Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Ο τρελός του χωριού)

«Ο τρελός του χωριού»

Συγγ.: Βασιλική Νευροκοπλή

Εικ.: Διονύσιος Θάνος

Εκδ.: A.A. ΛΙΒΑΝΗ

 

Ανοίγω το βιβλίο και εμφανίζονται δράκοι, ανθρωπάκια, ήλιοι, σύννεφα. Όλα καμωμένα με μολύβι, μοιάζουν να είναι σχέδια παιδικά. Η συγγραφέας έχει επιλέξει να αφιερώσει το βιβλίο «σε όσους αδιάκοπα αγωνίζονται και ακούραστα μοχθούν υπηρετώντας τους άλλους. Φλεγόμενοι από αγάπη, γίνονται φως μέσα στη νύχτα και μας οδηγούν στο ξέφωτο της ελπίδας. Με άλλα λόγια, στα παιδιά, στους αγίους και στους ποιητές».

Η ιστορία που γράφει βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Συγκεκριμένα αναφέρεται «στην αληθινή ιστορία του Ντασράτ Μαντζί από το Μπιχάρ της Ινδίας. Για χρόνια τον αποκαλούσαν «ο τρελός που ήθελε να περάσει τα βράχια». Όμως η προσπάθειά του να ανοίξει ένα μονοπάτι μέσα από ένα βουνό για να ωφεληθεί ολόκληρο το χωριό του είναι πλέον θρυλική. Ξεκίνησε το 1960, όταν η σύζυγός του τραυματίστηκε περπατώντας στα βραχώδη μονοπάτια….Ο δρόμος ολοκληρώθηκε το 1982, μειώνοντας την απόσταση των εβδομήντα χιλιομέτρων σε μόλις ένα χιλιόμετρο και έτσι οι συγχωριανοί του Μαντζί απέκτησαν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε σχολεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες. Στο τέλος τον ονόμασαν «Άνθρωπο –Βουνό».

Η Νευροκοπλή με ευαισθησία πλάθει ένα παραμύθι που εξυμνεί το ανθρώπινο σθένος και την πίστη σε ένα ιδανικό. Ο ήρωας της παλεύει με το Θεριό. Το κανακεύει, του μιλάει, το εξημερώνει. Δεν σταματάει στιγμή να παλεύει για να βελτιώσει την ζωή του ακόμα και αν η επιλογή του έχει σαν αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση την δική του και της οικογένειάς του.

Η αναγνώριση θα έρθει για εκείνον όταν θα καταφέρει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Να ενώσει το χωριό του με την μεγάλη πολιτεία. Θα καταφέρει να γεφυρώσει την άγνοια με την γνώση και τον πολιτισμό.

Η συγγραφέας παρομοιάζει το βουνό με θεριό που ο ήρωας καλείται να εξημερώσει.

Χρησιμοποιώντας ρίμες, περιγραφές και παρομοιώσεις καταφέρνει να διατηρήσει ένα ρυθμό αφήγησης που κρατάει το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη και να του ενεργοποιήσει την φαντασία και την περιέργεια.

Θεριό λοιπόν η φύση και ο άνθρωπος καλείται να την γνωρίσει και να την αξιοποιήσει για να βελτιώσει την ζωή του. Ο αγώνας του είναι συνεχής και ατέρμονος.

Οι εικόνες του Δ. Θάνου συνοδεύουν το κείμενο χωρίς να το φορτίζουν.

Ένα βιβλίο που βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία και που αξίζει να γίνει γνωστή σε μικρούς και μεγάλους. Η Νευροκοπλή με σεβασμό την παρουσιάζει και την αφηγείται.

«Αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, άλλαξε πρώτα τον εαυτό σου» Α. Κουροσάβα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.