Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Το Βρήκα! Η μεγάλη εφεύρεση)

Το Βρήκα! Η μεγάλη εφεύρεση

Θοδωρής Παπαϊωάννου, Εκδ. Παπαδόπουλος

 

«Ο Μάξιμος Φλου είχε βρεθεί πάνω στον πάγκο των εφευρέσεων με μια προπέλα στο κεφάλι του, ενώ η σοφίτα έβγαζε από παντού καπνό και μύριζε σαν να άναψαν τρεις χιλιάδες σπίρτα μαζί. Τα μαλλιά του ήταν μπαρουτοκαπνισμένα, το πουκάμισό του καμένο και στο πίσω μέρος του παντελονιού του είχε μια μεγάλη τρύπα που άφηνε να φανεί το χρωματιστό του σώβρακο».

Κλείνω τα μάτια και τον βλέπω μπροστά μου. Δίπλα του είναι και ο Μέρφι που του γλείφει τα μαυρισμένα μάγουλά του. Ο ήρωάς μας θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Θέλει να βρει , να ανακαλύψει, εκείνη την εφεύρεση που χάρη σε αυτήν θα γραφτεί στην ιστορία. Στην προσπάθειά του αυτή κατασκευάζει μηχανές που θα μπορούσες να τις χαρακτηρίσεις «εφευρέσεις χαμένου χρόνου» αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Κάποιες από αυτές κοσμούν τους τοίχους του σαλονιού του, ένας κόφτης για κολοκυθάκια που περιστρεφόταν με τιράντες παντελονιού. Ένα ποτήρι που γέμιζε μόνο μέχρι τη μέση…

Ο Μάξιμος είναι τόσο αφοσιωμένος στην εργασία του και στις ιδέες του με αποτέλεσμα να αδιαφορεί για τον εαυτό του και τα προσωπικά του αντικείμενα.

Από καιρό είχε χάσει το ρολόι του, το αγαπημένο του κόμικ, την γυάλινη χιονόμπαλα –δώρο ενός καλού του φίλου, το πορτοφόλι του… Ο μοναδικός φίλος του είναι ο σκύλος του ο Μέρφι , οποίος τον ακολουθεί παντού και τον φροντίζει με τον τρόπο του.

Μία μέρα ο Μάξιμος κλείστηκε στην σοφίτα του και άρχισε να δουλεύει την εφεύρεσή του. Ο Μέρφι δεν πρόλαβε να τρυπώσει μέσα. Ξάπλωσε στο χαλάκι του. Μετά από λίγη ώρα, άκουσε παράξενους θορύβους και τον Μάξιμο να φωνάζει «Το βρήκα! Το βρήκα!». Τι είχε συμβεί άραγε; Τι είχε ανακαλύψει;

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου δημιουργεί ένα ζευγάρι ηρώων που απολαμβάνεις να το παρακολουθείς. Είναι δημιουργικοί , συμπαθητικοί, ανατρεπτικοί, αστείοι, ευρηματικοί και κάνουν λάθη και γκάφες. Ο μικρός αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει την ιστορία καθώς ο λόγος και οι περιγραφές είναι εύληπτες και απλές. Το χιούμορ ξεπηδάει από τις σελίδες.

Οι λέξεις του βιβλίου συνομιλούν με τις υπέροχες ζωγραφιές της Μυρτώ Δεληβοριά. Παστέλ χρώματα, που θυμίζουν παιδικές γρανιτές, σκίτσα γεμάτα ζωντάνια και κίνηση. Οι δύο ήρωες κυριαρχούν στο σκηνικό που περιγράφει τις μηχανές του ήρωα. Οι μηχανές αποτυπώνονται σαν σκιά. Αφήνουν τα σημάδια τους στο χώρο και στο χρόνο.

Στον χρόνο δεν δίνει καθόλου σημασία ο ήρωας. Η τελευταία του ανακάλυψη έχει να κάνει με αυτό. Μέσα στην σοφίτα , εντελώς τυχαία ανακάλυψε όλα όσα είχε χάσει και κυρίως «…Οι άνθρωποι που αγαπώ…Πώς έχανα τον χρόνο μου τόσον καιρό». Ο συγγραφέας με εύστοχο τρόπο θίγει το θέμα της απομόνωσης και της μοναξιάς. Το παιδί που θα διαβάσει το βιβλίο θα αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Μάξιμου Φλου, ενήλικες από το κοντινό του περιβάλλον που έχουν απομονωθεί λόγω της εργασία τους.

Η ιστορία τελειώνει με τον ήρωα να αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι , να κάνει ένα διάλειμμα από τις εφευρέσεις του.

Το βιβλίο του Θοδωρή Παπαϊωάννου και της Μυρτώς Δεληβοριά είναι ένα βιβλίο που υπογραμμίζει τη σημαντικότητα των μικρών πραγμάτων που χάνονται μπροστά στις μεγάλες ιδέες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.