Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Κάθε μέρα άλλος)

 

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΛΛΟΣ

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Λέβιθαν

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

 

Το όνομά του είναι Α, δεν έχει φύλο και κάθε μέρα ξυπνά στο σώμα ενός διαφορετικού δεκαεξάχρονου. Κάθε μέρα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Άλλοι γονείς, άλλοι φίλοι, άλλο σπίτι και σχολείο. Κάποιες φορές είναι αγόρι και κάποιες κορίτσι. Πότε ανοιχτόχρωμος, πότε μελαμψός. Άλλοτε μυώδης κι άλλοτε παχύσαρκος. Δημοφιλής ή μοναχικός. Κάθε μέρα άλλος.

Το έχει αποδεχτεί. Προσπαθεί να ζει την κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναστατώνεται η ζωή του παιδιού στο σώμα του οποίου φιλοξενείται. Γιατί κάπως έτσι νιώθει: φιλοξενούμενος. Δεν δένεται αλλά παρατηρεί. Μαζεύει εμπειρίες και ωριμάζει.

Μέχρι ένα πρωινό που ξυπνά στο σώμα του Τζάστιν. Τίποτα δεν μοιάζει διαφορετικό, ώσπου γνωρίζει την κοπέλα του, την Ριάννον και την ερωτεύεται. Η ζωή του είναι τόσο περίπλοκη αλλά ο Α είχε καταφέρει να τη βάλει σε μια τάξη. Τώρα όμως όλα τινάζονται στον αέρα. Αυτό δεν συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε;

Ο Α προσπαθεί κάθε μέρα, όποιο σώμα κι αν τον φιλοξενεί, να συναντά τη Ριάννον. Πότε ως κορίτσι, πότε ως αγόρι. Κάθε μέρα άλλο σώμα αλλά ίδια προσωπικότητα. Αφού ο Α έχει τη δική του. Το μοναδικό πράγμα που του ανήκει είναι αυτό τελικά. Άθελά του δημιουργεί προβλήματα στις ζωές αυτών των παιδιών καθώς βρίσκονται να κάνουν πράγματα που δεν θα τα έκαναν ποτέ στη ζωή τους. Όμως ο έρωτας είναι τόσο δυνατός και ο Α δεν μπορεί να αντισταθεί. Μιλάει στη Ριάννον, της εξηγεί και μαζί προσπαθούν να βρουν μια λύση. Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα.

Τελικά όταν αγαπάμε κάποιον, τον αγαπάμε για αυτό που είναι μέσα του ή για αυτό που βλέπουμε; Μήπως δεν είναι μόνο ένα από τα δύο αλλά ένας συνδυασμός;

Μια ιστορία που μιλά για τη σημασία των στιγμών. Τη δύναμη που έχουν. Υπάρχουν στιγμές, λοιπόν, που μπορούν να κάνουν μια μέρα μαγική. Και υπάρχουν εκείνες οι μέρες που μπορούν τελικά να αλλάξουν μια ολόκληρη ζωή. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, πού μένεις, πώς είσαι. Σημασία έχει πως είσαι εσύ. Κι εσύ μπορείς να ζήσεις όπως θέλεις πέρα από φύλο, φυλή κι εμφάνιση.

Ένα βιβλίο δυνατό και έξοχα μεταφρασμένο από την Αργυρώ Πιπίνη που μιλά στις καρδιές των εφήβων κι όχι μόνο.

Τόσοι και τόσοι έφηβοι που ζουν στην ίδια πόλη διαφέρουν. Καθένας είναι ξεχωριστός. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Οι σχέσεις που δημιουργούμε στη ζωή μας και τις θεωρούμε δεδομένες, ίσως να μην είναι τελικά. Περνούν οι μέρες και δεν κοιτάμε τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας, περνούν οι στιγμές και δεν τις εκμεταλλευόμαστε. Ο Α της ιστορίας έχει μάθει να εκτιμά. Γιατί τελικά εκτιμάμε μόνο όταν δεν έχουμε ή όταν χάσουμε αυτό που είχαμε. Μπορεί ο ήρωας της ιστορίας να είναι μόνο 16 χρονών, έχει όμως ζήσει χιλιάδες διαφορετικές ζωές. Ξέρει λοιπόν να εκτιμά και να καταλαβαίνει όταν συναντά κάτι που αξίζει. Καταλαβαίνει πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις των ανθρώπων. Πόσο σπουδαίο είναι να δένεσαι με κάποιον. Πόσο πολύτιμο είναι να έχεις κοντά σου ανθρώπους που σε αγαπούν. Ανθρώπους που ξέρεις πως θα δεις και την επόμενη μέρα. Ανθρώπους δικούς σου.

Όλοι ονειρευόμαστε κάποιες φορές πώς θα ήταν αν ήμασταν κάποιοι άλλοι. Πώς θα ήταν αν ζούσαμε μια ζωή διαφορετική. Διαβάζοντάς το βιβλίο, συνειδητοποιούμε πως η ζωή μας είναι δώρο που μας έχει προσφερθεί. Ας μην τη σπαταλάμε.

Ένα βιβλίο ύμνος στον έρωτα και στην ελευθερία. Ένα βιβλίο που αγάπησα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.