Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (ΝΤΟΡΙ, ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ)

Ο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΙ

ΝΤΟΡΙ, ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ

Συγγραφέας και Εικονογράφος: Άμπι Χάνλον

Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

Η “Ντόρι, το μαύρο πρόβατο”, είναι η τρίτη περιπέτεια που διαβάζουμε αυτής της τόσο γλυκιάς ηρωίδας. Τα πρώτα δύο βιβλία της σειράς: Ο “Φανταστικός κόσμος της Ντόρι” και το “Μια αληθινή φίλη”, κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δεν γίνεται να μην αγαπήσεις την Ντόρι. Αποκλείεται να μη γελάσεις. Όχι μόνο γιατί ζει σε έναν φανταστικό κόσμο αλλά και για τον τρόπο που βιώνει τον πραγματικό. Κι ενώ στον φανταστικό κόσμο συναντάμε τη Μέρι που είναι η καλύτερή της φίλη και ουσιαστικά είναι ένα τέρας, που δεν βλέπει κανείς άλλος, υπάρχει και η νεραϊδονονά που περισσότερο μοιάζει με μουσάτο νάνο. Όσο για την κυρία Φαγάνα μπορεί να είναι κάπως άγρια, είναι όμως και γκαφατζού.

Στον αληθινό κόσμο, η Ντόρι έχει δυο αδέρφια που την κοροϊδεύουν, όπως κάνουν συνήθως τα αδέρφια. Έχει μια μαμά κι έναν μπαμπά που ευτυχώς δεν την κοροϊδεύουν. Εκτός από τον Τζορτζ που είναι παλιός της φίλος, υπάρχει και η Ρόζαμπελ, μια ολοκαίνουρια κολλητή.

Σε αυτή την περιπέτεια βλέπουμε πως η Ντόρι δεν μπορεί να διαβάσει. Δυσκολεύεται και γι’ αυτό το λόγο το αποφεύγει. Η Ρόζαμπελ διαβάζει μόνη της μεγάλα μυθιστορήματα… κι αυτό κάνει την Ντόρι να αισθάνεται λίγο μειονεκτικά.

Όλοι λένε πως το διάβασμα διευρύνει τη φαντασία. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν λείπει από την Ντόρι. Η φαντασία της είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να μην καταφέρνει να διαβάσει ένα βιβλίο, καταφέρνει όμως να μπει μέσα στην ιστορία και να ζήσει η ίδια την περιπέτεια. Τι κι αν φαίνεται το βιβλίο μωρουδίστικο με αγελάδες να μασουλάνε γρασίδι και γουρούνια να χαίρονται τρώγοντας καλαμπόκι; Όταν εμφανίζεται ένα πρόβατο, τότε όλα αλλάζουν. Η Ντόρι μπαίνει μέσα στις σελίδες αλλά και το πρόβατο μπαίνει μέσα στο δωμάτιο της Ντόρι.

Όμορφα ασπρόμαυρα σκίτσα συνοδεύουν την ιστορία και την ζωντανεύουν με τέτοιο τρόπο που νομίζεις πως κι εσύ ο αναγνώστης έχεις μπει μέσα στις εικόνες. Ξεχνάς τι είναι αλήθεια και τι όχι αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Βλέπουμε μάλιστα και τη Ρόζαμπελ που ενώ μπορεί και διαβάζει μεγάλα βιβλία με ενδιαφέρουσες ιστορίες να εντυπωσιάζεται από τις περιπέτειες που ζει η Ντόρι. Ωραίο να διαβάζεις αλλά είναι τόσο ωραίο να ζεις και τις ιστορίες των ηρώων. Πώς μπορεί να το καταφέρεις άραγε; Εύκολα γιατί ευτυχώς υπάρχουν εκείνα τα βιβλία που δεν τα διαβάζεις απλά, αλλά τα αισθάνεσαι. Συμπάσχεις και ταξιδεύεις. Χάνεσαι και ξεχνάς τα πάντα. Σκέτη μαγεία! Και η Ντόρι την έχει ανακαλύψει κι ας μην ξέρει ακόμα να διαβάζει καλά.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.