Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Ο ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΕΠΟΥΔΗΣ)

Ο ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΕΠΟΥΔΗΣ

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Φραντσίσκα Μπίρμαν

Μετάφραση: Μαρία Τοπάλη & Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

 

Ο κύριος Αλεπούδης λατρεύει τα βιβλία. Δεν τα χορταίνει με τίποτα. Κάθε φορά που τελειώνει ένα βιβλίο, το αλατοπιπερώνει και το … τρώει. Έτσι χορταίνει την όρεξή του για διάβασμα αλλά ταυτόχρονα χορταίνει και την πείνα του. Αχ, κι αυτή η πείνα είναι τόσο μεγάλη… Τρία γεύματα τη μέρα χρειάζεται για να νιώσει καλά. Τα έξοδα πολλά! Αναγκάστηκε να πουλήσει μέχρι και τα έπιπλά του για να βρει χρήματα. Έτσι με τα καινούρια βιβλία γέμιζε το στομάχι του αλλά έδινε και τροφή στην σκέψη του.

Κάποια στιγμή που η κατάσταση είχε γίνει απελπιστική, όπως και η πείνα του, σκέφτηκε να επισκεφθεί μια βιβλιοθήκη. Τι υπέροχο μέρος, μα την αλήθεια! Γεμάτο βιβλία που δεν τα πληρώνεις αλλά τα δανείζεσαι. Αυτό κι αν ήταν τύχη.

Άρχισε να μασουλάει τις άκρες των βιβλίων, σκόρπιες σελίδες. Κάποιες φορές έπαιρνε κι ένα ολόκληρο βιβλίο σπίτι του για να το απολαύσει.

Όμως ο καιρός πέρασε. Όλο και περισσότεροι αναγνώστες της βιβλιοθήκης άρχισαν να βρίσκουν μισοφαγωμένα βιβλία. Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα και δεν άργησε να τον πιάσει στα πράσα.

 

Μια σουρεαλιστική ιστορία που μιλά για την πείνα όλων των βιβλιόφιλων. Με λίγα λόγια και απλές εικόνες η συγγραφέας και εικονογράφος προσπαθεί να περιγράψει πώς νιώθουν οι βιβλιοφάγοι. Αυτή η ανάγκη να αγγίξεις, να μυρίσεις, να χαϊδέψεις ένα βιβλίο είναι βασανιστική. Με την καλή έννοια όμως.

Πόσο ταυτίστηκα με τον κύριο Αλεπούδη που δεν σκέφτεται τα έξοδα και πουλά τα υπάρχοντά του για να πάρει βιβλία. Πόσο τον ένιωσα όταν μπήκε στη βιβλιοθήκη και αγαλλίασε η ψυχή του. Αυτή η πληρότητα που νιώθει κάποιος όταν έχει απολαύσει ένα υπέροχο βιβλίο μοιάζει όντως με το πιο απολαυστικό γεύμα. Σου τρέχουν τα σάλια μπροστά σε ένα κείμενο καλογραμμένο, σε μια πλοκή ενδιαφέρουσα. Δεν θέλεις να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι να το καταβροχθίσεις.

Υπάρχουν βιβλία που τρώγονται μπουκίτσες κι άλλα που εξαφανίζονται με μια χαψιά. Υπάρχουν βιβλία που θυμίζουν λουκούλλειο γεύμα κι άλλα που είναι ελαφριά. Όλα όμως έχουν τη χάρη τους. Άλλωστε δεν μπορείς κάθε μέρα να τρως το ίδιο φαγητό… Να διαβάζεις το ίδιο βιβλίο εννοούσα.

Ένα βιβλίο ύμνος για τους βιβλιοφάγους όλου του κόσμου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.