Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς (Το τραγούδι των δεινοσαύρων)

«Το τραγούδι των δεινοσαύρων»

Συγγ.: Patricia Hegarty

Εικ.: Thomas Hegbrook

Εκδ.: Τζιαμπίρης –Πυραμίδα

 

Οι δεινόσαυροι είναι ένα αγαπημένο θέμα στους μικρούς αναγνώστες.

Θυμάμαι το μικρό μου γιο κάθε φορά που πηγαίναμε στο βιβλιοπωλείο να ψάχνει να βρει βιβλία με ιστορίες που αφορούσαν τους αγαπημένους του δεινόσαυρους.

Τον εντυπωσίαζαν τα μεγάλα σε μέγεθος βιβλία που έκρυβαν στις σελίδες τους εκπλήξεις.

Δυστυχώς δεν ήταν όλα τα βιβλία καλά. Κάποια από αυτά είχαν ωραίες ιστορίες αλλά υστερούσαν στην εικονογράφηση. Κάποια άλλα αντίθετα είχαν εξαιρετικές εικόνες όμως το κείμενό τους ήταν μέτριο.

Τις περισσότερες φορές τα βιβλία αυτού του τύπου ανήκουν στην κατηγορία «βιβλία γνώσεων» που προσπαθούν αξιοποιώντας την μυθοπλασία να δώσουν πληροφορίες για το αντικείμενο και το θέμα που διαπραγματεύονται.

Το συγκεκριμένο βιβλίο κερδίζει τον μικρό αναγνώστη και από πλευράς κειμένου και από πλευράς εικονογράφησης.

Ξεκινώντας ήδη από τον τίτλο η συγγραφέας προετοιμάζει τον αναγνώστη για το τι θα ακολουθήσει. Θα αφηγηθεί την ιστορία αυτών των πρώτων πλασμάτων με ένα τραγούδι, ένα τραγούδι που το «τραγουδάει» η Ζωή. Η πρώτη ζωή που δημιουργήθηκε πάνω στον πλανήτη και σταδιακά εξελίχθηκε.

Από τα βάθη του ωκεανού έφτασε στην άκρη της ακτής και από εκεί άρχισε να απλώνεται παντού. Με απλό και λιτό λόγο περιγράφεται η εξέλιξη και η ζωή αυτών των πλασμάτων. Δίνονται πληροφορίες και για την μορφολογία τους «…με δέρμα σκληρό, τρομακτική ουρά και με πόδια 20 μέτρα μακριά» αλλά και για τον τρόπο που λειτουργούσαν την κοινότητά τους «Όσο περνούσε ο καιρός οι δεινόσαυροι οργανωνόντουσαν. Αυξάνονταν, σχημάτιζαν ομάδες και πιο ισχυροί γινόντουσαν. Άλλοι δεχόντουσαν επιθέσεις, κι άλλοι να αμυνθούνε προσπαθούσαν».

Καθώς οι πληροφορίες δίνονται σταδιακά, ο μικρός αναγνώστης μπορεί να τις ταξινομήσει και να τις κατανοήσει.

Η αφήγηση του βιβλίου ολοκληρώνεται παρουσιάζοντας το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων. Το τραγούδι τους σωπαίνει και ένα άλλο τραγούδι είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι ενδιαφέρουσα. Τα χρώματα της φύσης διαδέχονται το ένα το άλλο. Από τα γαλαζοπράσινα του βυθού περνάμε στα καφετιά της στεριάς, στα πράσινα της ζούγκλας, στα κίτρινα της στέπας, στα μαβιά και πορτοκαλί της αυγής και του σούρουπου.

Αξιοποιώντας μεικτές τεχνικές και διαφορετικά υλικά( νερομπογιές, τυπώματα, χαρακτικά) ο εικονογράφος δημιουργεί σύνθετα περιβάλλοντα και συμπληρώνει τις λεπτομέρειες της αφήγησης.

Ένα σημαντικό εύρημα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών είναι οι ελλείψεις στις εικόνες. Στοιχεία από το ένα περιβάλλον/σαλόνι τρυπώνουν στο επόμενο δημιουργώντας μία συνέχεια.

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους μικρούς αναγνώστες που αγαπούν τους δεινόσαυρους.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.