Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Η Χαρά χορεύει)

Η ΧΑΡΑ ΧΟΡΕΥΕΙ

Κείμενο & Εικονογράφηση: Luciano Lozano

Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Εκδόσεις: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Στη Χαρά δεν αρέσει να μελετάει. Το χειρότερό της μάθημα είναι τα Μαθηματικά. Την επόμενη εβδομάδα θα γράψουν διαγώνισμα στα Μαθηματικά κι εκείνη δεν ξέρει τι να κάνει. Ούτε κι η μαμά της Χαράς ξέρει τι να κάνει όταν λαμβάνει ένα γράμμα από το σχολείο. Και το γράμμα αυτό λέει κάτι πολύ σοβαρό για τη Χαρά: «Η Χαρά θα κοπεί στα Μαθηματικά αν δεν μάθει πολλαπλασιασμό».

Η μαμά προσλαμβάνει ένα δάσκαλο για να της κάνει ιδιαίτερα, όμως η Χαρά δεν συγκεντρώνεται. Η μαμά πηγαίνει τη Χαρά στον γιατρό, όμως εκείνος δεν βρίσκει κάποιο πρόβλημα. Τότε είναι που η μαμά αποφασίζει να την πάει σε Ψυχολόγο.

Η Χαρά δεν αισθάνεται καθόλου χαρά. Μόνο λύπη. Μα εκείνη πιστεύει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα, γιατί όλοι οι άλλοι πιστεύουν το αντίθετο;

Στον Ψυχολόγο, όταν η συνάντηση τελειώνει, μένει η Χαρά μόνη στο δωμάτιο ακούγοντας μουσική από το ραδιόφωνο. Μια απαλή μελωδία πλημμυρίζει το δωμάτιο και μια απαλή χαρά πλημμυρίζει τη Χαρά. Σηκώνεται και αρχίζει να χορεύει με τον ρυθμό της μουσικής. Κινείται με χάρη και νιώθει ευτυχισμένη. Έτσι τόσο απλά, ο Ψυχολόγος καταλαβαίνει πως η Χαρά είναι γεννημένη χορεύτρια. Και τότε όλα αλλάζουν.

 

Είναι από τα βιβλία που τα αγαπάς με την πρώτη ματιά. Αρκεί να κοιτάξεις το εξώφυλλο, που απεικονίζει ένα μικρό εύσωμο κορίτσι να κάνει ασκήσεις μπαλέτου ανάμεσα σε τρεις «κλασικές» μπαλαρίνες.

Η Χαρά είναι η χαρά της ζωής στην κυριολεξία, από τη μέση του βιβλίου και μετά όμως γιατί τότε είναι που βρίσκει τον εαυτό της. Τότε είναι που καταλαβαίνει τι είναι αυτό που αγαπά. Τότε είναι που αν και πηδά ψηλά στον αέρα, πατά καλύτερα στο έδαφος. Το να βρεις τι είναι αυτό που σε εκφράζει, το να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε υποστηρίζουν, το να κάνεις αυτό που αγαπάς σε βοηθά σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Η Χαρά χορεύοντας, καταφέρνει να γίνει καλύτερη ακόμα και στα Μαθηματικά γιατί νιώθει καλύτερα με τον εαυτό της. Γιατί ξεδίνει χορεύοντας, κάτι που τη βοηθά να συγκεντρώνεται πιο εύκολα.

Και δεν έχει σημασία αν η Χαρά και η κάθε Χαρά θα μπορέσει να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα. Σημασία έχει να κάνεις αυτό που αγαπάς και να εκφράζεσαι με τον τρόπο που εσύ επιλέγεις.

Ένα πολύ τρυφερό βιβλίο που είναι σημαντικό να διαβαστεί προσεκτικά και από τους γονείς. Αν κάποιος κοιτάξει τη Χαρά της ιστορίας ίσως να μην σκεφτεί ποτέ πως ο χορός είναι αυτό που της ταιριάζει. Τα φαινόμενα απατούν λοιπόν. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βρουν τις κλίσεις τους, να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους. Ας τα αποδεχτούμε και ας τα παρατηρήσουμε. Ας τα αφουγκραστούμε κι έπειτα ας τα βοηθήσουμε.

Εξαιρετικές εικόνες, τρυφερές αλλά και αστείες που συνοδεύουν το κείμενο αριστοτεχνικά. Κάτι που είναι λογικό από τη στιγμή που o Luciano Lozano είναι o συγγραφέας αλλά και o εικονογράφος του βιβλίου.

Την αγάπησα αυτή την ιστορία και είμαι σίγουρη πως θα την αγαπήσετε κι εσείς.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.