Ακόμα και ο αδερφός της πίστευε πως είναι χαζή, αυτό άκουγε συνέχεια να λένε. Όμως το σακατεμένο πόδι είναι μακριά από το μυαλό κι από αυτό η Έιντα έχει μπόλικο. Έχει όμως και μεγάλη καρδιά που είναι γεμάτη χαρακιές και πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν. Εκεί χρειάζεται ο συμπαραστάτης που με το τρυφερό του άγγιγμα θα τις απαλύνει, γιατί δυστυχώς δεν γίνεται να εξαφανιστούν.

Πρέπει να διαβαστεί αυτό το βιβλίο από μικρούς και μεγάλους για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Θα συγκινηθούν, θα θυμώσουν, θα χαρούν και το κυριότερο θα μάθουν πως η ζωή του καθενός μας μπορεί να σωθεί από εμάς τους ίδιους. Σπουδαίο το μήνυμα αυτό!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.