Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Η πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα)

Η πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα, Ιωάννα Μπαμπέτα

Εικ. Θέντα Μιμηλάκη, εκδ. Μεταίχμιο

 

Δεν χόρταινα να το διαβάζω το βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα. Μπρος πίσω πήγαινα, λέξεις γεμάτες νόημα και ευαισθησία ξεπηδούσαν από τις σελίδες. Αυτό που μου αρέσει στην συγγραφέα είναι ότι εξελίσσεται μέσα στα βιβλία της και αναφέρεται σε θέματα που απασχολούν και μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες.

Ήρωας του βιβλίου ο Αχιλλέας, καθόλου τυχαία επιλογή. Φίλος αλλά και φύλακας πιστός του Αχιλλέα ο Πάτροκλος. Τυχαίο ; Καθόλου.

Ο ήρωας μας λοιπόν ο Αχιλλέας δεν είναι απλά ήρωας είναι σούπερ ήρωας. Πώς θα μπορούσε διαφορετικά αφού από μικράκι ο μπαμπάς του, του έλεγε «Πάντα νικητής», η μαμά του «Πάντα πρώτος», «Είσαι υπέροχος» του έλεγε η γιαγιά του, «Το όνομά μας είναι ηρωικό» καμάρωνε ο παππούς.

Ένας σούπερ ήρωας είναι ο Αχιλλέας που ασχολείται με χίλια δυο πράγματα, κολύμπι, καράτε, πιάνο, σχολείο, σκάκι και είναι παντού πρώτος.

Τα σημερινά παιδιά είναι ήρωες, σούπερ ήρωες γιατί πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τόσες πολλές δραστηριότητες αλλά και με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των γονιών.

Θυμάμαι όταν έψαχνα να βρω όνομα για την κόρη μου διάβασα ένα βιβλίο που αναφερόταν στην σημασία της επιλογής του ονόματος. Το νόημα που κρύβεται συνειδητό και ασυνείδητο. Στο βιβλίο ο παππούς χαρακτηρίζει το όνομα «ηρωικό». Πολύ συχνά ακούμε τους γονείς να λένε « πήρε το όνομα του παππού και του μοιάζει τόσο. Μπορεί να κάνει ότι και εκείνος». Κουβαλάνε τα παιδιά το βάρος του ονόματος.

Ο Αχιλλέας έχει έναν πιστό φίλο , τον Πάτροκλο, που μπορεί να είναι το πιο ήσυχο σκυλί του κόσμου, αν όμως κάποιος πειράξει τον Αχιλλέα, γίνεται θηρίο.

Η ισορροπία του Αχιλλέα ταράσσεται όταν ένας καινούριος μαθητής, ο Λεωνίδας (ήρωας και αυτός) έρχεται στο σχολείο και διεκδικεί τα πρωτεία.

Ο σκληρός Αχιλλέας απειλείται. Η εικόνα του τέλειου παιδιού , του τέλειου μαθητή, του τέλειου… ραγίζει. Πώς το αντιμετωπίζει; Κλείνεται στον εαυτό του και εντείνει τις προσπάθειες, θυσιάζει μικρές καθημερινές απολαύσεις.

Οι γονείς του πως διαχειρίζονται το άγχος του παιδιού; Αντιλαμβάνονται το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί; Η μητέρα τον ρωτάει όταν επιστρέφει στο σπίτι αν βγήκε πρώτος και σήμερα. Η μητέρα πιστεύει ότι αν το αγόρι μάθει να κερδίζει θα του γίνει συνήθεια και θα παλεύει για να είναι πάντα πρώτος.

Ο πατέρας δεν μιλάει και οι παππούδες σιγά σιγά αρχίζουν να αναγνωρίζουν τι δυσκολίες του παιδιού.

Η συγγραφέας με έξυπνο και εύστοχο τρόπο σχολιάζει τις σχέσεις των γονιών με τα παιδιά και τον τρόπο που χτίζουν τις προσδοκίες. Τα παιδιά εγκλωβίζονται στην εικόνα και δεν μπορούν να διαχειριστούν ότι τα απειλεί.

Στο σπίτι του παιδιού καλείται ο Λεωνίδας και η μαμά του. Πρώτη φορά επισκέπτεται τον Αχιλλέα ένα παιδί. Η συνάντηση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα τρομερό συναισθηματικό ξέσπασμα του ήρωα που θα ταράξει και θα προβληματίσει την οικογένεια.

Δε θα σας αποκαλύψω την συνέχεια γιατί αξίζει να το αγοράσετε και να το διαβάσετε παρέα με τα παιδιά.

Ένα βιβλίο που απευθύνεται στον Αχιλλέα που έχουμε όλοι μέσα μας. Στο παιδί που έχει μάθει να είναι τέλειο και δεν αντέχει στην σκέψη να είναι δεύτερο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.