Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Η Ρουμπίνη των Δασών)

«Η Ρουμπίνη των Δασών»

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

 

Η Ρουμπίνη μεγαλώνει.! Η Σμαράγδα ανησυχεί!

Η καινούρια Ρουμπίνη κλείνεται συνεχώς στο δωμάτιό της. Κλειδώνει κι από πάνω για να μην μπει μέσα κανείς. Κάθε φορά που χτυπάω την πόρτα βρίσκει διάφορες δικαιολογίες για να μείνω έξω. «Δεν μπορώ τώρα, Σμαράγδα. Ακούω μουσική! Σε λίγο…» Σε λίγο σημαίνει ΠΟΤΕ και Σμαράγδα είμαι ΕΓΩ, η μικρή αδελφή.

Πολλά προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει η μικρή Σμαράγδα καθώς αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η μεγαλύτερη αδελφή της μεγαλώνει και αλλάζει.

Κάθε μέρα ανακαλύπτει κάτι.

Η δική μου Ρουμπίνη εξαφανίστηκε και η καινούρια έχει κάτι ποδάρες τεράστιες. Δεν χωράμε πια στην πολυθρόνα μαζί με τη μαμά. Σαν σαρδέλες σε κονσέρβα μοιάζουμε.

Η μεγαλύτερη αδελφή μπαίνει στην εφηβεία και το σώμα της αλλάζει. Το μικρό κορίτσι μεταμορφώνεται σταδιακά σε γυναίκα. Οι αλλαγές της προκαλούν έκπληξη και την τρομάζουν. Το καινούριο σώμα της αδελφής της δεν το γνωρίζει. Σχολιάζει τις αλλαγές που βλέπει με αποτέλεσμα να προκαλεί θυμό στην αδελφή της. «Οι μασχάλες σου μοιάζουν με θαμνάκια. Κι ευωδιάζουν σαν τις μασχαλιές».

Να μην πω και για το κόλλημα με τον καθρέφτη! Κάθε λίγο και λιγάκι καθρεφτίζεται. Ούτε και η μητριά της Χιονάτης δεν έκανε έτσι.

Το κορίτσι που μέχρι πριν λίγο καιρό έκανε τις ίδιες σαχλαμάρες με εκείνη τώρα κλείνεται στο δωμάτιό του και ασχολείται με την εικόνα του. Η αλήθεια είναι ότι οι έφηβοι περνούν χρόνο μπροστά στον καθρέφτη γιατί έχουν ανάγκη να γνωρίσουν το καινούριο τους πρόσωπο και να συμφιλιωθούν με την νέα τους εικόνα. Το ερώτημα που τους απασχολεί είναι το πώς με βλέπουν οι άλλοι.

Τώρα τελευταία όμως η Ρουμπίνη ντύνεται στα μαύρα. Νέο κόλλημα και αυτό, και καθόλου δε μου αρέσει . Μα ούτε μια σταλιά χρώμα; Λίγο μωβ; Λίγο ροζ; «Πού πας πάλι, παιδί μου, σαν καρακάξα ντυμένη;» ρώτησε ο μπαμπάς.

Η Σμαράγδα δυσκολεύεται να συνηθίσει τις αλλαγές. Την παρακολουθεί και προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί. Στην προσπάθειά της αναρωτιέται και προσπαθεί να βρει τρόπους να πλησιάσει την μεγάλη της αδελφή που νιώθει ότι χάνει μα…

Τι της είπα και έβαλε τα κλάματα δεν κατάλαβα. Μια απλή ερώτηση έκανα.

Βάζω διάφορα στο μυαλό μου. Μήπως τα έχει πάρει μαζί μου; Γιατί κι εγώ, για να λέμε την αλήθεια , δεν είμαι και κανένα αγγελούδι. Είπαμε , μικρή αδελφή είμαι.

Η Λίνα Μουσιώνη γράφει μία απολαυστική ιστορία γεμάτη χιούμορ, ειλικρίνεια και περιπέτεια. Διαβάζω το βιβλίο στο γιο μου που έχει την ίδια ηλικία με την μικρή Σμαράγδα. Η αδελφή του είναι στην εφηβεία. Καθώς το διαβάζουμε αναγνωρίζει πολλά κοινά με την πρωταγωνίστρια. Σχολιάζει συνέχεια και αγωνιά για την εξέλιξη της ιστορίας.

Το βιβλίο διαβάζεται μονορούφι. Πολύ έξυπνα η Μουσιώνη γράφει σε πρώτο πρόσωπο χρησιμοποιώντας την δύναμη των λέξεων για να μιλήσει για την εφηβεία και την αδελφική σχέση.

Η Σμαράγδα θα κατασκοπεύσει την αδελφή της, θα κάνει λάθος υποθέσεις, θα καταφέρει με εκβιασμό να την συνοδεύσει στη συναυλία, θα…

Στο τέλος όμως θα βεβαιωθεί ότι θα είναι για πάντα Το Σμαραγδάκι της Ρουμπίνης.

Οι εικόνες της Σάντρας Ελευθερίου θυμίζουν κόμικ και αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις λέξεις της Μουσιώνη.

Δε θα σας αποκαλύψω γιατί η Ρουμπίνη είναι των Δασών γιατί αξίζει να διαβαστεί από όλα τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα αδέλφια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.