Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Το πιο λαμπρό αστέρι)

Το πιο λαμπρό αστέρι

Danielle Schothorst, εκδ. Διόπτρα

 

-Όταν σου λέω κάτι όμορφο, η καρδιά σου μεγαλώνει. Το ίδιο και τα αστέρια.

Μια μικρή αλεπού και ένα σκυλάκι παρατηρούν τον ουρανό. Είναι νύχτα στο δάσος και το μόνο που ακούγεται είναι οι φωνές των γρύλλων. Στον ουρανό λάμπουν μικρά και μεγάλα αστέρια.

Οι ήρωες του βιβλίου χαζεύουν τον ουρανό και συζητούν. Τι όμορφη εικόνα! Αναρωτιούνται για την ομορφιά και τα μυστήρια του σύμπαντος. Μου θυμίζουν το παιχνίδι της εξερεύνησης του κόσμου που κάνουν τα παιδιά και που κάναμε και εμείς σαν παιδιά. Ξαπλωμένοι στο χώμα , παρατηρούν τα αστέρια. Γιατί λάμπουν; Πού πάνε όταν χάνονται; Γιατί κάποια λάμπουν περισσότερο από κάποια άλλα; Πόσα αστέρια υπάρχουν;

Η μικρή αλεπού ρωτάει και το σκυλάκι αναλαμβάνει να τις εξηγήσει τα μυστήρια των αστεριών. Οι ερωτήσεις της είναι απλές και οι διαπιστώσεις της επίσης απλές.

Λες να τρώνε τα αστέρια όπως τρώμε και εμείς; Κέικ και φρούτα; Η μικρή αλεπού έχει ανάγκη να κατανοήσει τον κόσμο γύρω της μέσα από τα δικά της βιώματα.

Το σκυλάκι χρησιμοποιώντας παραδείγματα, την βοηθάει να καταλάβει.

Η αλεπού αρχίζει σταδιακά να αναγνωρίζει την σημαντικότητα των όμορφων σκέψεων και των όμορφων λόγων.

Στο βιβλίο τονίζεται η ανάγκη της έκφρασης των συναισθημάτων και της αναγνώρισης των κατακτήσεων. Όταν αναγνωρίζουμε σε ένα παιδί αυτά που έχει καταφέρει ,το βοηθάμε να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στις πράξεις και στις επιλογές του. Όταν συνεχώς του υπενθυμίζουμε τις ελλείψεις του και τις αδυναμίες του, το αναγκάζουμε ή να παραιτηθεί ή να είναι μονίμως ανικανοποίητο.

Ο τρόπος που αναπτύσσεται ο διάλογος είναι υποδειγματικός. Το σκυλάκι σαν πιο μεγάλο χρησιμοποιεί λέξεις και παραδείγματα που η μικρή αλεπού μπορεί να καταλάβει. Συνήθως εμείς οι ενήλικες, όταν μιλάμε στα παιδιά ξεχνάμε την ηλικία τους. Χρησιμοποιούμε έναν λόγο σύνθετο, με παραδείγματα πολλές φορές ακατάλληλα. Ξεχνάμε να αναφέρουμε σε δικά μας προσωπικά παραδείγματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να συνδεθούν με τις έννοιες που αναλύουμε.

Οι εικόνες του βιβλίου εξαιρετικές. Πάνω στη ταπετσαρία του δάσους που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις ερωτήσεις και τις αντιδράσεις των ηρώων , παρουσιάζονται οι ήρωες της ιστορίας. Εκτός από τους δύο κεντρικούς ήρωες που κυριαρχούν στην ιστορία , υπάρχουν και άλλοι συνοδοιπόροι που συμμετέχουν στην συζήτηση. Οι αντιδράσεις τους δεν λεκτικοποιούνται αλλά εικονοποιούνται.

Ένα βιβλίο σαν τρυφερή καληνύχτα για μικρούς και πάρα πολύ μικρούς αναγνώστες.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.