Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Το αηδόνι και η μελωδία της αγάπης)

«Το αηδόνι και η μελωδία της αγάπης»

Συγγ.: Αντώνης Λαμπρινίδης

Εικ.: Νίκη Λεωνίδου

Εκδ.: Σαίτη

 

«Καθένας έχει αξία πολύ ξεχωριστή,

μα πρέπει να κοπιάσει, αν θέλει να τη βρει.

Κι ευτυχισμένος θα ‘ναι, όπου και να βρεθεί,

αγαπημένος με όλους μονάχα αν θα ζει!»

Ένα πουλάκι, ένα μικρό αηδονάκι ψάχνει να βρει την ταυτότητά του. Είναι εύκολο; Είναι δύσκολο; Θα τα καταφέρει;

Όλα ξεκινάνε ένα πρωινό, κάπου στο φαράγγι του Βυρού. Εκεί, σε έναν χώρο γεμάτο μυρωδιές, χρώματα και ήχους στέκεται παράμερα ένα μικρό αηδονάκι. Ήδη από την πρώτη σελίδα του βιβλίου ξεπηδάνε λέξεις που σχηματίζουν εικόνες και γαργαλούν τις αισθήσεις. Ο περιγραφικός λόγος από την αρχή ως το τέλος είναι γλαφυρός χωρίς να είναι κουραστικός και φλύαρος. Αντίθετα βοηθάει τον μικρό αναγνώστη να φανταστεί αλλά και του δίνει έμμεσες πληροφορίες για τον κόσμο των πουλιών.

Το αηδονάκι, που είναι ξενάκι βρίσκεται εκεί για να βρει φίλους μιας και στον δικό του τόπο δεν είχε. Όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η πέρδικα δεν αφήνει τα μικρά περδικόπουλα να παίξουν μαζί του. Εκείνα, τα παιδιά μιας περήφανης πέρδικας δεν μπορούν να παίξουν με ένα κατώτερο πουλί. Οι καρδερίνες δεν καταδέχονται να παίξουν με ένα ασχημοπούλι. Τα σπουργίτια είναι πολύ απασχολημένα με τα προβλήματά τους. Ο τσαλαπετεινός το διώχνει αποκαλώντας το «κλεφτρόνι , αλητάκι, εισβολέα».

Οι αντιδράσεις των πουλιών γίνονται αφορμή για συζήτηση καθώς θίγεται το θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του ξένου.

Ο συγγραφέας πολύ εύστοχα βάζει τον ήρωα να συνομιλήσει με τους υπόλοιπους ήρωες. Κάθε πουλί θα του ζητήσει να κάνει αυτό που εκείνο ξέρει καλά. Τα χελιδονάκια να πετάξει, η σουσουράδα να κουνήσει τσαχπίνικα την ουρά του, ο κορυδαλλός να τρέξει γρήγορα, η κίσσα να σφυρίζει, ο κότσυφας να μιμηθεί τα κελαηδήματα των άλλων πουλιών, το γεράκι να πιάσει ποντίκια. Το αηδόνι θα τα δοκιμάσει όλα αυτά αλλά δε θα τα καταφέρει, θα ματαιωθεί και τότε θα εμφανιστεί η σοφή κουκουβάγια που θα του πει το μυστικό: « Έχεις κάτι πολύ σπουδαίο, που δεν το έχει κανένα άλλο πουλί. Θα το βρεις μόνο σου. Αρκεί να θυμάσαι ότι καθένας έχει τη δική του ξεχωριστή αξία. Μα πρέπει να κοπιάσει για να τη βρει».

Το μικρό αηδόνι θα ξεκινήσει το πέταγμα του στον κόσμο. Θα κουβαλήσει για αρκετό καιρό την λύπη του μα σταδιακά θα αρχίσει να την αφήνει καθώς θα συναντήσει πλάσματα που θα το αγκαλιάσουν, θα το ακούσουν και θα μοιραστούν μαζί του τους φόβους και τις αγωνίες του.

Στην αγωνία των μικρών παιδιών για το πως είναι, στο φόβο της αποτυχίας, στην ανασφάλειά τους, είναι σημαντικό οι ενήλικές να τους υπενθυμίζουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.

Το μικρό αηδόνι το αγκαλιάζει ένας κρίνος. Το αποδέχεται έτσι όπως είναι : « Εγώ σε αγαπώ για αυτό που είσαι. Ό, τι κι αν είσαι , όπως κι αν είσαι. Ξαπόστασε στην αγκαλιά μου κι εγώ θα σε νανουρίσω».

Το αηδόνι θα καταφέρει να βρει το ξεχωριστό χάρισμα που έχει και θα επιστρέψει στον ανοιξιάτικο τόπο των άλλων πουλιών.

Οι εικόνες της Νίκης Λεωνίδου ζωντανεύουν τον κόσμο των πουλιών. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μάτια και στις εκφράσεις. Η γλώσσα του σώματος αντικαθιστά πολλές φορές την λεκτική επικοινωνία. Ειδικά στα μικρά παιδιά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εκφράσεις του προσώπου στέλνουν μηνύματα (αποδοχής, απόρριψης).

Μία ξεχωριστή ιστορία που μιλάει με συμβολικό τρόπο για την πορεία προς την αυτογνωσία , την κοινωνική αποδοχή και την δύναμη της πίστης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.