Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Όλα δικά μου)

Όλα δικά μου,Hannah E. Harrison

Εικ. Hannah E. Harrison

Εκδ. Παπαδόπουλος

 

Σκέψου να έχεις πάει στο πιο διασκεδαστικό πάρτυ του δάσους και τα πιο άδικα πράγματα να συμβαίνουν σε σένα. Η τούρτα να είναι στολισμένη με ζαχαρένια τριανταφυλλάκια αλλά το δικό σου κομμάτι να είναι σκέτο. Όλοι να πίνουν δροσερή βυσσινάδα αλλά εσύ να ξεμένεις με ένα μπουκάλι ζεστή κόκκινη παντζαρινάδα. Η πινιάτα να είναι γεμάτη με λαχταριστές λιχουδιές αλλά εσύ καταφέρνεις να βρεις ένα ποδοπατημένο ζελεδάκι.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην Μπεατρίς που δικαιολογημένα θυμώνει. Κρύβεται πίσω από ένα δέντρο και όταν ήρθε η στιγμή να μοιράσουν τα μπαλόνια, τρέχει, βουτάει και αρπάζει το μπουκέτο με τα μπαλόνια και τότε συμβαίνει κάτι αναπάντεχο!

Τα μπαλόνια τη σηκώνουν ψηλά και αρχίζει ένα ταξίδι στον ουρανό. Περνάει δίπλα από ένα δέντρο πάνω στο οποίο ζούσε ένας κατσούφης σκίουρος. Συναντάει ένα μελαγχολικό γαλαζοπούλι. Κολλάει κάτω από ένα σκυθρωπό σύννεφο…

Η περιπλάνηση της την έκανε να καταλάβει ότι και άλλα πλάσματα δεν περνούσαν καλά εκείνη την ημέρα.

Η συγγραφέας δημιουργεί μια έξυπνη ιστορία για να θίξει το θέμα του παιδικού εγωισμού. Η Μπεατρίς αισθάνεται αδικημένη. Η αδικία της προκαλεί θυμό. Δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι όλα όσα της έχουν συμβεί είναι ασήμαντα και πρόκειται για τυχαία γεγονότα. Κανείς δεν ήθελε σκόπιμα να την αδικήσει.

Στο βιβλίο υπάρχει μία πολύ όμορφη σκηνή. Η Μπεατρίς βρίσκεται ψηλά στον ουρανό και από την θέση εκείνη βλέπει τους φίλους της και το δάσος. Όλα είναι μικρούτσικα. Συνειδητοποιεί εκείνη την στιγμή ότι τα προβλήματα της είναι ασήμαντα και μικρά. Στεναχωριέται που πάνω στο θύμο της άρπαξε όλα τα μπαλόνια. Αποφασίζει λοιπόν να τα μοιράσει στα πλάσματα που συνάντησε στην αναπάντεχη και παράξενη βόλτα της.

Καθώς το διάβαζα σκεφτόμουν πόσο συχνά εμείς οι ενήλικες δίνουμε σημασία σε μικρά ασήμαντα γεγονότα και αναλωνόμαστε σε αυτά. Τη δυσφορία, την κούραση , τον θυμό, την ματαίωση που νιώθουμε την εισπράττουν και τα παιδιά. Τις αντιδράσεις μας πολλάκις υιοθετούν. Ένα παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται καταστάσεις σταδιακά.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε στα παιδιά και να τους εξηγούμε ότι «δεν πειράζει που δεν κέρδισες , είναι πολύ όμορφο που μοιράστηκες και συμμετείχες». Εξίσου σημαντικό είναι να το πιστεύουμε και εμείς οι ίδιοι γιατί πολύ συχνά παρασυρόμαστε από τον εγωισμό μας.

Οι εικόνες του παραμυθιού ζωντανεύουν τα συναισθήματα της Μπεατρίς. Έχεις την αίσθηση ότι θα ξεπηδήσει από τις σελίδες και θα έρθει να σου πει την ιστορία της.

Είναι ένα τρυφερό βιβλίο που μπορεί να κρατήσει συντροφιά σε παιδιά από 4 χρονών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.