Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Κάθε μήνας ξεχωρίζει να’ χει κάτι να θυμίζει)

Κάθε μήνας ξεχωρίζει να ‘χει κάτι να θυμίζει, Ράνια Δ. Τζιαμπίρη

Εικ. Ν. Γιαννόπουλος, Εκδ. Τζιαμπίρης Πυραμίδα

 

Ένα βιβλίο σαν μικρό ημερολόγιο!

Κάθε μήνας κρύβει κάτι. Αυτό το κάτι που συνδέεται με την λαογραφία και την παράδοση μέσα από έμμετρο λόγο καλείται το παιδί να ανακαλύψει.

Το παιδί προσχολικής ηλικίας δεν έχει ακόμα κατακτήσει την έννοια του χρόνου. Η κατάκτηση αυτή έρχεται στο τέλος του νηπιαγωγείου. Για να μπορέσουν τα παιδιά σταδιακά να δομήσουν την έννοια του χρόνου έχουν ανάγκη από σταθερές αναφορές και την δημιουργία μίας χρονικής ρουτίνας. Στο σχολείο συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε ημερολόγιο. Ξεκινώντας από το ημερήσιο , περνάμε στο εβδομαδιαίο και σταδιακά στο ετήσιο. Η διατήρηση του ημερολογίου βοηθάει το παιδί να αντιληφθεί την έννοια του συμβατικού χρόνου που βασίζεται στην αφηρημένη έννοια της διάρκειας και της διαδοχής.

Την έννοια του μήνα είναι αρκετά δύσκολο να την αντιληφθούν τα παιδιά καθώς είναι πιο αφηρημένη από την έννοια της εβδομάδας. Είναι πολύ συνηθισμένο να χρησιμοποιούμε ως σημεία αναφοράς προσωπικές στιγμές των παιδιών όπως είναι τα γενέθλια και οι ονομαστικές γιορτές. Συνηθίζουμε επίσης να αξιοποιούμε στοιχεία της λαογραφίας και του καιρού.

Στο πλαίσιο αυτό η συγγραφέας Ράνια Δ. Τζιαμπίρη δημιουργεί δώδεκα μικρές έμμετρες ιστορίες με ήρωα έναν σκίουρο. Ο μικρός σκίουρος τον Ιανουάριο θα ζεσταθεί από τις Αλκυονίδες μέρες αν και έχει παγωνιά. Τον Μάρτιο θα φορέσει ασπροκόκκινη κλωστούλα. Τον Απρίλιο θα ξεγελαστεί από τους φίλους του εξαιτίας της Πρωταπριλιάς. Τον Μάιο θα πάρει μέρος στην γιορτή των λουλουδιών. Τον Ιούνιο θα θερίσει αλλά και θα πανηγυρίσει αφού το σχολείο θα κλείσει. Τον Ιούλιο θα γνωρίσει τα τζιτζίκια και τον Αύγουστο θα παρατηρήσει το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Τον Σεπτέμβριο το σχολείο θα ανοίξει ενώ τον Οκτώβριο το σκιουράκι φύλλα θα μαζέψει και καρπούς θα φυτέψει.

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί συνθέτουν μικρές αφηγήσεις που μπορεί ένα παιδί προσχολικής ηλικίας και να παρακολουθήσει αλλά και να κατανοήσει.

Η εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου ακολουθεί τα κείμενα δίνοντας έμφαση κάθε φορά στο ιδιαίτερο στοιχείο κάθε μήνα.

Καθώς η εικονογράφηση και η αφήγηση είναι απλή, ο μικρός αναγνώστης μπορεί πολύ εύκολα να ανακαλύψει και τον ήρωα και το χαρακτηριστικό κάθε μήνα.

Ένα βιβλίο που θα το πρότεινα για μικρούς αναγνώστες που ετοιμάζονται να ανακαλύψουν τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.