Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΓΥΜΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ)

ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΓΥΜΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Συγγραφέας: Σούζι Χοντζ

Εικονογράφηση: Κλερ Γκομπλ

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Καπανίδου

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

 

Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να είσαι έξυπνος για να καταλάβεις την τέχνη. Άλλοι πιστεύουν ότι η τέχνη μπορεί να σε κάνει πιο έξυπνο. Τις περισσότερες φορές βέβαια πρέπει να ξέρεις πώς να κοιτάς. Πρέπει να κοιτάξεις με προσοχή ένα έργο τέχνης για να μπορέσεις να καταλάβεις τι εννοεί ο καλλιτέχνης. Όσο πιο πολύ μελετήσεις μια εικόνα τόσο περισσότερα πράγματα θα ανακαλύψεις.

Μέσα σε μια γκαλερί, σου ζητάνε να κάνεις ησυχία. Η τέχνη είναι γεμάτη από ιδέες, μηνύματα και ιστορίες. Μόνο αν υπάρχει ησυχία μπορείς να συγκεντρωθείς και να καταλάβεις αυτό που θέλει να σου πει.

Ένα βιβλίο με πολλά ερωτήματα, πολλές απαντήσεις και πληροφορίες για τα έργα και τους δημιουργούς τους. Είναι στημένο με τέτοιο τρόπο που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους. Οι φωτογραφίες από τα έργα τέχνης συνοδεύονται από έξυπνες και χιουμοριστικές ερωτήσεις όπως: «Γιατί η τέχνη είναι γεμάτη από γυμνούς ανθρώπους;», «Μα γιατί τόσα φρούτα;», «Μήπως είναι ανάποδα;», «Γιατί είναι όλα τόσο θολά;», «Ποιοι είναι όλοι αυτοί;», «Τι είναι ακριβώς;», «Μήπως βλέπεις κουκκίδες;» και πολλές άλλες. Έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Καντίνσκι, ο Τιτσιάνο, ο Γκογκέν, ο Βαν Γκογκ, ο Ματίς, ο Μονέ, ο Μπέικον, ο Μιρό, ο Ντα Βίντσι, ο Πικάσο, ο Σεζάν, ο Καραβάτζο, ο Μανέ, ο Μποτιτσέλι και πολλοί ακόμα. Ταυτόχρονα όμως το βιβλίο αναφέρει και πιο σύγχρονους δημιουργούς και τεχνικές.

Το βιβλίο δεν είναι ανάγκη να διαβαστεί από την αρχή ως το τέλος. Μπορεί κάποιος να το ξεφυλλίζει και να διαβάζει τις ερωτήσεις που του κάνουν εντύπωση ή τα έργα τέχνης που του τραβούν την προσοχή.

Μακάρι να ήταν κάπως έτσι τα σχολικά βιβλία που μιλούν για την τέχνη. Τα παιδιά μας θα είχαν μάθει περισσότερα και με πολύ διασκεδαστικό τρόπο.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους ξέρουν από τέχνη αλλά και σε όσους δεν ξέρουν.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.