Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Ψέματα!)

«Ψέματα

Συγγ.: Geoffroy De Pennart

Εικ.: Geoffroy De Pennart

Μτφρ.: Αργυρώ Πιπίνη

Εκδ.: Παπαδόπουλος

 

Διαβάζω στο δελτίο τύπου «Ένας νέος τίτλος έρχεται να εμπλουτίσει τα ανατρεπτικά παραμύθια της αγαπημένης σειράς βιβλίων, με τον ξεχωριστό Γάλλο συγγραφέα και εικονογράφο Geoffroy de Pennart των επιτυχιών Να μαι ξανά και Ο καλόκαρδος λύκος, να μας διηγείται με το ιδιαίτερο χιούμορ του ακόμα μία ιστορία».

Η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία αυτά είναι από τα αγαπημένα μου. Τα παιδιά στο σχολείο τα απολαμβάνουν κάθε φορά που τα διαβάζουμε και πολύ συχνά επιδιώκουν να τα δανειστούν στο πλαίσιο της δανειστικής βιβλιοθήκης.

Ο ήρωας τους είναι ο λύκος ο οποίος προσπαθεί να βρει μία καινούρια θέση μέσα στην κοινωνία. Να αλλάξει τα πρόσημα και τα χαρακτηριστικά που του έχουν αποδοθεί. Άλλοτε το καταφέρνει, άλλοτε πάλι οι προσπάθειές του ναυαγούν.

Τα βιβλία της σειράς, όπως και άλλα με πρωταγωνιστή τον λύκο, έχουν γραφτεί σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μία καινούρια εικόνα για τον συγκεκριμένο ήρωα.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο μικρός λύκος Λουκάς θεωρεί το γουρούνι Μελέτη τον καλύτερο του φίλο. Επιθυμία και των δύο φίλων είναι να γνωριστούν οι γονείς τους. Για αυτό τον λόγο προγραμματίζουν μία συνάντηση. Ο Λουκάς ανησυχεί πολύ για την συμπεριφορά του πατέρα του και για το τι θα ακολουθήσει. Τα πράγματα όμως ανατρέπονται όταν οι δύο μικροί φίλοι διαπιστώνουν ότι οι γονείς τους όχι μόνο γνωρίζονται αλλά έχουν και προηγούμενα.

Οι δύο ενήλικες αφηγούνται την ιστορία γνωριμίας τους ο καθένας από την δική του σκοπιά. Υπερασπίζονται τον εαυτό τους, πεισμώνουν, διαφωνούν αλλά και συγκινούνται και στο τέλος συμφιλιώνονται.

Στα μάτια των παιδιών η διαφωνία τους και η παρεξήγηση τους φαίνεται αστεία αφού συμπεριφέρονται και οι δύο «σαν μικρά παιδιά».

Καθώς ο μικρός αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο ανακαλύπτει σημεία που θα μπορούσε να ταυτιστεί. Τί συμβαίνει όταν πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο ενώ οι άλλοι πιστεύουν το αντίθετο;

Πώς αισθανόμαστε όταν αποδεικνύεται ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική ή για το ίδιο θέμα υπάρχουν πολλές απόψεις; Είναι εύκολο να κάνεις παρέα με κάποιον που δε σου μοιάζει;

Στο βιβλίο πολύ εύστοχα αναπτύσσονται και παρουσιάζονται και οι δύο προσωπικές ιστορίες. Μοιάζει να έχουν και οι δύο άδικο και δίκιο συγχρόνως.

Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το χιούμορ, οι ιδιωματισμοί κάνουν τον λόγο να μοιάζει οικείος και καθημερινός.

Η εικονογράφηση συμπληρώνει το κείμενο. Τα πρόσωπα των ηρώων μιλούν και δίνουν πληροφορίες μέσα από τις αντιδράσεις τους. Έχει ενδιαφέρον ο διπλός τρόπος που παρουσιάζονται οι δύο απόψεις.

Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν πολύ οι καρό πράσινες κάλτσες του γουρουνιού που τρυπώνει όντας κλέφτης στο σπίτι του λύκου και το κόκκινο παπιγιόν του λύκου.

Ένα βιβλίο που δε θα αφήσει αδιάφορους τους μικρούς αναγνώστες που θα το συναντήσουν στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου ή μιας βιβλιοθήκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.