Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Η καρδιά του βασιλιά)

 

«Η καρδιά του βασιλιά»

Συγγ.: Μαριβίτα Γραμματικάκη

Εικ.:Κατερίνα Βερούτσου

Μουσική: Νίκος Ξανθούλης

Εκδ.: Kαλέντης

 

Ήταν ένας βασιλιάς που έψαχνε να βρει την τέλεια γυναίκα, εκείνη που θα της άξιζε να γίνει βασίλισσα. Καιρό την έψαχνε και καιρό δεν την έβρισκε.

Ήταν ένας ντελάλης, ο γίγαντας Ασηλάμπα Ντελασύ που δεν μπορούσε να πει όχι και είχε καρδιά μικρού παιδιού.

Ο βασιλιάς θα τον καλέσει στο παλάτι του και θα του ζητήσει να τον βοηθήσει να βρει την τέλεια σύζυγο.

Ο Ασηλάμπα αρνείται αρχικά λέγοντας στον βασιλιά ότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Ο βασιλιάς όμως επιμένει όπως οι βασιλιάδες ξέρουν να ζητάνε και να διεκδικούν.

Η συγγραφέας δημιουργεί μία ιστορία που θυμίζει προφορικό παραμύθι. Ο ήρωας πρέπει να μεγαλώσει. Ο βασιλιάς συγκεκριμένα όλο απαιτεί και διατάζει. Ο Ασηλάμπα σαν άλλος βοηθός καλείται να τον βοηθήσει να βρει αυτό που ψάχνει. Την γυναίκα με τις πέντε χάρες. Αρνείται να κουραστεί για να αποχτήσει αυτό που θέλει. Ωστόσο δε θα διστάσει να θυσιάσει τις αισθήσεις του και τα αισθητηριακά του όργανα. Θα δώσει λοιπόν το ένα μάτι, το ένα χέρι , το ένα αυτί, την μισή γλώσσα και την μισή μύτη για να αποχτήσει αυτό που θέλει. Ο Ασηλάμπα θα ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και θα βρει αυτό που κάθε φορά θα έχει ανάγκη ο βασιλιάς. Μα δε θα είναι αρκετό για τον βασιλιά Τρανό. Θα καταλήξει μόνος του, ζητιάνος, πεινασμένος και δυστυχισμένος.

Στα λαϊκά παραμύθια ο ήρωας πρέπει να περάσει δοκιμασίες, να χάσει τα πλούτη του για να καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του. Η συγγραφέας με περίτεχνο τρόπο δημιουργεί έναν ήρωα/βασιλιά αρχικά ματαιόδοξο και κενό που όμως σταδιακά αλλάζει. Η παρέα του με τον Ασηλάμπα και η ειλικρίνεια του δεύτερου θα τον βοηθήσει να δει την αλήθεια.

Ακούγοντας το παραμύθι με την καταπληκτική μουσική του Νίκου Ξανθούλη η ιστορία του βασιλιά ζωντάνευε μπροστά μου. Οι εικόνες της Βερούτσου με τα ζεστά χρώματα και τις απλές γραμμές με ταξίδευαν στον χρόνο της ιστορίας , στον χρόνο του παραμυθιού και στον χώρο της Αστροχώρας και της Ουρανοχώρας.

Το παραμύθι τελειώνει όταν ο βασιλιάς βρίσκει την γυναίκα με τις πέντε χάρες αφού πρώτα όμως έχει ταξιδέψει σε όλη την γη και έχει ανακαλύψει τον εαυτό του. Μαγικός βοηθός στο ταξίδι ήταν το αστέρι του γίγαντα Ασηλάμπα.

Ένα παραμύθι που γαργαλάει όλες τις αισθήσεις και …

«όταν πέφτει ένα αστέρι

κάνε μια ευχή

και το αστέρι της καρδιάς σου

θα τη βγάλει αληθινή».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.