Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Δε θέλω)

ΔΕ ΘΕΛΩ

Συγγραφέας: Αν Κάσιντι

Μετάφραση: Αναστασία Δεληγιάννη

Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

Το βιβλίο ξεκινά με την εξής φράση: Το όνομά μου είναι Στέισι Γουντς και με έχουν βιάσει.

Η Στέισι είναι 17 χρονών και μας αφηγείται την ιστορία της. Η ζωή της είναι λίγο μπερδεμένη. Η αδερφή της είχε μείνει έγκυος όταν ήταν 14 χρονών και μένει στο σπίτι μαζί με τη Στέισι και τη μαμά τους. Η Στέισι βοηθά στο μεγάλωμα του μικρού της ανιψιού. Ο μπαμπάς της ζει σε άλλο σπίτι με την καινούρια του κοπέλα. Μπορεί τα πράγματα να είναι κάπως περίεργα, όμως η Στέισι έχει ανθρώπους να την αγαπούν. Η οικογένειά της, ακόμα κι αν δεν την αντιμετωπίζουν πάντα με τον σωστό τρόπο, σίγουρα την αγαπούν. Το ίδιο και η φίλη της η Πατρίς. Όμως εκείνη, πέρα από την Πατρίς, δεν τολμά να το συζητήσει με κάποιον άλλον. Είναι η ντροπή που την εμποδίζει. Η Στέισι ντρέπεται γιατί αισθάνεται πως εκείνη κατά κάποιον τρόπο προκάλεσε τον βιασμό... Κι αυτό είναι τόσο τραγικό...

Το γεγονός ότι ξέρουμε από την αρχή τι έχει συμβεί δεν μειώνει στο ελάχιστο το... σασπένς. Αντίθετα η αγωνία κορυφώνεται και τίποτα δεν είναι όπως το περιμένεις. Η Πατρίς συμβουλεύει τη Στέισι να γράψει όλα αυτά που συνέβησαν και να το δώσει μετά στην αστυνομία να το διαβάσει. Γράφοντας λοιπόν, η Στέισι, ανακαλύπτει τον εαυτό της. Αισθάνεται τύψεις, όμως στο τέλος, ευτυχώς (!) καταλαβαίνει πως δεν φταίει. Πώς είναι δυνατόν να φταίει ποτέ το θύμα ενός βιασμού; Από τη στιγμή που γίνεται κάτι χωρίς τη συγκατάθεση του κοριτσιού, αυτόματα είναι βιασμός. Τελεία.

Διάβασα την ιστορία μονορούφι. Συγκλονίστηκα, γιατί συνειδητοποίησα πως είναι τόσο εύκολο να συμβεί κάτι παρόμοιο. Πως εκεί που όλα πηγαίνουν καλά, κάτι γίνεται και όλα πηγαίνουν χάλια. Τότε, κάτι άλλο συμβαίνει και τα πράγματα μοιάζει να φτιάχνουν. Όμως στην πραγματικότητα δεν φτιάχνουν.

Συνέχεια συμβουλεύουμε τα παιδιά ή συμβουλεύουν εμάς να μην εμπιστευόμαστε αγνώστους. Ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται πίσω από ένα ευγενικό και όμορφο πρόσωπο. Δεν είναι δύσκολο να πέσεις σε αυτή την παγίδα. Κι αν μάλιστα περνάς μια δύσκολη φάση όπου νιώθεις πως κανείς δεν σε καταλαβαίνει, τότε είσαι περισσότερο επιρρεπής.

Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα πρέπει να διαβαστεί από νέους αλλά και από γονείς. Ωραία τα όχι και οι συμβουλές που δίνουμε στα παιδιά μας. Καλό θα ήταν όμως να έχουμε χτίσει μία ζεστή σχέση από νωρίς μαζί τους. Μια σχέση που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι κάτι τους συμβαίνει. Ότι τα παιδιά μας, μας έχουν ανάγκη. Έτσι δεν θα ψάξουν να βρουν παρηγοριά στην αγκαλιά κάποιου άγνωστου που το παίζει φίλος.

Μια ιστορία συγκινητική αλλά και σκληρή που θα σας βάλει σε σκέψεις.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.